1.) Všechny suroviny připravené na pečení musí mít stejnou pokojovou teplotu.
2.) Do bílků se nesmí dostat ani kousíček žloutku, chceme-li mít bílkový sníh tuhý.Při šlehání nám pomůže, když do bílku přidáme špetku soli. Místo soli můžeme
dát k bílkům i pár kapek citronové šťávy.
3.) Při vymazávání formy- více vymazat a méně vysypat(nejlépe hrubou moukou).Když málo vymažeme,ale hodně vysypeme- mouka nám zůstane přilepená
na moučníku.
4.) Pokud do těsta přidáváme prášek do pečiva, zamícháme ho do mouky, nikdy ne do tekutiny, prášek by ztratil kypřící schopnost. Pokud postup při pečení
neurčí jinak,vmícháme do mouky i kakao. Mouku i s kakaem před pečením prosejeme, mouka se provzdušní.
5.) Ořechová jádra krátce nahřejeme v troubě. Budou mít výraznější chuť.
6.) Lískové oříšky, zbavíme slupky tak, že je mírně upražíme na pánvi nebo na plechu v troubě a pak je promneme v čisté utěrce.
7.) Mandle snadno oloupeme, když je na chvilku vložíme do vařící vody a pak prudce zchladíme studenou vodou.
8.) Aby rozinky v těstě nabyly, prolejeme je vařící vodou, múžeme je i na pár hodin namočit do rumu.
9.) Aby rozinky a jiné ovoce nepropadly těstem na dno, před použitím je pbalíme v mouce nebo mletém cukru. Rozinky vždy opláchneme v horké vodě.
10.) Roládu pečeme rychleji, aby piškot nepřeschnul, při smotávání by snadno popraskal. Plníme-li roládu marmeládou, natřeme ji ještě teplou a ihned smotáme.
Plníme-li krémem nebo šlehanou smetanou, po upečení překryjeme listem papíru nebo vlhkou utěrkou, zavineme a necháme vychladnout.
11.) Ovoce před pečením nemáčíme, jen propláchneme a necháme dobře okapat nebo osušíme. Nadbytečná voda nám zvlhčí těsto.
12.) Formu na bábovku velmi pečlivě vymažeme ztuženým tukem, nejlépe dvakrát a vysypeme prosátou strouhankou, lépe se vyklopí. Nemůžeme-li bábovku
vyklopit, přikrejeme utěrkou namočenou ve studené vodě.
13.) Bábovka se krásně bez problémů vyklopí, když vymazanou a vysypanou formu dáme vychladit do ledničky a vytáhneme až těsně před naplněním. Platí i pro
formy na chlebíček, srnčí hřbet, pekáč, pro všechno. Mám vyzkoušeno, dělám to tak už roky. evik.m
14.) Palačinky budou nadýchanější, když do těsta přidáme trochu rumu nebo sodovky (nasycena voda-červená). Těsto musíme nechat odpočinout, aby mouka
nabrala vlhkost. Chceme -li, aby těsto na palačinky bylo jemnější a nelepilo se, přidáme do něj lžíci oleje.
2.) Do bílků se nesmí dostat ani kousíček žloutku, chceme-li mít bílkový sníh tuhý.Při šlehání nám pomůže, když do bílku přidáme špetku soli. Místo soli můžeme
dát k bílkům i pár kapek citronové šťávy.
3.) Při vymazávání formy- více vymazat a méně vysypat(nejlépe hrubou moukou).Když málo vymažeme,ale hodně vysypeme- mouka nám zůstane přilepená
na moučníku.
4.) Pokud do těsta přidáváme prášek do pečiva, zamícháme ho do mouky, nikdy ne do tekutiny, prášek by ztratil kypřící schopnost. Pokud postup při pečení
neurčí jinak,vmícháme do mouky i kakao. Mouku i s kakaem před pečením prosejeme, mouka se provzdušní.
5.) Ořechová jádra krátce nahřejeme v troubě. Budou mít výraznější chuť.
6.) Lískové oříšky, zbavíme slupky tak, že je mírně upražíme na pánvi nebo na plechu v troubě a pak je promneme v čisté utěrce.
7.) Mandle snadno oloupeme, když je na chvilku vložíme do vařící vody a pak prudce zchladíme studenou vodou.
8.) Aby rozinky v těstě nabyly, prolejeme je vařící vodou, múžeme je i na pár hodin namočit do rumu.
9.) Aby rozinky a jiné ovoce nepropadly těstem na dno, před použitím je pbalíme v mouce nebo mletém cukru. Rozinky vždy opláchneme v horké vodě.
10.) Roládu pečeme rychleji, aby piškot nepřeschnul, při smotávání by snadno popraskal. Plníme-li roládu marmeládou, natřeme ji ještě teplou a ihned smotáme.
Plníme-li krémem nebo šlehanou smetanou, po upečení překryjeme listem papíru nebo vlhkou utěrkou, zavineme a necháme vychladnout.
11.) Ovoce před pečením nemáčíme, jen propláchneme a necháme dobře okapat nebo osušíme. Nadbytečná voda nám zvlhčí těsto.
12.) Formu na bábovku velmi pečlivě vymažeme ztuženým tukem, nejlépe dvakrát a vysypeme prosátou strouhankou, lépe se vyklopí. Nemůžeme-li bábovku
vyklopit, přikrejeme utěrkou namočenou ve studené vodě.
13.) Bábovka se krásně bez problémů vyklopí, když vymazanou a vysypanou formu dáme vychladit do ledničky a vytáhneme až těsně před naplněním. Platí i pro
formy na chlebíček, srnčí hřbet, pekáč, pro všechno. Mám vyzkoušeno, dělám to tak už roky. evik.m
14.) Palačinky budou nadýchanější, když do těsta přidáme trochu rumu nebo sodovky (nasycena voda-červená). Těsto musíme nechat odpočinout, aby mouka
nabrala vlhkost. Chceme -li, aby těsto na palačinky bylo jemnější a nelepilo se, přidáme do něj lžíci oleje.
Comment