2 kg různého ovoce (snad jen banánům bude lepší se v tomto případě vyhnout)
0,75 kg cukru (lze určitě i část nahradit vanilkovým cukrem), případně si podle vlastní zkušenosti množství upravíme
2 lžíce mleté skořice
3 hvězdičky badyánu
6 hřebíčků
Ovoce pokrájíme na malé kousky, promícháme s cukrem a kořením (badyán je dobré rozlámat, stejně tak hlavičky hřebíčků rozmělnit), rozprostřeme na plech a dáme péct do rozehřáté trouby. V receptech na internetu se udává doba pečení cca 40 minut, já jsem však pekla o dost déle, asi záleží, co si kdo představí pod pojmem "pečený", já bych ráda zlatavou barvičku. Potom naplníme čisté skleničky a otočíme dnem vzhůru, já jsem však raději sterilovala 20 minut, potom jsem teprve dávala skleničky dnem vzhůru. Po otevření skladovat v ledničce, ještě lépe rychle spotřebovat.
Takto připravená směs je určená k přípravě ovocného čaje (do hrnku 0,25 l dát asi tři ??? lžičky směsi a dolít vroucí vodou), ale dovedu si představit, že se s ní připraví i vynikající svařené víno, chuť koření totiž během pečení velice vynikne, badyán zanechává chuť trochu podobnou lékořici, což každému ale nemusí chutnat. Případně půjde zamíchat do jablíček při pečení štrůdlu.
Další možnou variantou je přidat při plnění skleniček ještě lžíci rumu do každé skleničky, což jsem s ohledem na děti neudělala, ale to lze lehce dohnat při přípravě samotného čaje. Recept není z mé hlavy, je to z různých internetových stránek, ale už ho mám vyzkoušený!
0,75 kg cukru (lze určitě i část nahradit vanilkovým cukrem), případně si podle vlastní zkušenosti množství upravíme
2 lžíce mleté skořice
3 hvězdičky badyánu
6 hřebíčků
Ovoce pokrájíme na malé kousky, promícháme s cukrem a kořením (badyán je dobré rozlámat, stejně tak hlavičky hřebíčků rozmělnit), rozprostřeme na plech a dáme péct do rozehřáté trouby. V receptech na internetu se udává doba pečení cca 40 minut, já jsem však pekla o dost déle, asi záleží, co si kdo představí pod pojmem "pečený", já bych ráda zlatavou barvičku. Potom naplníme čisté skleničky a otočíme dnem vzhůru, já jsem však raději sterilovala 20 minut, potom jsem teprve dávala skleničky dnem vzhůru. Po otevření skladovat v ledničce, ještě lépe rychle spotřebovat.
Takto připravená směs je určená k přípravě ovocného čaje (do hrnku 0,25 l dát asi tři ??? lžičky směsi a dolít vroucí vodou), ale dovedu si představit, že se s ní připraví i vynikající svařené víno, chuť koření totiž během pečení velice vynikne, badyán zanechává chuť trochu podobnou lékořici, což každému ale nemusí chutnat. Případně půjde zamíchat do jablíček při pečení štrůdlu.
Další možnou variantou je přidat při plnění skleniček ještě lžíci rumu do každé skleničky, což jsem s ohledem na děti neudělala, ale to lze lehce dohnat při přípravě samotného čaje. Recept není z mé hlavy, je to z různých internetových stránek, ale už ho mám vyzkoušený!
Comment