Tenhle recept se u nás zabydlel, vařím ho často.
Rýži speciální na rizoto koupíte v každém supermarketu, je krátká a kulatá.
Základ popíšu a pak si tam přidáte, co máte rádi. Já ho nejradši dělám jen s houbami.
Zákl. recept : na oleji osmahnu cibuli najemno nakrájenou, a kousek celeru najemno nakrájený, opékám, přidám rýži a míchám až zesklovatí a pak přihodím česnek na plátečky, a podleju bílým vínem, míchám a míchám, až se víno odpaří, podlévám vývarem, jakýmkoliv, třeba z bujonové kostky, nejlépe však vývarem připraveným doma !!!/ kuřecí, hovězí/důležité je, aby se to tam přidávalo postupně, trošku vývaru, nechat odpařit, a pak další naběračku vývaru a nechat odpařit, pořád míchat, ochutnávat, jestli je rýže měkká, trvá to asi 2O min., musíte u toho stát a míchat. Případne dosolit, když je rýže měká, bude to mazlavé, ale ochutnáte a poznáte, jestli je to už akorát.S tou solí opatrně, pak následuje odstavení z ohně, přidáte kousek másla a necháte odpočinout. A pak přidáte parmazán, zamícháte a dodáte to, co máte rádi.
Já většinou zvlášt osmažím na cibulce a másle houby , nebo maso, které taky udělám zvlášt, pak jen jemně vmíchat do rizota. Je to lahůdka , na talíři ještě posypu parmazánem.
Rýži speciální na rizoto koupíte v každém supermarketu, je krátká a kulatá.
Základ popíšu a pak si tam přidáte, co máte rádi. Já ho nejradši dělám jen s houbami.
Zákl. recept : na oleji osmahnu cibuli najemno nakrájenou, a kousek celeru najemno nakrájený, opékám, přidám rýži a míchám až zesklovatí a pak přihodím česnek na plátečky, a podleju bílým vínem, míchám a míchám, až se víno odpaří, podlévám vývarem, jakýmkoliv, třeba z bujonové kostky, nejlépe však vývarem připraveným doma !!!/ kuřecí, hovězí/důležité je, aby se to tam přidávalo postupně, trošku vývaru, nechat odpařit, a pak další naběračku vývaru a nechat odpařit, pořád míchat, ochutnávat, jestli je rýže měkká, trvá to asi 2O min., musíte u toho stát a míchat. Případne dosolit, když je rýže měká, bude to mazlavé, ale ochutnáte a poznáte, jestli je to už akorát.S tou solí opatrně, pak následuje odstavení z ohně, přidáte kousek másla a necháte odpočinout. A pak přidáte parmazán, zamícháte a dodáte to, co máte rádi.
Já většinou zvlášt osmažím na cibulce a másle houby , nebo maso, které taky udělám zvlášt, pak jen jemně vmíchat do rizota. Je to lahůdka , na talíři ještě posypu parmazánem.
Comment