Ahojík, jsem tu nová a snažím se tu drobet zorientovat. Ještě jsem ale nenašla to co teď v létě krásně osvěží a to je jahodová zmrzlina, pistáciová, nebo vanilková... ano pár zmrzlin jsem našla a určitě nejste zmrzlinářky (i když ty recepty jsou vážně úžasné ...) Ale jak mi poradíte??? Moc se těším na nápady a hlavně na první zmrzlinu kterou letos vytvořím!!!
Oznámení
Collapse
No announcement yet.
Zmrzlina
Collapse
X
-
Zrovna dneska si syn bude dělat domácí vanilkovou zmrzlinu.
Takovou tu pravou vařenou, jako se dělávala všude, než byly ty práškové průmyslově vyráběně.
Už jsem to před lety zkoušela. Byla dobrá.
Takže se dává na půl litru 4 žloutky a 10 dkg cukru.
Jako tekutina je nejlepší smetana, kávová, Nebo namíchat mléko a šlehačku.
Levnější varianta je jen z mléka, a musí se přidat 1 dkg škrobu, nebo pudinku. Tu jsem ale nikdy nedělala.
Smetana se žloutky a cukrem se dají do mísy rozšleháme a dáme to na kastról s vodou.
Zahříváme a stále šleháme, až z toho máme hustý krém. Nesmí to být tekutél. Nesmí se to vařit, jen zahřívat, takže dát to na malou plotýnku. Krém by se nám srazil.
Pak si to můžeme přichutit, čokoládou, kakaem, oříšky kávou a pod.
Pak je problém v mražení. My máme doma takový starodávný ruční zmrzlinovač, ani nevím odkud.
Problém je v tom, že pokud se tá svařená směs jen zmrazit, tak není nadýchaná a jsou v ní zmrzlé kousky ledu. Je potřeba zmrzlinu při mražení míchat. aby byla lehká. Někdo to dělá tak, že to uloží do mrazáku a vždy po několika minutách prošlehá a zase uloží.
Pak existovali zmrzlinovače,jako malá holka si ho pamatuju, naši ho měli. Sice jsem ho od té doby, co se nám rozbil nikde neviděla,ale vyráběla ho ETA tak před 45 lety. Byl to samostatný strojek na elektřinu s miskou, tam jsme dávali krém, uzavřelo se to a vrazilo se to mražáku, jen se vystrčil kabel zavřenými dveřmi ledničky a zaplo se to do zásuvky. Strojek v mražáku zmrzlinu neustále míchal.
Já mám ten strarodávný, skleněný, uvnitř s lopatkami. Do toho naleju krém, uzavřu postavím do nějaké nádoby, kam dám led. Ten led se posolí. Tím se začne rozpouštět a tím uvolňuje chladno , které předává na tu skleněnou nádobu a tam se mrazí zmrzlina.
Vypadá to dost složitě, ale není to tak hrozné.
Hodně zdaru pří výrobě a dobrou chuť.HankaP
-
Dám taky jeden recept do vínku,co jsme dělali v Koreji,protože tam zmrzlina nebyla.
3 žloutky třít se 7 dkg cukru
1/4 l šlehačky vyšlehat do polotuha,dle chuti ještě přisladit.
Smíchat tyto dvě části a dát zmrazit.
Příchutě-vanilk.cukr,oříšky,jahody,čokoláda.káva,citron,jak ou chcete zmrzlinu a byla moc dobrá s těma rozmixovanýma jahodama.
Comment
Comment