Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Talianske lasagne

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Talianske lasagne

    Sú trocha pracné, ale dobré, robia sa z: cestovinových obdĺžnikových plátov, Boloňskej omáčky, bešamely, syr Mozarella a parmezán
    Boloňská omáčka:
    1 PL oliv. oleja, 1 stredná cibuľa, 1 celý strúčik cesnaku, ½ kg mletého mäsa –mix, ¼ kg olúpaných rajčín z plechovky /ak nie je, tak: 2 rajč. pretlaky + 2-3 rajčiny bez šupky - tie sa dajú dobre olúpať tak, že rajčiny navrchu narežeme do kríža a dáme do horúcej vody, šupka sa sama zvlečie, alebo aspoň z časti a ostatné ide ľahko/, trocha kečupu, 1 čaj. lyž. bazalky, soľ, mleté čierne korenie, strúhaný muškát. oriešok, 1 malá mrkva –očistená.
    Na oleji speníme do mäkka cibuľu a cesnak /nadrobno pokrájané/. Pridať mleté mäso, podusiť asi 3-5 min. – aby bolo mäso do bleda podusené. Pridať mrkvu –celú-len pre chuť, /potom sa vyberie/, pokrájané a bez šupky rajčiny, kečup, bazalku, soľ, korenie- priviesť do varu a za občasného miešania variť 15-20 minút. Odstaviť a nechať vychladnúť.
    Bešamelová omáčka:
    V hrnci roztopiť maslo / asi 100 g /, vmiešať hlad. múku – asi 1 min. smažiť. Pridať mlieko /cca ½ l / a uvariť hustú kašu. Miešať, aby sa nezhrudkovateľa. Odstaviť a nechať vychladnúť. Občas premiešať.
    Syr Mozarella, alebo nejaký, čo je dobre roztaviteľný. Pokrájať na 1 cm kocky.
    Strúhaný syr Parmezán – trocha medzi vrstvy, aj na posypanie povrchu.
    Pripraviť si cestoviny na lasagne, buď ich uvariť podľa návodu, / 4 minúty v horúcej slanej vode, ale len po málo kusov, aby sa dobre vyberali a netrhali /, alebo ak sú už predvarené, tak len ukladať na vrstvy takto:

    Najskôr si spočítajte, koľko máte plátov a koľko vrstiev vám vyjde. Malo by byť 4-5 vrstiev a podľa toho si rozplánujte všetky suroviny: pláty, boloňskú omáčku, bešamel, syr a parmezán.

    Na plech naliať asi 1-2 PL oliv. oleja. Na to naspodok dať trocha boloňskej omáčky, potom poukladať cestoviny, ale TAK, aby sa všetky navzájom prekrývali asi 2 cm. To je pre to, aby to držalo spolu a po krájaní sa nerozpadlo. Na cestoviny dať boloňskú omáčku, porozhadzovať kocky syra, a lyžicou bešamel. /na striedačku/. Mierne posypať parmezánom. Zasa poukladať pláty, aby sa prekrývali, omáčku, syr, bešamel a parmezán. Opakovať a na poslednú vrstvu dáme boloň. omáčku, posledné kocky syra a trocha bešamely. Tiež posypať parmezánom.
    Dať piecť do predohriatej rúry na 180°C asi 30-35 min., až mierne zhnedne bešamela. Nechať trocha postáť, až potom krájať.
    Na tanieri trocha posypať parmezánom
    [attachment=0:3nfyy29j]Kopie - DSC00928.JPG[/attachment:3nfyy29j]
    Attached Files
    IvanaN

  • #2
    Re: Talianske lasagne

    Díky za tento recept.
    Dělám různě těstoviny, ale lasagne jsem ještě nedělala. Jen jsme je s dcerou jedly. Mluvíme o tom už hodně dlouho, že je uděláme, dokonce mám na ledničce magnetem přidělaný jeden lísteček s nákupem a druhý lísteček se seznamem na co máme chuť, co by se v dohledné době mohlo uvařit , no a lasagne jsou mezi těmi jídly. Jen jsme se k tomu nějak nedostaly.
    Tento recept vypadá výborně, tak se do toho pustíme. ještě jednou díky.
    HankaP

    Comment


    • #3
      Re: Talianske lasagne

      Ahoj HankoP,
      to je výborný nápad, napísaný lístok s tým, na čo mám chuť. Aj Ivanka Malatincová má video recept na lasagne. Ale ona ich robí s lečom. Je to šikovné, aj rýchle, ale tieto lasagne takto robia tu v Taliansku. A Taliani asi do každého jedla dávajú bazalku, sušenú, ak majú, aj čerstvú. Ale sem sa môže dať sušená. Dodá to všetkým jedlám fajn príchuť. Prajem, aby sa lasagne podarili. Inak, ak ich je viac, že sa hned nezjedia, môžu sa dať do mrazáku. Rozmrazené a zohriate v mikrovlnke - sú stále dobré. IvanaN
      IvanaN

      Comment


      • #4
        dnes jsme vařili tyto lasagne již potřetí a jsou opravdu vynikající
        Alena J

        Comment

        Pracuji...
        X