Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Zelné závitky - pikantní

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Zelné závitky - pikantní

    1 hlávka zelí střední velikost
    1/2 kg rýže velkozrnná
    3/4 kg mletého masa /já kupuji vepřové a může se přidat i králíčí maso namleté/
    sklenici rajského protlaku asi 500 g
    kečup
    celá mletá paprika
    ďábekské koření podle chuti
    2 lžíce podravky
    sůl
    bobkový list asi 6 ks
    nové koření 4 ks
    celý pepř 8 ks
    stolní olej asi 1 lžíci
    sádlo

    Postup: nejdříve si vypereme pořádně rýži, kterou dáme do mísy spolu s masem. Osolíme, přidáme půl lžičky i více ďábelského koření a polovinu červené papriky, přidáme stolní olej, tak 1/3 kečupu a 1/3 rajského protlaku. Musíme počítat s tím, že rýže nám při vaření nabude aby nebyla příliš suchá. Všechno dobře promícháme. Popřípadě ještě přdáme vodu a opět pořádně promícháme. Máme z toho takovou řídkou směs. Do velkého hrnce jsme už předem dali vařit vodu a po očištění hlávky zelí a vykrojení tvrdého středu /košťálu/ ji dáme do toho hrnce vařit , aby zelí změklo a listy se daly pěkně vidličkou odlupovat. Do připraveného pekáče/já používám litinový s modrým vnitřkem/ na dno dáme buď několik tenkých kostiček, nebo tam dávám vyprané ty košťály rozkrájené na plocho, to proto aby se nám nepřipalovaly závitky. Ovšem v tom litinovém pekáči to nehrozí. Hlávkou zelí pokud ji nemáme úplně ponořenou ve vodě, tak musíme otáčet, aby celý list pěkně změkl a dalo se s ním pracovat. Vidličkou si sundám jednotlivé listy pokud to jde a jsou měkké. Ostatní zase necháme povařit. Do listů potom dáváme asi 3 lžíce směsi a pěkně zabalíme do uzlíčku a klademe do pekáče. Pekáč naplníme asi tak víc jak do 3/4. Až máme toto hotovo tak si uděláme zálivku, kterou to zalejeme.

    Zálivka : Na kousku sádla zpěníme polovinu i více mleté papriky, podlejeme vodou aby nebyla hořká, dáme zbytek rajského protlaku, kečupu , podravky, zase asi polovinu lžičky ďábelského koření a osolíme přidáme koření /bobkový list, nové koření, pepř/ a přidáme vodu asi tak kolem litru a zavaříme tak 2 minuty. Potom zálivkou zalijeme ty zelné listy a dáme do rozpálené trouby péct na 180 stupnů asi 1,5 hodiny.

    Upozorňuji, že je to hodně pikantní, tak, kdo to nemá rád,tak toho ďábelského koření míň.

    Dobrou chuť :P :P :P


  • #2
    Re: Zelné závitky - pikantní

    Tak už jsem si recept vytiskla a při nejbližším nákupním výjezdu si koupím ingredience . Potom ti napíšu, jak se mi vedlo a jak chutnalo. Díky za receptík, uděl mi radost
    Daniela

    Comment


    • #3
      Re: Zelné závitky - pikantní

      Tohle mě bude asi taky chutnat, vyzkouším. Já pikantní můžu. Věrka.
      Věrka.

      Comment


      • #4
        Re: Zelné závitky - pikantní

        Jindro, než se mi odbyly děti, tak jsem to dělávala dost často. Jdou dělat různé obměny. Maminka to dělávala s viiných listů, já si snad pamatuju i tu chuť. :P I z kapusty to jde. Tak si nechte chutnat, kuchařinky.
        Jana H.

        Comment


        • #5
          Re: Zelné závitky - pikantní

          Jindro, vypadá to zajímavě, určitě to vyzkouším. Taky jsem si vytiskla recept a zítra jdu nakupovat ingredience. Zas to je něco jiného. Pak napíšu jaké to bylo. Věruše
          Věruše

          Comment


          • #6
            Re: Zelné závitky - pikantní

            Taky dělám podobné závitky, naše rodina je miluje, přidávám ještě do směsi masa osmahnutou cibulku a hodně tak 4 - 5 cibulí.
            HankaP

            Comment


            • #7
              Re: Zelné závitky - pikantní

              Tak to jsem ráda, že Vám tento recept přijde vhod. Já to hrozně miluji, ono se to dá ohřávat, ale tentokrát k tomu nedošlo. Můj muž si dal 2 porce a já jsem toho také hodně snedla. A přišel kluk , no a nedejte mu.

              Comment


              • #8
                Re: Zelné závitky - pikantní

                Jindro a co k tomu tak míváte? Mamka vždycky k tomu dělala kynutý knedlíky, ale jedly jsme to i s chlebem a i bez chleba
                Daniela

                Comment


                • #9
                  Re: Zelné závitky - pikantní

                  Protože je tam rýže tak se k tomu nedává žádná příloha. Nebylo by to ono.

                  Comment


                  • #10
                    Re: Zelné závitky - pikantní

                    Jestli mohu,ráda bych přispěla i já s úpravou takových zelných závitků.Já když mi zbyde mletá tak ji okořením jako sekanou,ale když má někdo rád ostré,může přimíchat i jiné koření.Nedáváme rýži.Svařím si kapustové listy a mletou zabalím do těchto listů.Pak dám na hodně cibulky kysané zelí a na něj položím závitky.Chvíli je dusím pod pokličkou a potom je dám do trouby odkryté,aby zčervenaly.Polévám až na talíři zakysanou smetanou s česnekem a solí.Je to výborné.Jíme to tak samotné.Jaruš

                    Comment


                    • #11
                      Re: Zelné závitky - pikantní

                      Jindro a pro kolik je to asi lidí?
                      Ivana M

                      Comment


                      • #12
                        Re: Zelné závitky - pikantní

                        Ivanko,je to pro celou Chuchli.Nevím,kolik jich dělá Jindra,ale já jich měla 21.

                        Comment

                        Pracuji...
                        X