Jehněčí kýta, česnek, sůl, pepř, tymián, rozmarýn, olej, bílý jogurt/ pokud chcete srazit chuť jehněčího /cibule, olej, .máslo na dokončení sosu/
Maso si naložíme den předem : do misky olej, sůl, pepř, rozmačkaný česnek, tymián, / můžete přidat rozmarýn a šalvěj / ale mě stačí tymián, bílý jogurt. Vetřeme do masa.
Druhý den dáme do pekáče spolu s cibulí na čtvrtky, celerem, mrkví, petrželem, neloupanými stroužky česneku, podlejem vodou / můžete vínem, vývarem / já tentokrát vodou. Přiklopené v troubě pečeme pomalounku na 15O st, cca 2 . 3 hod, podle velikosti masa. Ke konci vyndám maso na keramický talíř a z prudka dopeču.
Sosík : pekáč přendám na plotnu a zredukuji, veškerá voda pryč.. lehounce zapráším hl. moukou a smažím, oškrabuji ze stěny pekáče výpečky, když už je to až až, podleji horkou vodou a dotvořím sosek, propasíruji přes síto,do jiného hrnce,přichutím dle chuti, přidám petrželku...třeba i sojovku, povařím, nakonec zašlehám kousek másla .podáváme s opečenými bramborami, zeleninkou, nebo jen s chlebem!!!
Maso si naložíme den předem : do misky olej, sůl, pepř, rozmačkaný česnek, tymián, / můžete přidat rozmarýn a šalvěj / ale mě stačí tymián, bílý jogurt. Vetřeme do masa.
Druhý den dáme do pekáče spolu s cibulí na čtvrtky, celerem, mrkví, petrželem, neloupanými stroužky česneku, podlejem vodou / můžete vínem, vývarem / já tentokrát vodou. Přiklopené v troubě pečeme pomalounku na 15O st, cca 2 . 3 hod, podle velikosti masa. Ke konci vyndám maso na keramický talíř a z prudka dopeču.
Sosík : pekáč přendám na plotnu a zredukuji, veškerá voda pryč.. lehounce zapráším hl. moukou a smažím, oškrabuji ze stěny pekáče výpečky, když už je to až až, podleji horkou vodou a dotvořím sosek, propasíruji přes síto,do jiného hrnce,přichutím dle chuti, přidám petrželku...třeba i sojovku, povařím, nakonec zašlehám kousek másla .podáváme s opečenými bramborami, zeleninkou, nebo jen s chlebem!!!
Comment