Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Vánoční rybí polévka z kapra

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Vánoční rybí polévka z kapra

    Vánoční rybí polévka z kapra

    (cca 6 porcí)

    Potřebujeme:

    2 kusy hlavy z kapra (můžeme přidat i kousek masa od ocasu ryby)
    15 - 20 dkg vnitřností z kapra (mlíčí a jikry)
    10 dkg očištěného celeru
    10 dkg očištěného petržele + 1 polévkovou lžíci jemně nastrouhané petržele
    10 dkg očištěné mrkve + 1 polévkovou lžíci jemně nastrouhané mrkve
    5 dkg másla
    cca 10 dkg hladké mouky
    2 špetky muškátového květu
    1 lžíce vegety
    sůl
    pepř
    trochu jemně nasekané petrželové natě (opravdu jen trochu, není to hovězí vývar)

    Vložka do polévky:
    10 dkg másla
    6 ks starších rohlíků (ideální jsou „gumové“, dva dny staré z igelitového pytlíku)


    Z kapřích hlav odstraníme oči (nemusíme, někdo to nedělá), dám si hlavy do dřezu a poleji z konvice vřící vodou. Hlavy zešednou (zapříčiní to sliz, který se vysokou teplotou vysráží).
    Hranou nože tento sliz odstraním z hlav pryč, jde to velmi lehce. Dělá se to proto, abychom odstranili nepříjemný rybí zápach (někdy i zápach bahna) z ryby. (Dělám to i u ryby samotné po očištění od šupin – je to účinnější a rychlejší než rybu máčet den předem v mléce nebo dokonce rybu stahovat z kůže. Ryba se nestahuje, není to králík a navíc kůže je dobrá součást ryby, která k ní patří - kuře také nepečeme bez kůže). Ale vraťme se zpět k polévce. Nožem očištěné hlavy omyjeme studenou vodou, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, aby byly zcela ponořené, mírně osolíme přidáme celou kořenovou zeleninu a pozvolná vaříme, až nám maso z hlav jde od kosti. Po uvaření necháme vše vychladnou, přecedíme přes hustý cedník, vývar si odložíme stranou na pozdější použití a hlavy důkladně rozebereme a vybereme použitelné maso stranou. Zároveň, když vaříme kapří hlavy, tak si v kastrůlku zvlášť uvaříme v mírně osolené vodě vnitřnosti, po uvaření také necháme zcela vychladnout a přecedíme. Vývar si také odložíme stranou na pozdější použití a uvařené vnitřnosti přidáme k uvařenému masu z hlav. Do velkého hrnce si dáme rozpustit máslo, pak přidáme mouku a uděláme světlou zásmažku, přidáme všechnu jemně nastrouhanou kořenovou zeleninu (2 polévkové lžíce) a rozdrobený muškátový květ. Vše orestujeme, pak zalijeme přibližně 1 litrem vychladlého vývaru z hlav a ½ litrem vychladlého vývaru z vnitřností. Vše celou dobu prošleháváme metličkou, aby se netvořily žmolky. Uvedeme k varu, přidáme vegetu a vaříme cca 30 minut celkem. Těsně před dokončením vložíme do polévky drobně nakrájené vnitřnosti a maso z hlav, aby se vše prohřálo. Po uvaření polévku trochu opepříme ochutnáme a podle chuti dosolíme a přidáme trošku jemně nasekané petrželové natě.

    Podáváme s rohlíky, které předem nakrájíme na drobné kostičky a osmažíme na másle.
    Pokud někdo nechce smažit na másle nebo z jiných (zdravotních) důvodů nemůže, nechá si kostičky rohlíků nebo kostičky z toustového chleba usušit na plechu v troubě.

    DOBROU CHUŤ !!!
    Last edited by ; 19.12.2009, 15:49.

  • #2
    Polévku dělám podobným způsobem,jen k té kůži,já ji z kapra stahuji.Já kůži nemusím ani na kuřeti,tu samozřejmě nestahuji,ale nejím ji Na polévku se už těším .

    Comment


    • #3
      Kdo má zájem něco se přiučit a získat všeobecný přehled o přípravě kapra, zde je odkaz na stránky s videem: http://www.trebonskykapr.cz/zpracova...domaci-kuchyne

      Comment


      • #4
        Taky dělám polévku podobný způsobem.
        Taky uvařím hlavy a horší části kapra se zeleninou pokrájenou na větší kusy.
        Další část nastrouhané zeleniny osmahnu v hrnci, co budu vařit polévku, vyndám ji na talířek a pak do hrnce
        dám další kousek másla a osmahnu mouky na jíšku, zaleju vývarem a vařím. Ke konci varu přidám teprve osmahnutou zeleninu, to proto, aby se zbytečně nevařila půl hodiny, nepotřebuje tal dlouho vařit jako jíška, stačí 10 minut, společně se zeleninou přidám vnitřnosti a teprve ke konci přidám obrané povařené maso z hlav, povařím .

        Výsledek je asi podobný
        HankaP

        Comment

        Pracuji...
        X