Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Italské rizoto podle J. Olivera

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Italské rizoto podle J. Olivera

    Tenhle recept se u nás zabydlel, vařím ho často.
    Rýži speciální na rizoto koupíte v každém supermarketu, je krátká a kulatá.
    Základ popíšu a pak si tam přidáte, co máte rádi. Já ho nejradši dělám jen s houbami.
    Zákl. recept : na oleji osmahnu cibuli najemno nakrájenou, a kousek celeru najemno nakrájený, opékám, přidám rýži a míchám až zesklovatí a pak přihodím česnek na plátečky, a podleju bílým vínem, míchám a míchám, až se víno odpaří, podlévám vývarem, jakýmkoliv, třeba z bujonové kostky, nejlépe však vývarem připraveným doma !!!/ kuřecí, hovězí/důležité je, aby se to tam přidávalo postupně, trošku vývaru, nechat odpařit, a pak další naběračku vývaru a nechat odpařit, pořád míchat, ochutnávat, jestli je rýže měkká, trvá to asi 2O min., musíte u toho stát a míchat. Případne dosolit, když je rýže měká, bude to mazlavé, ale ochutnáte a poznáte, jestli je to už akorát.S tou solí opatrně, pak následuje odstavení z ohně, přidáte kousek másla a necháte odpočinout. A pak přidáte parmazán, zamícháte a dodáte to, co máte rádi.
    Já většinou zvlášt osmažím na cibulce a másle houby , nebo maso, které taky udělám zvlášt, pak jen jemně vmíchat do rizota. Je to lahůdka , na talíři ještě posypu parmazánem.
    Attached Files
    Last edited by iris; 20.03.2011, 11:43.
    Iris

  • #2
    Iris tak to je ten recept na to rizoto??Vyzkouším to podle tebe a uvařím pak dědovi a dám míň vína!Kolik asi dáváš vínka ty????
    LENKA

    Comment


    • #3
      Iris, vypadá to moc dobře, asi to zkusím. Snažím se jíst dělenou stravu a myslím, že pouze s houbama to bude moc dobré. Leni, myslím, že vína ubírat nemusíš, jelikož alkohol se vařením stejně vypaří.

      Comment


      • #4
        Leni, Jamie dává dvě deci asi na 400 g rýže, já se přiznám, že já od oka, dělám to ve woku tak dvě porce, páč nejlepší je to čerstvoučké. Myslím, že tak decku, jde o tu navinulou chut, vždycky to musí být pouze první podlití !!! Pak už jen vývar. A to máslo do odstavené rýže je moc důležité.
        Petrulinko zkus ! Ahojky
        Iris

        Comment


        • #5
          Iris moc díky!!!!
          LENKA

          Comment


          • #6
            To máslo má být hodně studené. Opravdu.
            Soňa

            Comment


            • #7
              Irísku zítra se na o konečně chystám!!!§jen teda nemám parmazán,dám jen eidam-nevím kde ho sehnat....ještě jsem ho nikdy nekupovala
              LENKA

              Comment


              • #8
                Všem mohu doporučit,je to výborný!!!!!Ještě jsem přidala kukuřičku a hrášek,to kluci mají moc rádi
                Attached Files
                LENKA

                Comment

                Pracuji...
                X