Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Zelňačka tety Vandy

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Zelňačka tety Vandy

    Zelňačka tety Vandy

    Ingredience: 1 kg - 1,5 kg uzených kostí, lahvička kysaného zelí, 2 velké cibule, 6 větších brambor, olej nebo máslo, bobkový list, celé nové koření, celý pepř, hladká mouka, mléko, Tatra mléko

    Postup přípravy: Na olej nebo máslo dáme pokrájenou cibuli. Oloupeme brambory, pokrájíme na kostičky a přidáme k cibuli. Necháme chviku dusit. Mezitím propereme zelí a pokrájíme na menší kousky. Přidáme k bramborám spolu s uzenými kostmi. Zalijeme vodou,ale jen tak, aby to bylo zlehka ponořené, přidáme bobkový list, nové koření a pepř. Vaříme tak dlouho, až jsou maso i brambory měkké. Po uvaření se kosti vyjmou, oberou a dají se zpět do polévky. Do mléka se zamíchá hladká mouka a zavaří se do polévky. Na konec se přidá Tatra mléko. Už se nemusí vařit. Dochutí se podle potřeby s polévkovým kořením a solí.
    Rozpis je na 6 l polévky, protože by měla vydržet 3 dny a každý den odebírat pouze na ohřátí. Čím je starší, tím je lepší. Pozor na kalorie.Nebojte se vařit brambory se zelím dohromady,polévka se vaří déle a brambory změknou. Ale lepší je, když se uvaří den dopředu.
    Attached Files
    Jana H.

  • #2
    Re: Zelňačka tety Vandy

    Moje mamka vařila podobnou polévku a říkala jí couračka - vařím ji též
    Dala vařit zelí s kořením - celý pepř, nové koření , bobkový list, vody jen co je potřeba.
    ve druhém hrnci vařila ve vodě se solí a kmínem brambory na kostičky.Vody dáváme taky jen co je potřeba, polévka je hodně mléčná
    Když brambory byly skoro měkké, tak rozmíchala v mléce hladkou mouku a brambory zahustila, rozředila mlékem,povařila
    pak přimíchala povařené zelí proovařila dohromady paka dochutila polevkovým kořením nakonec rozmíchala syrové vejce,které nesmíme úplně rozmíchat, zůstanou tam z něj malé kousky.

    U mého muže na Moravě vařili podobnou polévku, s čočkou nebo bílými fazolemi
    fazole musíme dopředu na několik hodin namočit, čočku ne
    v jednom hrnci je vaříme s kořením, ve druhém vaříme zelí, rozdíl oproti první polévce je, že se zahušťuje jíškou s cibulí. pak je postup stejný, Nedáváme vejce. Je vynikající jak z čočky, tak z fazolí.
    HankaP

    Comment

    Pracuji...
    X