Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Srnčí kýta na smetaně

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Srnčí kýta na smetaně

    Nejprve si připravím mořidlo na 1kg masa:0,75 l vody, do které dám 2 lžíce obyčejného octa, přidám koření(6 zrnek pepře,špetku tymiánu,6 zrnek nového
    koření,3 bobkové listy a nechám projít varem .
    Maso očistím, prošpikuji dle chuti slaninou a osolím(podle oka). Maso dám do skleněné zapékací mísy, přidám nakrájené 2 cibule,2mrkve,1 větší petržel a 1 větší celer a zaliju úplně vychladlým mořidlem.Takhle to nechám podle toho,kde to mám 2-4 dny a každý den to promíchávám.Maso musí být ponořené a obalené tou zeleninou.Teď v zimě jsem nechala naso naložené 3 dny ve sklípku v chladu.Někto to dává do lednice.Záleží na možnostech.Je lepší maso vykostit a odstranit všechnu sraženou krev(je takhle náchylnější na zkažení). Když nám maso odležené,tak ho přecedím.Rozpustím si asi půlku másla a na něm osmahnu všechnu zeleninu z nálevu i s kořením, do toho dám maso a dusím v troubě.Přidám asi 2 lžíce červeného vína a špetku koření DIVOČINA.Podlévám tím mořidlem a když dojde mořidlo,tak vodou.Když je to hotové, nechám v troubě trošku ztmavnout bez přikrytí. Hotové maso vydělám,snažím se vybrat koření a bobkový list a někdo to pasíruje, já to rozšlehám mixérem.
    Asi v půl litru smetany(nebo šlehačky) rozmíchám asi 10 dkg(já dávám od oka) hladkou mouku a tak omáčku zahustím a nechám povařit.
    Maso nakrájím a dám do omáčky na plech(husák) aby se maso při nabírání nedrobilo a přitom bylo zalité omáčkou.K tomu jedině houskový knedlík. Teď jsem dělala podle Ivanky v mikrovlnce a byl eňo ňuňo ( vysvětlím-moc dobrý).
    On je to takový univerzální recept,ale stejně si ho každý určitě dochutí po svém.My ho máme létama odzkoušený, takhle to dělala i moje mamka.

  • #2
    Re: Srnčí kýta na smetaně

    Slavi já zleninu a koření podusím na másle a dám to na maso tak na 2 dny, taky výborný,a nejlepší je nastrouhaná zelenina i s kořením na sladkokyselo zavařená tak přeleji maso máslem a na to prdnu 2sklenice zeleniny.
    Někde jsem slyšela že maso z mrazáku sa nemusí tak dlouho mořit jako se to dělalo dřív protože rozmrzáním se rozkkládá a křehne.MARIE
    MARIE

    Comment


    • #3
      Re: Srnčí kýta na smetaně

      Ahoj Maruško. Děkuji za dobrý nápad, hned příště vyzkouším,ale to víš,hned to nebude, protože si tu zvěřinu taky pošetřujeme.Měj se krásně.Slávinka

      Comment


      • #4
        Re: Srnčí kýta na smetaně

        My toho taky nemáme moc ,ale 2lidi a 5 je rozdíl v konzumaci,nejvíc mne se.. že ti nemyslivci si mylí že máš hodně masa zadara,ale když by se to spočetlo
        (což nejde je to koníček)tak si můžem kupovat pravou svíčkovou .
        MARIE

        Comment

        Pracuji...
        X