Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Jak vařím rýži

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Jak vařím rýži

    Na jeden díl rýže přijde díl a půl vody.Tak tedy....
    Hrnek rýže vsypu do síta,properu v teplé vodě a vsypu do hrnce.Zaleji hrnkem a půl vody,osolím a přidám lžíci oleje (může se přidat cibule,hřebíček,kari aj). Vařím na nejmenším kolečku sporáku. Až začne rýže vřít,plamen zcela ztlumím a nadzvednu mírně pokličku.Když voda zmizí (zjistím nahnutím hrnce,zda mi nevytéká z pod rýže ještě voda) je hotovo. Přiklopím poklici,nechám 15 minut dojít je pak krásně sypká.
    Rýži během vaření NEMÍCHÁM.
    Iva4

  • #2
    Já tedy používám varné sáčky,ale dcera ji zásadně dělá v troubě a paráda.

    Comment


    • #3
      Ivi4, dík za připomenutí, kdysi sáčky nebyly...
      Já se přiznám, že vařím právě ve varných sáčcích a jinak se chystám na pečenou v troubě dle Ivanky.
      anina s.

      Comment


      • #4
        No já té ve varných sáčcích nějak nemůžu přijít na chuť. V hotové sáčkové rýži cítím divnou pachuť,proto ji nedělám.
        Iva4

        Comment


        • #5
          Ivo, taky cítím ten plast. Vařím stejně, jen vody dávám trochu méně a mám jí taky pěkně sypkou.
          Renata

          Comment


          • #6
            Varné sáčky se musí vyprat a dát vařit a potom zase opláchnout po uvaření a není nic cítit,alespoň muž nic neříká a ten očuchá kde co.Tady právě nemám žádné zbytky,protože vím,že pro něj jeden sáček k obědu.

            Comment


            • #7
              Jaruš já vím,že se varné sáčky oplachují,ale je to tak jak píšu.Ani já nemám zbytky rýže.
              Last edited by Iva4; 29.12.2009, 11:31.
              Iva4

              Comment


              • #8
                Ještě bych chtěla dodat,že pro jednu osobu se počítá 45ml - 50ml rýže v surovém stavu.Nezapomeňte,že se objem zdvojnásobí.
                Iva4

                Comment


                • #9
                  Holky, přiznám se, že já, co jsem nějak začala vařit, tak znám "jen" varné sáčky, prostě opláchnuté dám do vařící vody a nemusím hlídat, já při mém štěstí bych tu vodu u obyčejné rýže vyvařila a hrnec měla připálený.
                  Ale už se těším na to pečené.
                  Papa.
                  anina s.

                  Comment


                  • #10
                    Jani já jsem ještě nikdy nevařila rýži ve varných sáčcích-nevím proč,ale jsem zvyklá obyč.asi bych připálila tu v sáčcích!!!!
                    LENKA

                    Comment


                    • #11
                      Ahoj Leni, jasně, každý, jak je zvyklý !
                      Já se trochu bojím, že se mi voda vyvaří a rýže připálí, takto dám hodně vody, aspoň litr, navíc si to urychlím rychlovarnou konvicí , když začne vřít, osolím, přisypu trochu Vegety, vložím většinou 2 sáčky, zmírním plamen a podle návodu asi po 10 - 15-ti minutách vypnu, vytáhnu, nechám okapat, rozstřihnu a je to.
                      Tím nikoho nepoučuju, vím, že kdo to tak vaří, dělá to asi stejně, jen, když tak tady vesele debatujeme, píšu můj podrobný postup.
                      A já navíc nejsem rýžová, ta mi chutná jen v rizotu....
                      Pěkný den do Brna.
                      anina s.

                      Comment


                      • #12
                        Díky za podrobný návod,zdravím Ostravu a rýži nemusím ani v risotu-i když ho sním,ale brambory jsou brambory!!!
                        LENKA

                        Comment


                        • #13
                          Původně odeslal lenka24 Zobrazit příspěvek
                          Díky za podrobný návod,zdravím Ostravu a rýži nemusím ani v risotu-i když ho sním,ale brambory jsou brambory!!!
                          Leni, tak to jsme dvě, já můžu brambory pořád, protože se dají podle mě upravit nejlíp.
                          anina s.

                          Comment


                          • #14
                            Taky nejsem moc rýžová,ale dobře se uvaří rýže v papiňáku.A je za 5 minut.
                            Dám do papíňáku,a od začátku vaření stlumím a nechám vařit 5 minut,Vypnu a nechám dojít do doby,kdy jde papiňák otevřít.
                            A je vždy uvařená,nika není převařená,nebo nedovařená.
                            Ale já používám rýži Parbolied,ta se podaří vždycka i normál .
                            Sáčky nemám rádaje s tím víc práce.
                            To je můj názor na vaření rýže.

                            Comment


                            • #15
                              Ahoj Evico,5 min.od doby, co se to začne vařit, jestli dobře chápu???To jsem ještě nikdy nezkoušela a je to dobrý nápad.Vyzkouším určitě co nejdřív.
                              Já normálně, dobře propláchnu zase jen studenou vodou.Buď na sítu nebo několikrát sliju a zamíchám a zase sliju, dokud neteče jen čistá voda bez mléčného zákalu,dám do kastrůlku rozpálit mini trochu oliv.oleje,vyklopím na něj opláchnutou rýži a pražím chvilku a míchám, jak jakoby zesklovatí, zaleju vodou (na 1 díl rýže dám 1 a1/2 dílů vody,maminka říkala na prst vysoko nad rýži dát vodu,to taky funguje)osolím, vložím jednu cibulku,rozkrojenou na půl, do které zapíchám hřebíčky a jak se začne vařit,strčím do horké trouby na 30 min .
                              Jak začnou půlky cibulek ,které leží navrchu hnědnout je hotovo.
                              Trvá to sice možná trošku dýl,ale povede se vždy a je dobrá a hlavně sypká!!!
                              Ten tvůj způsob se mi líbí, netrvá to tak dlouho a snad není taky moc měkká!!!
                              U nás se vždy dost často rýže dělala, vždy v troubě.
                              U manžela se zas dělala nahoře na sporáku, ale to já snad vždy připálím!!
                              Taky Bohunky nápad s peřinou,je dobrej!!
                              Knedlíky tam schovávám v teple a s rýží mě to nenapadlo, holky to je fajn, že si tu tak pěkně navzájem poradíme.
                              Tak já už to neriskuju,strkám jedině do trouby a pytlíky,se mi zdají o dost dražší a tak je už využívám jen někdy, když opravdu spěchám.
                              Zkuste za ty ušetřený peníze bez sáčků udělat rýži Basmatti,kdo ještě neznáte,
                              ta mi zatím chutná nejvíc!! Je taková voňavá!!
                              U tety v Německu se jiná nevaří a moc mi chutná.
                              Ona jí osmahne a dusí taky na sporáku a za 10 min má hotovo, já to nějak neumím.
                              Teda ještě lepší je prý i Jasmínová, ale tu jsem ještě neochutnala.
                              Vietnamci jí chválí nejvíce!!! Ona je sice dost drahá. ale u nich se tu dá taky sehnat a prý o dost levněji !!!
                              A oni asi vědí, která rýže je dobrá!!!!
                              Máte někdo zkušennosti s jinými druhy???
                              Jo a Modrásku,a Lení no vidíte - já brambory zas nejraději jen na kaši a br.salát a br.knedlík,jinak suchý moc nééééé!!!! Jedině když mám kotel nějakého salátu nebo kompotu k tomu,jinak bych se udusila...
                              Jo chutě jsou různý...........
                              Last edited by Hančí; 06.01.2010, 03:00.
                              Hančí

                              Comment

                              Pracuji...
                              X