Je podobná Leniččině bílé zelnačce, postup je stejný, jen se liší v některých ingrediencích.
Kysané zelí / domácí je domácí / dostala jsem.....scedím, vodu z něj dám do hrnce a doplním vodou. Zelí překrájím na menší kousky, dám do hrnce a vařím s bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením a solí, přidám kousek uzeného nebo libovou slaninu v celku a na kolečka nakrájené klobásy / Dunajská, čabajka apod., nejlépe víc druhů a sušené houby. Vařím cca 1/2 hodiny.Mezitím dám vařit malé brambory ve šlupce ! Mají lepší chut, vařím je s kmínem a solí.
Připravím si smetanu na šlehání, do ní rozkvedlám hl. mouku, pomalu vleji do polévky, míchám a provařím cca 12 min,podle potřeby přidám trochu cukru, aby nebyla kyselá až moc.Nakonec přidám trošku majoránky a petrželku, trošku pepře. Jinak nic, ani bujon, ani podravku.
Do talíře rozkrojím vařené brambory i se slupkou. Můžete samozřejmě uvařit brambory oloupané a nakrájené na kostičky a měkké přidat v poslední fázi vaření polévky.
Kyselica má mnoho variant, klasickou zelňačku dělám s červenou paprikou.
Kysané zelí / domácí je domácí / dostala jsem.....scedím, vodu z něj dám do hrnce a doplním vodou. Zelí překrájím na menší kousky, dám do hrnce a vařím s bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením a solí, přidám kousek uzeného nebo libovou slaninu v celku a na kolečka nakrájené klobásy / Dunajská, čabajka apod., nejlépe víc druhů a sušené houby. Vařím cca 1/2 hodiny.Mezitím dám vařit malé brambory ve šlupce ! Mají lepší chut, vařím je s kmínem a solí.
Připravím si smetanu na šlehání, do ní rozkvedlám hl. mouku, pomalu vleji do polévky, míchám a provařím cca 12 min,podle potřeby přidám trochu cukru, aby nebyla kyselá až moc.Nakonec přidám trošku majoránky a petrželku, trošku pepře. Jinak nic, ani bujon, ani podravku.
Do talíře rozkrojím vařené brambory i se slupkou. Můžete samozřejmě uvařit brambory oloupané a nakrájené na kostičky a měkké přidat v poslední fázi vaření polévky.
Kyselica má mnoho variant, klasickou zelňačku dělám s červenou paprikou.
Comment