Nemáte někdo recept na marinované zelí bez chemických přípravků?
Oznámení
Collapse
No announcement yet.
marinované zelí
Collapse
X
-
Já osobně dělám jen kvašené zelí, ale mám ve scvých kuchařkách nevyzkoušené recepty, tak je předám
První
4 kg zelí, 10 dkg soli 15 dkg cukru viiný ocet- množství popsáno v receptu, lžíce hořčičného semene, 5 hřebíčků a 4 kousky skořice
Nakrouhané zelí prosolíme, necháme odležet, druhý den vymačkáme a jeli slané, propláchneme.
Opět vymačkáme a zvážíme. Ve velkém kastrólu svaříme tolik octa, kolik váží polovina zelí a přidáme cukr, hoř. semeno, v mulu zavázanou skořici a hřebíček.Vaříme 10 - 15 minut. Přidáme zelí.
Sterilujeme ve sklenicích 20 - 30 minut 90 - 100 stupňů.
druhý
4 kg nakrouhaného zelí
7 g kmínu, 15 g hořčič. semena
38 cl 8 proc. octa 62 cl vody 5 dkg soli 4 g kaliumpyrosulfitu (nevím o co jde)
V odměřeném množství rozpustíme sůl a kaliumpyrosulfit, pak přidáme ocet.
Nádobu na zelí naplníme přes 80 %.zelím a 20 %.nálevu. Plníme postupně ve vrstvách. Zelí vždy udusáme a zalijeme. Zelí musí být potopeno.navrch dáme zelné listy a převážeme folií Ve velých nádobách zatížíme kamenem a prkénkem.
Je hotové za 4 týdny.
Z elí z předešlého receptu můžeme sterilovat:O,7 litru vody O,25 l 8% octa 25 g soli a 80 g cukru
marinované zelé necháme okapat. Vodu zahřejeme na 70 stupňů v něm cukr, sůl a potom ocet.
Teplý nálev nalijeme do sklenic do 1/4 obsahu, přidáme okapané zelí .
Zavařujeme při 9O stupních 6O minut.
Tak nevím, někdo třeba přidá vyzkoušené recepty.Last edited by HankaP; 19.08.2009, 18:14.HankaP
-
Kaliumpyrosulfit (pyrosiřičitan draselný) je sloučenina, která se užívá k síření rmutu (rozemleté hrozno) a moštu. Společně s vodou a kyselinou citronovou nebo mléčnou vytváří kyselinu siřičitou, kterou se sterilizují vinařské nádoby a nástroje.
Tento recept mám vyzkoušený
10 kg zelí, , 25 dkg nakrájené cibule,15 dkg soli 12 dkg kmínu, 4 ks jablíček nakrájených na kostičky.
Vše smícháme a necháme 24 hod. stát. Napěchujeme do sklenic cca 2-3cm pod okraj.Víčka jen rukou zatlačíme. Dáme na plech a necháme asi 5 dní stát v teple, aby zelí vykvasilo. Po pěti dnech řádně zavíčkujeme a je hotovo.Last edited by Iva4; 31.08.2009, 16:08.
Comment
Comment