Řízek pro žlučníkáře
Řízky z libového masa,vepřového (nebo lépe kuřecí,krůtí prsa).klasicky naklepeme a
osolíme a obalíme v trojobalu.
Dáme si vedle pánve, dostatečně hluboký a velký hrnec s vařící vodou,opravdu musí voda vřít!!!!
Na pánvi si rozpálíme- kvalitní Extra virgine oliv.olej,(může se víc zahřát a nepřepaluje se tak rychle,dá se pořídit i v akcích 1/2 l za 80-90 Kč)nedáváme moc,stačí jen tenká vrstva,jen aby se řízky smažily.
Snažíme se, aby jsme nepřepálili olej,tak pokud je třeba,
přidáváme po troškách,do pánve, další olej,aby se to nepálilo!!!
Jakmile je řízek osmažený ,hlavně nespálit,napíchnem ho na vidlici,pořádně,a ponoříme jej do vařící vody,
necháme , stále na vidlici, několik vteřin ponořený,(cca 2-3 vt) a hned zas vytáhnem a odložíme je jednotlivě,vedle sebe nastojato.Dá se použít i děrovaná lžíce na odpěňování.
Můžeme je, pokud se nám přeci jen zdá,že jsou vlhké,pak dát na chvíli osušit do trouby a jsou zas křehké.Dělám tak i ryby,ale opatrně jsou křehké,tak raději podebrat tou odpěňovačkou.
Všechen tuk ,od smažení, zůstal v té vařící vodě a to je pro nás právě velmi důležité!!!
Je dobré si eventuelně, při větším množství řízků, připravit více nádob, abychom nemáčely další řízky do moc mastné vody
Takový řízek, jsem si dala měsíc před operací žlučníku,ale opravdu jen 1 malý a z kuřecích prsou!!!!
Nebojte se není moc mokrý,voda se z horkého řízku rychle odpaří,je dobré je neukládat na plocho,ale na stojato a jednotlivě,třeba kolem oválného pekáče,aby se pára mohla rychle, volně odpařit a nenavlhla další řízek!!!!Nedávat na ubrousky,drží se v nich vlhkost a řízek neoschne dost rychle!!!
Druhý byl,už pro jistotu, raději jen přírodní a dušený na vodě s 1 lžičkou oliv.oleje!!! :P :P :P
Ale už ten pocit,že jsem mohla , alespoň malý řízek,byl fantastický !!!A k tomu Dietní bramborový salát,jak je zde taky v receptech uveden a vánoce 2008 neměli chybu.
Tak možná to někomu taky pomůže ,předávám svou zkušennost tedy dál.
Určitě je tato úprava vhodná i pro ty, co drží hubnoucí dietu a chtějí jednou, se salátkem a s řízečkem, trochu zhřešit.
Řízky z libového masa,vepřového (nebo lépe kuřecí,krůtí prsa).klasicky naklepeme a
osolíme a obalíme v trojobalu.
Dáme si vedle pánve, dostatečně hluboký a velký hrnec s vařící vodou,opravdu musí voda vřít!!!!
Na pánvi si rozpálíme- kvalitní Extra virgine oliv.olej,(může se víc zahřát a nepřepaluje se tak rychle,dá se pořídit i v akcích 1/2 l za 80-90 Kč)nedáváme moc,stačí jen tenká vrstva,jen aby se řízky smažily.
Snažíme se, aby jsme nepřepálili olej,tak pokud je třeba,
přidáváme po troškách,do pánve, další olej,aby se to nepálilo!!!
Jakmile je řízek osmažený ,hlavně nespálit,napíchnem ho na vidlici,pořádně,a ponoříme jej do vařící vody,
necháme , stále na vidlici, několik vteřin ponořený,(cca 2-3 vt) a hned zas vytáhnem a odložíme je jednotlivě,vedle sebe nastojato.Dá se použít i děrovaná lžíce na odpěňování.
Můžeme je, pokud se nám přeci jen zdá,že jsou vlhké,pak dát na chvíli osušit do trouby a jsou zas křehké.Dělám tak i ryby,ale opatrně jsou křehké,tak raději podebrat tou odpěňovačkou.
Všechen tuk ,od smažení, zůstal v té vařící vodě a to je pro nás právě velmi důležité!!!
Je dobré si eventuelně, při větším množství řízků, připravit více nádob, abychom nemáčely další řízky do moc mastné vody
Takový řízek, jsem si dala měsíc před operací žlučníku,ale opravdu jen 1 malý a z kuřecích prsou!!!!
Nebojte se není moc mokrý,voda se z horkého řízku rychle odpaří,je dobré je neukládat na plocho,ale na stojato a jednotlivě,třeba kolem oválného pekáče,aby se pára mohla rychle, volně odpařit a nenavlhla další řízek!!!!Nedávat na ubrousky,drží se v nich vlhkost a řízek neoschne dost rychle!!!
Druhý byl,už pro jistotu, raději jen přírodní a dušený na vodě s 1 lžičkou oliv.oleje!!! :P :P :P
Ale už ten pocit,že jsem mohla , alespoň malý řízek,byl fantastický !!!A k tomu Dietní bramborový salát,jak je zde taky v receptech uveden a vánoce 2008 neměli chybu.
Tak možná to někomu taky pomůže ,předávám svou zkušennost tedy dál.
Určitě je tato úprava vhodná i pro ty, co drží hubnoucí dietu a chtějí jednou, se salátkem a s řízečkem, trochu zhřešit.
Comment