Hlávkové smetanové zelí:
Potřebujeme:
1 hlávku bílého zelí
smetanu - nejlépe víceprocentní 40 %
hladkou mouku
máslo
cibuli
drcený kmín, sůl, pepř
Postup:
Zelí si nakrájíme na nudličky a dáme dusit s drceným kmínem do menšího množství horké vody až bude poloměkké. Dusíme odkryté. Scedíme a necháme okapat.
Na másle si zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku do takové více růžové barvy (nešetřete na množství cibule, dá dobrou chuť) přidáme zelí a promícháme. Poté zalejeme smetanou, množství smetany podle množství zelí a podle toho, jak moc chceme zelí smetanové. Dala jsem na hlávku cca 1.90 kg celkem 600 ml smetany. Necháme při mírné teplotě smetanu vydusit do zhoustnutí a do úplného změknutí zelí. Těsně před koncem si ještě v trošce smetany rozmícháme 3 lžíce hladké mouky a vlijeme do zelí. A pak už pořád, pořád mícháme, až se mouka provaří, cca 10 minut a opepříme a osolíme. Vznikne takové kašovité zelí, jemně nasládlé, které je dobrou protiváhou sladkokyselého zelí a ochuceného masíčka.
Dobrou chuť.
ZDENY
PS: Ve fóru hodně z Vás psalo své rodinné recepty na přípravu zelí, tak se s nimi prosím připojte
Potřebujeme:
1 hlávku bílého zelí
smetanu - nejlépe víceprocentní 40 %
hladkou mouku
máslo
cibuli
drcený kmín, sůl, pepř
Postup:
Zelí si nakrájíme na nudličky a dáme dusit s drceným kmínem do menšího množství horké vody až bude poloměkké. Dusíme odkryté. Scedíme a necháme okapat.
Na másle si zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku do takové více růžové barvy (nešetřete na množství cibule, dá dobrou chuť) přidáme zelí a promícháme. Poté zalejeme smetanou, množství smetany podle množství zelí a podle toho, jak moc chceme zelí smetanové. Dala jsem na hlávku cca 1.90 kg celkem 600 ml smetany. Necháme při mírné teplotě smetanu vydusit do zhoustnutí a do úplného změknutí zelí. Těsně před koncem si ještě v trošce smetany rozmícháme 3 lžíce hladké mouky a vlijeme do zelí. A pak už pořád, pořád mícháme, až se mouka provaří, cca 10 minut a opepříme a osolíme. Vznikne takové kašovité zelí, jemně nasládlé, které je dobrou protiváhou sladkokyselého zelí a ochuceného masíčka.
Dobrou chuť.
ZDENY
PS: Ve fóru hodně z Vás psalo své rodinné recepty na přípravu zelí, tak se s nimi prosím připojte

Comment