Sú trocha pracné, ale dobré, robia sa z: cestovinových obdĺžnikových plátov, Boloňskej omáčky, bešamely, syr Mozarella a parmezán
Boloňská omáčka:
1 PL oliv. oleja, 1 stredná cibuľa, 1 celý strúčik cesnaku, ½ kg mletého mäsa –mix, ¼ kg olúpaných rajčín z plechovky /ak nie je, tak: 2 rajč. pretlaky + 2-3 rajčiny bez šupky - tie sa dajú dobre olúpať tak, že rajčiny navrchu narežeme do kríža a dáme do horúcej vody, šupka sa sama zvlečie, alebo aspoň z časti a ostatné ide ľahko/, trocha kečupu, 1 čaj. lyž. bazalky, soľ, mleté čierne korenie, strúhaný muškát. oriešok, 1 malá mrkva –očistená.
Na oleji speníme do mäkka cibuľu a cesnak /nadrobno pokrájané/. Pridať mleté mäso, podusiť asi 3-5 min. – aby bolo mäso do bleda podusené. Pridať mrkvu –celú-len pre chuť, /potom sa vyberie/, pokrájané a bez šupky rajčiny, kečup, bazalku, soľ, korenie- priviesť do varu a za občasného miešania variť 15-20 minút. Odstaviť a nechať vychladnúť.
Bešamelová omáčka:
V hrnci roztopiť maslo / asi 100 g /, vmiešať hlad. múku – asi 1 min. smažiť. Pridať mlieko /cca ½ l / a uvariť hustú kašu. Miešať, aby sa nezhrudkovateľa. Odstaviť a nechať vychladnúť. Občas premiešať.
Syr Mozarella, alebo nejaký, čo je dobre roztaviteľný. Pokrájať na 1 cm kocky.
Strúhaný syr Parmezán – trocha medzi vrstvy, aj na posypanie povrchu.
Pripraviť si cestoviny na lasagne, buď ich uvariť podľa návodu, / 4 minúty v horúcej slanej vode, ale len po málo kusov, aby sa dobre vyberali a netrhali /, alebo ak sú už predvarené, tak len ukladať na vrstvy takto:
Najskôr si spočítajte, koľko máte plátov a koľko vrstiev vám vyjde. Malo by byť 4-5 vrstiev a podľa toho si rozplánujte všetky suroviny: pláty, boloňskú omáčku, bešamel, syr a parmezán.
Na plech naliať asi 1-2 PL oliv. oleja. Na to naspodok dať trocha boloňskej omáčky, potom poukladať cestoviny, ale TAK, aby sa všetky navzájom prekrývali asi 2 cm. To je pre to, aby to držalo spolu a po krájaní sa nerozpadlo. Na cestoviny dať boloňskú omáčku, porozhadzovať kocky syra, a lyžicou bešamel. /na striedačku/. Mierne posypať parmezánom. Zasa poukladať pláty, aby sa prekrývali, omáčku, syr, bešamel a parmezán. Opakovať a na poslednú vrstvu dáme boloň. omáčku, posledné kocky syra a trocha bešamely. Tiež posypať parmezánom.
Dať piecť do predohriatej rúry na 180°C asi 30-35 min., až mierne zhnedne bešamela. Nechať trocha postáť, až potom krájať.
Na tanieri trocha posypať parmezánom
[attachment=0:3nfyy29j]Kopie - DSC00928.JPG[/attachment:3nfyy29j]
Boloňská omáčka:
1 PL oliv. oleja, 1 stredná cibuľa, 1 celý strúčik cesnaku, ½ kg mletého mäsa –mix, ¼ kg olúpaných rajčín z plechovky /ak nie je, tak: 2 rajč. pretlaky + 2-3 rajčiny bez šupky - tie sa dajú dobre olúpať tak, že rajčiny navrchu narežeme do kríža a dáme do horúcej vody, šupka sa sama zvlečie, alebo aspoň z časti a ostatné ide ľahko/, trocha kečupu, 1 čaj. lyž. bazalky, soľ, mleté čierne korenie, strúhaný muškát. oriešok, 1 malá mrkva –očistená.
Na oleji speníme do mäkka cibuľu a cesnak /nadrobno pokrájané/. Pridať mleté mäso, podusiť asi 3-5 min. – aby bolo mäso do bleda podusené. Pridať mrkvu –celú-len pre chuť, /potom sa vyberie/, pokrájané a bez šupky rajčiny, kečup, bazalku, soľ, korenie- priviesť do varu a za občasného miešania variť 15-20 minút. Odstaviť a nechať vychladnúť.
Bešamelová omáčka:
V hrnci roztopiť maslo / asi 100 g /, vmiešať hlad. múku – asi 1 min. smažiť. Pridať mlieko /cca ½ l / a uvariť hustú kašu. Miešať, aby sa nezhrudkovateľa. Odstaviť a nechať vychladnúť. Občas premiešať.
Syr Mozarella, alebo nejaký, čo je dobre roztaviteľný. Pokrájať na 1 cm kocky.
Strúhaný syr Parmezán – trocha medzi vrstvy, aj na posypanie povrchu.
Pripraviť si cestoviny na lasagne, buď ich uvariť podľa návodu, / 4 minúty v horúcej slanej vode, ale len po málo kusov, aby sa dobre vyberali a netrhali /, alebo ak sú už predvarené, tak len ukladať na vrstvy takto:
Najskôr si spočítajte, koľko máte plátov a koľko vrstiev vám vyjde. Malo by byť 4-5 vrstiev a podľa toho si rozplánujte všetky suroviny: pláty, boloňskú omáčku, bešamel, syr a parmezán.
Na plech naliať asi 1-2 PL oliv. oleja. Na to naspodok dať trocha boloňskej omáčky, potom poukladať cestoviny, ale TAK, aby sa všetky navzájom prekrývali asi 2 cm. To je pre to, aby to držalo spolu a po krájaní sa nerozpadlo. Na cestoviny dať boloňskú omáčku, porozhadzovať kocky syra, a lyžicou bešamel. /na striedačku/. Mierne posypať parmezánom. Zasa poukladať pláty, aby sa prekrývali, omáčku, syr, bešamel a parmezán. Opakovať a na poslednú vrstvu dáme boloň. omáčku, posledné kocky syra a trocha bešamely. Tiež posypať parmezánom.
Dať piecť do predohriatej rúry na 180°C asi 30-35 min., až mierne zhnedne bešamela. Nechať trocha postáť, až potom krájať.
Na tanieri trocha posypať parmezánom
[attachment=0:3nfyy29j]Kopie - DSC00928.JPG[/attachment:3nfyy29j]
Comment