čtvrt kila bezových květů
1 kg cukru
2 citrony
1/2l vody
Toto množství je na jednu dávku a naplníte 4 skleničky velikosti o něco větší než jsou přesnídávkové.
Sbíráme krásně až sněhově bílé květy,nejlépe někde v přírodě,hlavně nedoporučuji u silnic(všichni asi víme proč).Když totiž květy odrůstají mají mezi sebou už takové našedlé kvítky a to pak není dobré,takže se snažit odhadnout tu dobu kdy jsou bílé.Když je doneseme domů,musíme je pořádně třeba i několikrát propláchnout od broučků atd.Ještě jsem chtěla upozornit,když je budete sbírat dávejte pozor na mšice,některé totiž bez napadají,zjistíte to ,když ten květ jednoduše otočíte.Po umytí dáme květy do hrnce,nalijeme 1/2 l vody oba citrony nakrájíme na kolečka a přidáme k tomu a vaříme půl až hodinu.Přikryjeme poklicí a necháme 24 hodin louhovat.Po 24 hodinách toto přecedíme přes plátno a pořádně co nejvíc vymačkáme.Nasypeme 1 kg cukru a vaříme 2 hodiny.Průběžně mícháme a hlídáme aby se med nepřipálil.Poté lijeme ještě vařící do sklenic a vychladlé dáváme do chladného a suchého místa.Je velice dobrý na průdušky.
1 kg cukru
2 citrony
1/2l vody
Toto množství je na jednu dávku a naplníte 4 skleničky velikosti o něco větší než jsou přesnídávkové.
Sbíráme krásně až sněhově bílé květy,nejlépe někde v přírodě,hlavně nedoporučuji u silnic(všichni asi víme proč).Když totiž květy odrůstají mají mezi sebou už takové našedlé kvítky a to pak není dobré,takže se snažit odhadnout tu dobu kdy jsou bílé.Když je doneseme domů,musíme je pořádně třeba i několikrát propláchnout od broučků atd.Ještě jsem chtěla upozornit,když je budete sbírat dávejte pozor na mšice,některé totiž bez napadají,zjistíte to ,když ten květ jednoduše otočíte.Po umytí dáme květy do hrnce,nalijeme 1/2 l vody oba citrony nakrájíme na kolečka a přidáme k tomu a vaříme půl až hodinu.Přikryjeme poklicí a necháme 24 hodin louhovat.Po 24 hodinách toto přecedíme přes plátno a pořádně co nejvíc vymačkáme.Nasypeme 1 kg cukru a vaříme 2 hodiny.Průběžně mícháme a hlídáme aby se med nepřipálil.Poté lijeme ještě vařící do sklenic a vychladlé dáváme do chladného a suchého místa.Je velice dobrý na průdušky.
Comment