Oznámení

Collapse
No announcement yet.

moravske kolače

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • moravske kolače

    Dobrý den,prosím zda by mi mohl někdo napsat dobrý recept na moravské koláče(plněné tvarohem a potřené povidly s drobenkou).
    Já co dělám,tak na druhý den už nejsou měkké a ztvrdnou.Díky.

  • #2
    Re: moravske kolače

    Leonko vítám tě mezi námi.Dovolím si poslat výborný recept na moravské koláče.

    DVOJITÉ MORAVSKÉ KOLÁČE
    1 sáček českých buchet
    3 žloutky
    2 dcl oleje
    kvásek- 1/4 l vlahého mléka
    3 kostky cukru
    2 1/2 kostičky droždí dříve se říkalo za 1,-- Kč

    Zaděláš po vykynutí kvásku a necháš kynout.Těsto je mastné a tak se nelepí a krásně se s ním pracuje.Nadělám si kuličky,ty rozplácnu a naplním tvarohem a zakulatím jako buchtu a dám na pečící papír.Rozplácnu tento plněný bochánek a dám další náplň nahoru-třeba povidla,mák.jablka,ovoce atd.Nakonec drobenku.Jsou velké asi tak v průměru 6 cm.Můžeš je dělat dle vlastního uvážení.Jsou výborné a dlouho vydrží vláčné.Spíš pokud se nesní hned.Vyzkoušej,jsou opravdu výborné.Jaruš

    Comment


    • #3
      Re: moravske kolače

      Původně odeslal Leona
      Dobrý den,prosím zda by mi mohl někdo napsat dobrý recept na moravské koláče(plněné tvarohem a potřené povidly s drobenkou).
      Já co dělám,tak na druhý den už nejsou měkké a ztvrdnou.Díky.
      Ahoj Leonko, obecne kolacky z oleje drive potuhnou, ale napisi ti jak delam ja:

      Kolacky od babi:
      -------------------
      1/2 kg mouky hladke
      1/4 l mléka
      kostka a kousek drozdi
      5 kostek cukru
      2 žloutky
      špetka soli
      1 HERA nastroouhat (muzes pul hery, pul masla)

      (pak uz klasika, kvasek, vymisit, vykynout, premisist a pak uz delat )

      A MOJE:
      ----
      1/2 kg hl. mouky
      1 a kousek drozdi
      8 kostek cukru
      hořčičák oleje
      sůl
      2-3 zloutky
      ----
      po upeceni mej pripraveno rozehrate maslo s ml. cukrem a rumem a vytazene kolace hned potru a je to super!!!!
      pokud neco nejasne, napis! pa. m.
      Marie z Moravy

      Comment


      • #4
        Re: moravske kolače

        Díky moc za vaše tipy,postupně všechny vyzkouším a dám vědět jak to dopadlo.Manžel i syn jsou buchtoví,ale ty koláče se mi nějak nedařily,tak jsem zvědavá jak
        jim budou chutnat.

        Comment


        • #5
          Re: moravske kolače

          Moravské koláče také dělám a poměr mám viz recept Koláče babi. Tuk dávám 25 dkg a to polovinu másla a sádlo a 5 dkg droždí. Když jsem se na Moravě účatnila pečení těchto koláčů, tak tetiny mě vždy říkaly, že se má dávat sádlo pro vláčnost těsta. Tak to dělám a když se koláče nesnědí tak několik dní jsou vláčné. :P

          Comment


          • #6
            Původně odeslal Ika Zobrazit příspěvek
            Moravské koláče také dělám a poměr mám viz recept Koláče babi. Tuk dávám 25 dkg a to polovinu másla a sádlo a 5 dkg droždí. Když jsem se na Moravě účatnila pečení těchto koláčů, tak tetiny mě vždy říkaly, že se má dávat sádlo pro vláčnost těsta. Tak to dělám a když se koláče nesnědí tak několik dní jsou vláčné. :P
            Souhlas - to jsou skutečně Moravské koláče. Do zadělávačky s víkem naliju 1/4 l vlahého mléka, nasypu vrchovatou lžíci krystalu, rozdrobím 1 a kousíček kostky baleného droždí, přisypu tak 2 lžíce hladké mouky. Zavřu víko a nechám vzejít kvásek. Až "vypinkne" víko, přisypu zbytek hladké mouky (asi 1/2 kg), přidám 1-2 lžíce rumu, 2 - 4 žloutky, 12,5 dkg vepř. sádla, 12,5 dkg másla, nezapomenout na sůl (rovná malá lžička). Zamísit, někdy je třeba přidat trochu mouky. Uzavřít víkem a nechat vykynout. Po vykynutí vyhazovat kousky těsta, přikrýt si je na vále utěrkou, aby neosychaly, než jich připravíš tolik, aby byly na 1 plech. Naplnit nádivkami (tvarohová, ořechová, maková) uzavřít, klást od sebe na pomaštěný papír (budou pěkné i zespodu). Do každého koláčku udělat dolíček,potřít rozšlehaným vejcem. Do dolíčku lžičkou vložit trošku marmelády, nebo povidlí a posypat drobenkou z hl. mouky, ml. cukru a másla. Péci při 180°C veprostřed trouby.

            Comment


            • #7
              Recept na Moravské koláče je v receptech pečené sladké
              MARUŠKA

              Comment


              • #8
                Ahoj. Jaruš sice píše, že dává buchty v sáčku, ale to mi nedává smysl. Možná má pravdu a je to dobré ale to už můžu ten koláč zrovna dát kupovaný. Tady na Moravě by ju chlap hnal. Navíc se proto peče, aby to bylo domácí. Ale dobré můžou být. To nic. Pravdu má beze sporu Marie z Moravy, že je lepší sádlo. Moje stařenka ( prababička), ta dávala ještě někdy před sto lety loj, je ještě tučnější jak sádlo.

                Pekla jsem minulý týden koláčky škaredky.Recept není můj, našla jsem ho před pár lety na labužníkovi a od té doby peču skoro vždy jen ty. Pokud nepeču klasické kynuté moravské vdolky.

                Recept nalezneš podrobný i s fotkama na adrese http"//recepty.labuznik.com/recipe.php?ID=20693

                Je tam hodně podrobný postup,fotky a hodně komentářů - chvály. Myslím, že budeš spokojená.

                Tyto koláče se mi mimo jiné líbí také proto, že nemusí kynout, což ti ušetří taky spoustu času a je jich opravdu hodně. A vydrží!! Schválně jsem před rodinou pár schovala už několikrát a vždy byly i po několika dnech víc než jedlé.

                Jinak tyto koláče píkávala v posledních letech moje maminka , byly rychlé, křehké a vláčné, dlouho tak vydržely , pokud vydržely, ale hlavně, byly rychlé. Též nemusí kynout. Maminka je měla za půl hoďky cugrunt už i na podnose.:

                půl kila výběrové mouky hladké
                3 žloutka
                čtvrt litra mléka
                kvasnice, sůl
                2 čajové lžičky krystalového cukru
                třičtvrtě sklenky od hořčice oleje

                V mléce teplém rozpustíme cukr a kvasnice, smícháme se zbytkem surovin, těsto vymícháme v hladké těsto a ihned můžeme dělat koláče.
                Maminka je ani nerozvalovala, naházela na stůl hrudky těsta, zploštila, dala na to tvarohovou nádivku, zabalila, dala na plech, na to marmeládu nebo povidla, posypala posypkou a dala péct. Koláčky byly velké asi 10, 12 cm v průměru po upečení. Dávej dál od sebe, mám pocit, že říkávala, že nabudou. Jak dlouho je pekla, nevím, bohužel tu v sešitě nemá napsané a já se bohužel nestačila zeptat. Ale my máme horkovzdušnou troubu, tam vlezou tři plechy, měla to vždy hned, asi na 2OO stupních nějakých 15 až 2O minut. Myslím. Rači poprvé pohlídej. Opravdu nevím. Jak upeču, dobu písnu.Scarlet


                ----------------------------------------------------------------------------

                Život připomíná Damoklovu hostinu; meč stále visí.
                Voltaire

                Comment


                • #9
                  V normální troubě je peču na 180 st 20-30 minut.
                  MARUŠKA

                  Comment


                  • #10
                    Maruško díky. Skoro jsem se trefila. Jak jsem to četla s odstupem, asi je 200 stupňů moc. Máš pravdu.
                    Jo a u těch škaredek je to v tom postupu. Taky na 180 stupních do růžova. Papa. Scarlet


                    ----------------------------------------------------------------------------

                    Život připomíná Damoklovu hostinu; meč stále visí.
                    Voltaire

                    Comment


                    • #11
                      Já je dělám přesně tak jak dělávala tvá mamka.Na posvícení jsme dělávali 8 velkých plechů ale byly jsme na to 4 já švica mamka a babča a to frčelo.3 dělaly,babča pekla.Taky se někdy zadělávalo z 8 kil a to musel brácha.Spíš se cukroví nedělávalo.
                      MARUŠKA

                      Comment

                      Pracuji...
                      X