Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Rady ke kynutému těstu

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Rady ke kynutému těstu

    -Kynuté těsto neděláme z hrubé mouky – pečivo z ní je tužší a pevnější, není křehké
    -Nadměrným množstvím cukru se ztěžuje přeměna škrobu a bobtnání bílkovin. Těsto špatně kyne a je těžké.
    - Do kvásku musíme vždy přidat lžičku cukru, vyživuje kvasinky a napomáhá k jejich množení.
    - Také příliš mnoho tuku nepřidá těstu na křehkosti. Naopak, těsto špatně kyne a je těžké. Je proto například u buchet výhodnější dát do těsta méně tuku a raději více mastit navrch.
    - Tvrdé tuky (stoprocentní tuk) se nehodí do kynutého těsta, bylo by tvrdé a drobivé.
    - Žloutky dávají těstu chuť, křehkost a také barvu. Můžeme je vidličkou rozkvedlat v troše mléka a tak přidat do těsta, lépe se rozptylují.
    - Kynuté těsto nesmíme "přelít" tekutinou. Proto přidáváme tekutinu do těsta po částech a dobře zapracováváme. Nikdy ji nevlijeme najednou.
    - S částí odměřené mouky vždy počítáme na posypání válu. Jinak musíme brát další mouku a zkreslujeme tím předpis.
    - Množství tekutiny nelze dobře napřed odhadnout. Je-li mouka stará, suchá, více pije, musíme trochu přidat.
    - Nevykyne-li kvásek, nevykyne ani těsto. V případě, že těsto málo kyne, můžeme zkusit udělat nový kvásek a s trochou mouky je znovu vpravit do těsta a nechat dál kynout.
    - Dáváme pozor na teplotu mléka – kvasnice nesmíme horkou tekutinou spařit. Jinak je umrtvíme a nekynou.
    - Chceme-li použít zbytku oschlého droždí, zalijeme je trochou studené vody a počkáme chvíli až droždí zbělí. Pak z něho uděláme kvásek.
    - Pro chuť těsta přidáváme jemně strouhanou citronovou kůru, trochu vanilkového cukru.
    - Někdy (například do bábovky) přidáme i trochu kakaa. Do točenic se v lidové kuchyni často dávala i skořice.
    - Do některých tuhých těst, jako je na vánočku, můžeme vedle droždí přidat i trochu pečivového prášku.
    - Kynuté těsto můžeme kypřit i strouhanými brambory. Na 1 kg mouky jich nedáváme víc než 5 –10 dkg.
    - Těsto zhodnotíme bílkovinami, přidáme-li místo části pšeničné mouky, mouku sójovou. Na 1 kg pšeničné mouky 5 dkg sójové.
    - Děláme-li kynuté těsto na stroji, nikdy jej nenecháme příliš dlouho pracovat. Lepek se potrhá a těsto pak špatně drží.
    - Tužší kynuté těsto přendáme na pracovní plochu a děláme rukama.
    - Okraje kynutého těsta (koláčů) mažeme buď rozpuštěným máslem nebo bílkem, vejcem apod., aby pěkně zrůžověly a nebyly oschlé.
    - Formy vymazáváme tukem, nejlépe polotuhým a mašlovačkou, abychom dobře vymazali každý záhyb formy. Pak necháme tuk ztuhnout a teprve potom vysypeme hrubou moukou, nebo jemnou strouhanku. Jen tak máme záruku, že moučník dobře vyklopíme z formy.
    - Formy plníme vždy od středu směrem k okraji. Uprostřed se vyplní dolík, ale při pečení se vyrovná. Kdybychom naopak hrnuli těsto ke středu, udělá se nám tam boule.
    - Povrch kynutého těsta vlažíme mlékem, rozšlehaným vejcem, nebo jen cukrovou vodou.
    - Zapeče-li se kůrka prudce, těsto praská.
    Iva4
Pracuji...
X