Ahoj holky kuchařinky! Nevíte někdo ,jak se dělá domácí šlehačka??? DÍKY MOC !!!Dáša lomačka
Oznámení
Collapse
No announcement yet.
rada?
Collapse
X
-
Re: rada?
Lomčo, když nebyla šlehaška, je tomu už moc let, takových 25, tak jsem ji dělala takto. Nevím kolik ti je let, a jestli pamatuješ ty skleničky od hořčice, možná že byly 1/4 litrové, ale přesně nevím. Takže , tato 1 sklenička mléka, dát svařit a do toho přidat 1/2 másla, dát vychladit do lednice a druhý den šlehat. Je to už dlouho, ale snad jsem se nesplatla- Snad se najde někdo, kdo si to pamatuje ještě líp než já. Vím, že se ušlehlala parádně. J.H.
-
Re: rada?
Tak jak to popisuje Jana H, tak to také znám, ale teď tady koukám do jedné chytré knížečky a tam je tenhle recept.
200g ztuženého tuku,100g másla, 1žloutek a 0,5 l mléka.Tuky se rozpustí ve vlažném mléce a vše dohromady se rozmixuje,nechá se stát nejlépe do druhého dne a dost vychladit. Pak už pokračovat obvyklým způsobem, jako se šlehačkou.Ten žloutek se asi může vynechat. Takže je to stejný, akorát je tam použitý jiný tuk.
Ještě tam je, když někdo nemá ztužovač, tak je možné do ušlehané šlehačky opatrně vmíchat pevně ušlehaný sníh z bílku.
Pak je tady bílková šlehačka, ale to už určitě každý zná, to jsou šlehané bílky v páře.
Určitě to jde, protože já když nemám koupenou šlehačku a potřebuju jí do nějaké omáčky nebo polévky, tak používám normální mléko a přidávám kousek másla. I když se to stává málo kdy, ale chybyčka se občas vloudí. Věrka. :P
Comment
-
Re: rada?
Taky hodně pamatuju hlavně když ta šlehačka nebyla na pultech
Můj recept: 12,5 dkg másla 2 dcl mléka zahřejeme na 80 stupnů.Teplé mixujeme 1-1,5 minuty.
Necháme vychladnout a dáme do druhého dne do lednice. Pak vyšledáme.
Chceme-li mít pařížskou přidáme do teplého základu 5 dkg čokolády necháme rozpustit.
Dál postupujeme stejně jo jo to byly doby ještě že už jsou pryč.
Comment
Comment