1 hlávka zelí střední velikost
1/2 kg rýže velkozrnná
3/4 kg mletého masa /já kupuji vepřové a může se přidat i králíčí maso namleté/
sklenici rajského protlaku asi 500 g
kečup
celá mletá paprika
ďábekské koření podle chuti
2 lžíce podravky
sůl
bobkový list asi 6 ks
nové koření 4 ks
celý pepř 8 ks
stolní olej asi 1 lžíci
sádlo
Postup: nejdříve si vypereme pořádně rýži, kterou dáme do mísy spolu s masem. Osolíme, přidáme půl lžičky i více ďábelského koření a polovinu červené papriky, přidáme stolní olej, tak 1/3 kečupu a 1/3 rajského protlaku. Musíme počítat s tím, že rýže nám při vaření nabude aby nebyla příliš suchá. Všechno dobře promícháme. Popřípadě ještě přdáme vodu a opět pořádně promícháme. Máme z toho takovou řídkou směs. Do velkého hrnce jsme už předem dali vařit vodu a po očištění hlávky zelí a vykrojení tvrdého středu /košťálu/ ji dáme do toho hrnce vařit , aby zelí změklo a listy se daly pěkně vidličkou odlupovat. Do připraveného pekáče/já používám litinový s modrým vnitřkem/ na dno dáme buď několik tenkých kostiček, nebo tam dávám vyprané ty košťály rozkrájené na plocho, to proto aby se nám nepřipalovaly závitky. Ovšem v tom litinovém pekáči to nehrozí. Hlávkou zelí pokud ji nemáme úplně ponořenou ve vodě, tak musíme otáčet, aby celý list pěkně změkl a dalo se s ním pracovat. Vidličkou si sundám jednotlivé listy pokud to jde a jsou měkké. Ostatní zase necháme povařit. Do listů potom dáváme asi 3 lžíce směsi a pěkně zabalíme do uzlíčku a klademe do pekáče. Pekáč naplníme asi tak víc jak do 3/4. Až máme toto hotovo tak si uděláme zálivku, kterou to zalejeme.
Zálivka : Na kousku sádla zpěníme polovinu i více mleté papriky, podlejeme vodou aby nebyla hořká, dáme zbytek rajského protlaku, kečupu , podravky, zase asi polovinu lžičky ďábelského koření a osolíme přidáme koření /bobkový list, nové koření, pepř/ a přidáme vodu asi tak kolem litru a zavaříme tak 2 minuty. Potom zálivkou zalijeme ty zelné listy a dáme do rozpálené trouby péct na 180 stupnů asi 1,5 hodiny.
Upozorňuji, že je to hodně pikantní, tak, kdo to nemá rád,tak toho ďábelského koření míň.
Dobrou chuť :P :P :P
1/2 kg rýže velkozrnná
3/4 kg mletého masa /já kupuji vepřové a může se přidat i králíčí maso namleté/
sklenici rajského protlaku asi 500 g
kečup
celá mletá paprika
ďábekské koření podle chuti
2 lžíce podravky
sůl
bobkový list asi 6 ks
nové koření 4 ks
celý pepř 8 ks
stolní olej asi 1 lžíci
sádlo
Postup: nejdříve si vypereme pořádně rýži, kterou dáme do mísy spolu s masem. Osolíme, přidáme půl lžičky i více ďábelského koření a polovinu červené papriky, přidáme stolní olej, tak 1/3 kečupu a 1/3 rajského protlaku. Musíme počítat s tím, že rýže nám při vaření nabude aby nebyla příliš suchá. Všechno dobře promícháme. Popřípadě ještě přdáme vodu a opět pořádně promícháme. Máme z toho takovou řídkou směs. Do velkého hrnce jsme už předem dali vařit vodu a po očištění hlávky zelí a vykrojení tvrdého středu /košťálu/ ji dáme do toho hrnce vařit , aby zelí změklo a listy se daly pěkně vidličkou odlupovat. Do připraveného pekáče/já používám litinový s modrým vnitřkem/ na dno dáme buď několik tenkých kostiček, nebo tam dávám vyprané ty košťály rozkrájené na plocho, to proto aby se nám nepřipalovaly závitky. Ovšem v tom litinovém pekáči to nehrozí. Hlávkou zelí pokud ji nemáme úplně ponořenou ve vodě, tak musíme otáčet, aby celý list pěkně změkl a dalo se s ním pracovat. Vidličkou si sundám jednotlivé listy pokud to jde a jsou měkké. Ostatní zase necháme povařit. Do listů potom dáváme asi 3 lžíce směsi a pěkně zabalíme do uzlíčku a klademe do pekáče. Pekáč naplníme asi tak víc jak do 3/4. Až máme toto hotovo tak si uděláme zálivku, kterou to zalejeme.
Zálivka : Na kousku sádla zpěníme polovinu i více mleté papriky, podlejeme vodou aby nebyla hořká, dáme zbytek rajského protlaku, kečupu , podravky, zase asi polovinu lžičky ďábelského koření a osolíme přidáme koření /bobkový list, nové koření, pepř/ a přidáme vodu asi tak kolem litru a zavaříme tak 2 minuty. Potom zálivkou zalijeme ty zelné listy a dáme do rozpálené trouby péct na 180 stupnů asi 1,5 hodiny.
Upozorňuji, že je to hodně pikantní, tak, kdo to nemá rád,tak toho ďábelského koření míň.
Dobrou chuť :P :P :P
Comment