Nejprve si připravím mořidlo na 1kg masa:0,75 l vody, do které dám 2 lžíce obyčejného octa, přidám koření(6 zrnek pepře,špetku tymiánu,6 zrnek nového
koření,3 bobkové listy a nechám projít varem .
Maso očistím, prošpikuji dle chuti slaninou a osolím(podle oka). Maso dám do skleněné zapékací mísy, přidám nakrájené 2 cibule,2mrkve,1 větší petržel a 1 větší celer a zaliju úplně vychladlým mořidlem.Takhle to nechám podle toho,kde to mám 2-4 dny a každý den to promíchávám.Maso musí být ponořené a obalené tou zeleninou.Teď v zimě jsem nechala naso naložené 3 dny ve sklípku v chladu.Někto to dává do lednice.Záleží na možnostech.Je lepší maso vykostit a odstranit všechnu sraženou krev(je takhle náchylnější na zkažení). Když nám maso odležené,tak ho přecedím.Rozpustím si asi půlku másla a na něm osmahnu všechnu zeleninu z nálevu i s kořením, do toho dám maso a dusím v troubě.Přidám asi 2 lžíce červeného vína a špetku koření DIVOČINA.Podlévám tím mořidlem a když dojde mořidlo,tak vodou.Když je to hotové, nechám v troubě trošku ztmavnout bez přikrytí. Hotové maso vydělám,snažím se vybrat koření a bobkový list a někdo to pasíruje, já to rozšlehám mixérem.
Asi v půl litru smetany(nebo šlehačky) rozmíchám asi 10 dkg(já dávám od oka) hladkou mouku a tak omáčku zahustím a nechám povařit.
Maso nakrájím a dám do omáčky na plech(husák) aby se maso při nabírání nedrobilo a přitom bylo zalité omáčkou.K tomu jedině houskový knedlík. Teď jsem dělala podle Ivanky v mikrovlnce a byl eňo ňuňo ( vysvětlím-moc dobrý).
On je to takový univerzální recept,ale stejně si ho každý určitě dochutí po svém.My ho máme létama odzkoušený, takhle to dělala i moje mamka.
koření,3 bobkové listy a nechám projít varem .
Maso očistím, prošpikuji dle chuti slaninou a osolím(podle oka). Maso dám do skleněné zapékací mísy, přidám nakrájené 2 cibule,2mrkve,1 větší petržel a 1 větší celer a zaliju úplně vychladlým mořidlem.Takhle to nechám podle toho,kde to mám 2-4 dny a každý den to promíchávám.Maso musí být ponořené a obalené tou zeleninou.Teď v zimě jsem nechala naso naložené 3 dny ve sklípku v chladu.Někto to dává do lednice.Záleží na možnostech.Je lepší maso vykostit a odstranit všechnu sraženou krev(je takhle náchylnější na zkažení). Když nám maso odležené,tak ho přecedím.Rozpustím si asi půlku másla a na něm osmahnu všechnu zeleninu z nálevu i s kořením, do toho dám maso a dusím v troubě.Přidám asi 2 lžíce červeného vína a špetku koření DIVOČINA.Podlévám tím mořidlem a když dojde mořidlo,tak vodou.Když je to hotové, nechám v troubě trošku ztmavnout bez přikrytí. Hotové maso vydělám,snažím se vybrat koření a bobkový list a někdo to pasíruje, já to rozšlehám mixérem.
Asi v půl litru smetany(nebo šlehačky) rozmíchám asi 10 dkg(já dávám od oka) hladkou mouku a tak omáčku zahustím a nechám povařit.
Maso nakrájím a dám do omáčky na plech(husák) aby se maso při nabírání nedrobilo a přitom bylo zalité omáčkou.K tomu jedině houskový knedlík. Teď jsem dělala podle Ivanky v mikrovlnce a byl eňo ňuňo ( vysvětlím-moc dobrý).
On je to takový univerzální recept,ale stejně si ho každý určitě dochutí po svém.My ho máme létama odzkoušený, takhle to dělala i moje mamka.
Comment