Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Zelné závitky - pikantní

Collapse
X

• Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

• Zelné závitky - pikantní

1 hlávka zelí střední velikost
    1/2 kg rýže velkozrnná
    3/4 kg mletého masa /já kupuji vepřové a může se přidat i králíčí maso namleté/
    sklenici rajského protlaku asi 500 g
    kečup
    celá mletá paprika
    ďábekské koření podle chuti
    2 lžíce podravky
    sůl
    bobkový list asi 6 ks
    nové koření 4 ks
    celý pepř 8 ks
    stolní olej asi 1 lžíci
    sádlo

Postup: nejdříve si vypereme pořádně rýži, kterou dáme do mísy spolu s masem. Osolíme, přidáme půl lžičky i více ďábelského koření a polovinu červené papriky, přidáme stolní olej, tak 1/3 kečupu a 1/3 rajského protlaku. Musíme počítat s tím, že rýže nám při vaření nabude aby nebyla příliš suchá. Všechno dobře promícháme. Popřípadě ještě přdáme vodu a opět pořádně promícháme. Máme z toho takovou řídkou směs. Do velkého hrnce jsme už předem dali vařit vodu a po očištění hlávky zelí a vykrojení tvrdého středu /košťálu/ ji dáme do toho hrnce vařit , aby zelí změklo a listy se daly pěkně vidličkou odlupovat. Do připraveného pekáče/já používám litinový s modrým vnitřkem/ na dno dáme buď několik tenkých kostiček, nebo tam dávám vyprané ty košťály rozkrájené na plocho, to proto aby se nám nepřipalovaly závitky. Ovšem v tom litinovém pekáči to nehrozí. Hlávkou zelí pokud ji nemáme úplně ponořenou ve vodě, tak musíme otáčet, aby celý list pěkně změkl a dalo se s ním pracovat. Vidličkou si sundám jednotlivé listy pokud to jde a jsou měkké. Ostatní zase necháme povařit. Do listů potom dáváme asi 3 lžíce směsi a pěkně zabalíme do uzlíčku a klademe do pekáče. Pekáč naplníme asi tak víc jak do 3/4. Až máme toto hotovo tak si uděláme zálivku, kterou to zalejeme.

Zálivka : Na kousku sádla zpěníme polovinu i více mleté papriky, podlejeme vodou aby nebyla hořká, dáme zbytek rajského protlaku, kečupu , podravky, zase asi polovinu lžičky ďábelského koření a osolíme přidáme koření /bobkový list, nové koření, pepř/ a přidáme vodu asi tak kolem litru a zavaříme tak 2 minuty. Potom zálivkou zalijeme ty zelné listy a dáme do rozpálené trouby péct na 180 stupnů asi 1,5 hodiny.

Upozorňuji, že je to hodně pikantní, tak, kdo to nemá rád,tak toho ďábelského koření míň.

Dobrou chuť :P :P :P

Re: Zelné závitky - pikantní

Tak už jsem si recept vytiskla a při nejbližším nákupním výjezdu si koupím ingredience . Potom ti napíšu, jak se mi vedlo a jak chutnalo. Díky za receptík, uděl mi radost
    Daniela

Comment

Tohle mě bude asi taky chutnat, vyzkouším. Já pikantní můžu. Věrka.
      Věrka.

Comment

Jindro, než se mi odbyly děti, tak jsem to dělávala dost často. Jdou dělat různé obměny. Maminka to dělávala s viiných listů, já si snad pamatuju i tu chuť. :P I z kapusty to jde. Tak si nechte chutnat, kuchařinky.
        Jana H.

Comment

Jindro, vypadá to zajímavě, určitě to vyzkouším. Taky jsem si vytiskla recept a zítra jdu nakupovat ingredience. Zas to je něco jiného. Pak napíšu jaké to bylo. Věruše
          Věruše

Comment

Taky dělám podobné závitky, naše rodina je miluje, přidávám ještě do směsi masa osmahnutou cibulku a hodně tak 4 - 5 cibulí.
            HankaP

Comment

Tak to jsem ráda, že Vám tento recept přijde vhod. Já to hrozně miluji, ono se to dá ohřávat, ale tentokrát k tomu nedošlo. Můj muž si dal 2 porce a já jsem toho také hodně snedla. A přišel kluk , no a nedejte mu.

Comment

Jindro a co k tomu tak míváte? Mamka vždycky k tomu dělala kynutý knedlíky, ale jedly jsme to i s chlebem a i bez chleba
                Daniela

Comment

Protože je tam rýže tak se k tomu nedává žádná příloha. Nebylo by to ono.

Comment

Jestli mohu,ráda bych přispěla i já s úpravou takových zelných závitků.Já když mi zbyde mletá tak ji okořením jako sekanou,ale když má někdo rád ostré,může přimíchat i jiné koření.Nedáváme rýži.Svařím si kapustové listy a mletou zabalím do těchto listů.Pak dám na hodně cibulky kysané zelí a na něj položím závitky.Chvíli je dusím pod pokličkou a potom je dám do trouby odkryté,aby zčervenaly.Polévám až na talíři zakysanou smetanou s česnekem a solí.Je to výborné.Jíme to tak samotné.Jaruš

Comment

Jindro a pro kolik je to asi lidí?
                      Ivana M

Comment

Ivanko,je to pro celou Chuchli.Nevím,kolik jich dělá Jindra,ale já jich měla 21.

Comment

Pracuji...
                        X