Zelňačka tety Vandy
Ingredience: 1 kg - 1,5 kg uzených kostí, lahvička kysaného zelí, 2 velké cibule, 6 větších brambor, olej nebo máslo, bobkový list, celé nové koření, celý pepř, hladká mouka, mléko, Tatra mléko
Postup přípravy: Na olej nebo máslo dáme pokrájenou cibuli. Oloupeme brambory, pokrájíme na kostičky a přidáme k cibuli. Necháme chviku dusit. Mezitím propereme zelí a pokrájíme na menší kousky. Přidáme k bramborám spolu s uzenými kostmi. Zalijeme vodou,ale jen tak, aby to bylo zlehka ponořené, přidáme bobkový list, nové koření a pepř. Vaříme tak dlouho, až jsou maso i brambory měkké. Po uvaření se kosti vyjmou, oberou a dají se zpět do polévky. Do mléka se zamíchá hladká mouka a zavaří se do polévky. Na konec se přidá Tatra mléko. Už se nemusí vařit. Dochutí se podle potřeby s polévkovým kořením a solí.
Rozpis je na 6 l polévky, protože by měla vydržet 3 dny a každý den odebírat pouze na ohřátí. Čím je starší, tím je lepší. Pozor na kalorie.Nebojte se vařit brambory se zelím dohromady,polévka se vaří déle a brambory změknou. Ale lepší je, když se uvaří den dopředu.
Ingredience: 1 kg - 1,5 kg uzených kostí, lahvička kysaného zelí, 2 velké cibule, 6 větších brambor, olej nebo máslo, bobkový list, celé nové koření, celý pepř, hladká mouka, mléko, Tatra mléko
Postup přípravy: Na olej nebo máslo dáme pokrájenou cibuli. Oloupeme brambory, pokrájíme na kostičky a přidáme k cibuli. Necháme chviku dusit. Mezitím propereme zelí a pokrájíme na menší kousky. Přidáme k bramborám spolu s uzenými kostmi. Zalijeme vodou,ale jen tak, aby to bylo zlehka ponořené, přidáme bobkový list, nové koření a pepř. Vaříme tak dlouho, až jsou maso i brambory měkké. Po uvaření se kosti vyjmou, oberou a dají se zpět do polévky. Do mléka se zamíchá hladká mouka a zavaří se do polévky. Na konec se přidá Tatra mléko. Už se nemusí vařit. Dochutí se podle potřeby s polévkovým kořením a solí.
Rozpis je na 6 l polévky, protože by měla vydržet 3 dny a každý den odebírat pouze na ohřátí. Čím je starší, tím je lepší. Pozor na kalorie.Nebojte se vařit brambory se zelím dohromady,polévka se vaří déle a brambory změknou. Ale lepší je, když se uvaří den dopředu.
Comment