Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Valašská kyselica

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Valašská kyselica

    Je podobná Leniččině bílé zelnačce, postup je stejný, jen se liší v některých ingrediencích.

    Kysané zelí / domácí je domácí / dostala jsem.....scedím, vodu z něj dám do hrnce a doplním vodou. Zelí překrájím na menší kousky, dám do hrnce a vařím s bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením a solí, přidám kousek uzeného nebo libovou slaninu v celku a na kolečka nakrájené klobásy / Dunajská, čabajka apod., nejlépe víc druhů a sušené houby. Vařím cca 1/2 hodiny.Mezitím dám vařit malé brambory ve šlupce ! Mají lepší chut, vařím je s kmínem a solí.
    Připravím si smetanu na šlehání, do ní rozkvedlám hl. mouku, pomalu vleji do polévky, míchám a provařím cca 12 min,podle potřeby přidám trochu cukru, aby nebyla kyselá až moc.Nakonec přidám trošku majoránky a petrželku, trošku pepře. Jinak nic, ani bujon, ani podravku.
    Do talíře rozkrojím vařené brambory i se slupkou. Můžete samozřejmě uvařit brambory oloupané a nakrájené na kostičky a měkké přidat v poslední fázi vaření polévky.
    Kyselica má mnoho variant, klasickou zelňačku dělám s červenou paprikou.
    Click image for larger version

Name:	Valašsk
Views:	1
Size:	55.4 KB
ID:	146463
    Iris

  • #2
    Irísku vypadá úžasně,já jen nedávám do zelńačky houby a majoránku jinak je to opravdu podobný
    máš ji moc krásnou
    LENKA

    Comment


    • #3
      Milé dámy, ta polévka je ještě jinak. Kyselice z Moravského Slovácka - to nakrájíte na kostičky 5-6 středních brambor, do toho přidáte hrst nebo dvě sušených hub, praváci nebarví, přihodíte kostku masoxu. Když jsou brambory měkké, smícháte litr dva mléka, může být litr a k tomu třeba 2 kysané smetany, přisypete hladké mouky /přiměřeně/ a tuhle směs nalijete k bramborům a houbám. A mícháte a mícháte a mícháte, neb to má tendenci utéct z hrnce. Ochutnáte a pokud je potřeba, přidáte kapku octa. Na závěr přidáte plátek másla. Myslím máslo, ne imitaci másla. Plátek dáváme asi cm tlustý. Jakmile se rozpustí, podává se třeba s chlebem.
      Takhle polévka je vynikající, když má někdo potíže se žaludečními vředy. Žaludek zklidní.

      Comment


      • #4
        Díky, zkusim ji pro mého maroda.
        MARUŠKA

        Comment

        Pracuji...
        X