Vánoční rybí polévka z kapra
(cca 6 porcí)
Potřebujeme:
2 kusy hlavy z kapra (můžeme přidat i kousek masa od ocasu ryby)
15 - 20 dkg vnitřností z kapra (mlíčí a jikry)
10 dkg očištěného celeru
10 dkg očištěného petržele + 1 polévkovou lžíci jemně nastrouhané petržele
10 dkg očištěné mrkve + 1 polévkovou lžíci jemně nastrouhané mrkve
5 dkg másla
cca 10 dkg hladké mouky
2 špetky muškátového květu
1 lžíce vegety
sůl
pepř
trochu jemně nasekané petrželové natě (opravdu jen trochu, není to hovězí vývar)
Vložka do polévky:
10 dkg másla
6 ks starších rohlíků (ideální jsou „gumové“, dva dny staré z igelitového pytlíku)
Z kapřích hlav odstraníme oči (nemusíme, někdo to nedělá), dám si hlavy do dřezu a poleji z konvice vřící vodou. Hlavy zešednou (zapříčiní to sliz, který se vysokou teplotou vysráží).
Hranou nože tento sliz odstraním z hlav pryč, jde to velmi lehce. Dělá se to proto, abychom odstranili nepříjemný rybí zápach (někdy i zápach bahna) z ryby. (Dělám to i u ryby samotné po očištění od šupin – je to účinnější a rychlejší než rybu máčet den předem v mléce nebo dokonce rybu stahovat z kůže. Ryba se nestahuje, není to králík a navíc kůže je dobrá součást ryby, která k ní patří - kuře také nepečeme bez kůže). Ale vraťme se zpět k polévce. Nožem očištěné hlavy omyjeme studenou vodou, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, aby byly zcela ponořené, mírně osolíme přidáme celou kořenovou zeleninu a pozvolná vaříme, až nám maso z hlav jde od kosti. Po uvaření necháme vše vychladnou, přecedíme přes hustý cedník, vývar si odložíme stranou na pozdější použití a hlavy důkladně rozebereme a vybereme použitelné maso stranou. Zároveň, když vaříme kapří hlavy, tak si v kastrůlku zvlášť uvaříme v mírně osolené vodě vnitřnosti, po uvaření také necháme zcela vychladnout a přecedíme. Vývar si také odložíme stranou na pozdější použití a uvařené vnitřnosti přidáme k uvařenému masu z hlav. Do velkého hrnce si dáme rozpustit máslo, pak přidáme mouku a uděláme světlou zásmažku, přidáme všechnu jemně nastrouhanou kořenovou zeleninu (2 polévkové lžíce) a rozdrobený muškátový květ. Vše orestujeme, pak zalijeme přibližně 1 litrem vychladlého vývaru z hlav a ½ litrem vychladlého vývaru z vnitřností. Vše celou dobu prošleháváme metličkou, aby se netvořily žmolky. Uvedeme k varu, přidáme vegetu a vaříme cca 30 minut celkem. Těsně před dokončením vložíme do polévky drobně nakrájené vnitřnosti a maso z hlav, aby se vše prohřálo. Po uvaření polévku trochu opepříme ochutnáme a podle chuti dosolíme a přidáme trošku jemně nasekané petrželové natě.
Podáváme s rohlíky, které předem nakrájíme na drobné kostičky a osmažíme na másle.
Pokud někdo nechce smažit na másle nebo z jiných (zdravotních) důvodů nemůže, nechá si kostičky rohlíků nebo kostičky z toustového chleba usušit na plechu v troubě.
DOBROU CHUŤ !!!
(cca 6 porcí)
Potřebujeme:
2 kusy hlavy z kapra (můžeme přidat i kousek masa od ocasu ryby)
15 - 20 dkg vnitřností z kapra (mlíčí a jikry)
10 dkg očištěného celeru
10 dkg očištěného petržele + 1 polévkovou lžíci jemně nastrouhané petržele
10 dkg očištěné mrkve + 1 polévkovou lžíci jemně nastrouhané mrkve
5 dkg másla
cca 10 dkg hladké mouky
2 špetky muškátového květu
1 lžíce vegety
sůl
pepř
trochu jemně nasekané petrželové natě (opravdu jen trochu, není to hovězí vývar)
Vložka do polévky:
10 dkg másla
6 ks starších rohlíků (ideální jsou „gumové“, dva dny staré z igelitového pytlíku)
Z kapřích hlav odstraníme oči (nemusíme, někdo to nedělá), dám si hlavy do dřezu a poleji z konvice vřící vodou. Hlavy zešednou (zapříčiní to sliz, který se vysokou teplotou vysráží).
Hranou nože tento sliz odstraním z hlav pryč, jde to velmi lehce. Dělá se to proto, abychom odstranili nepříjemný rybí zápach (někdy i zápach bahna) z ryby. (Dělám to i u ryby samotné po očištění od šupin – je to účinnější a rychlejší než rybu máčet den předem v mléce nebo dokonce rybu stahovat z kůže. Ryba se nestahuje, není to králík a navíc kůže je dobrá součást ryby, která k ní patří - kuře také nepečeme bez kůže). Ale vraťme se zpět k polévce. Nožem očištěné hlavy omyjeme studenou vodou, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, aby byly zcela ponořené, mírně osolíme přidáme celou kořenovou zeleninu a pozvolná vaříme, až nám maso z hlav jde od kosti. Po uvaření necháme vše vychladnou, přecedíme přes hustý cedník, vývar si odložíme stranou na pozdější použití a hlavy důkladně rozebereme a vybereme použitelné maso stranou. Zároveň, když vaříme kapří hlavy, tak si v kastrůlku zvlášť uvaříme v mírně osolené vodě vnitřnosti, po uvaření také necháme zcela vychladnout a přecedíme. Vývar si také odložíme stranou na pozdější použití a uvařené vnitřnosti přidáme k uvařenému masu z hlav. Do velkého hrnce si dáme rozpustit máslo, pak přidáme mouku a uděláme světlou zásmažku, přidáme všechnu jemně nastrouhanou kořenovou zeleninu (2 polévkové lžíce) a rozdrobený muškátový květ. Vše orestujeme, pak zalijeme přibližně 1 litrem vychladlého vývaru z hlav a ½ litrem vychladlého vývaru z vnitřností. Vše celou dobu prošleháváme metličkou, aby se netvořily žmolky. Uvedeme k varu, přidáme vegetu a vaříme cca 30 minut celkem. Těsně před dokončením vložíme do polévky drobně nakrájené vnitřnosti a maso z hlav, aby se vše prohřálo. Po uvaření polévku trochu opepříme ochutnáme a podle chuti dosolíme a přidáme trošku jemně nasekané petrželové natě.
Podáváme s rohlíky, které předem nakrájíme na drobné kostičky a osmažíme na másle.
Pokud někdo nechce smažit na másle nebo z jiných (zdravotních) důvodů nemůže, nechá si kostičky rohlíků nebo kostičky z toustového chleba usušit na plechu v troubě.
DOBROU CHUŤ !!!
Comment