Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Hospodský hovězí vývar s nudlemi.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Hospodský hovězí vývar s nudlemi.

    Zdravím všechny, mám takovou asi trošku ujetou prosbu, ale nemůžu nikde najít recept na hovězí vývar, který většinou potkáme v klasické hospodě. Nemůžu ho za boha uvařit, zřejmě mi chybí nějaká surovina, která tomu dodá takovou tu jedinečnou, avšak typyckou hospodskou příchuť. Nevím jak to dělají, hodně lidí mi říká, že tam dávají "vše co se v kuchyni nakrájí", jiní zase říkají, že chuť mění i způsob přípravy ve velkém.

    Prosím poraďte nebo doporučte tipy, kterými bych mohl této jedinečné a suprové chuti vývaru docílit.

    Díky moc ! ! !

  • #2
    Na pravý hovězí vývar se požijí hovězí kosti, které dobře vypereme, rozsekneme, zalijeme studenou vodou, dáme celý pepř, sůl a necháme zavařit. Když se to vaří,
    zmírníme teplotu a mírně vaříme asi 4 hodiny, říká se tomu táhnout. Tím dosáhneme čirý vývar a silnou chuť. Před koncem varu přidáme očištěnou zeleninu a cibuli, necháme zvolna vařit, až do změknutí. Potom přecedíme, hovězí vývar je světlý, čirý a na povrchu nesmí být příliš mastný. Ztrátu vařením nahradíme přiléváním vody během vaření.
    Vývar zavaříme zavářkou dle chuti (knedlíčky, nudle, kapání, strouhání).
    Maruš

    Comment


    • #3
      Mně se kromě opravdu pomalého a mírného probublávání polévky i osvědčilo kosti opéct, opravdu jen krátce opéct , aby daly lepší chuť vývaru ( ne upéct) a pro barvu buď opéct cibuli na řezu nebo dát vařit cibuli i s čistou slupkou. Nešetřím ani na masíčku, ráda dávám hovězí loupanou plec Osobně si ale myslím, že "nešizený hospodský" vývar, kde se spolu i dva dny vyváří kila masa a kostí se úplně napodobit právě pro to velké množství surovin a tím vniklou sílu vývaru tak úplně doma nedá. Tím však stejně jako vy nemyslím hospodský vývar narvaný ochucovadly , který napodobovat nechceme
      ZDENY

      Comment


      • #4
        Díky za tipy, kosti dávám morkové. Maso přední bez kosti, cibuli opékám na pánvi pro barvu a trošku chuť. Jinak klasická kořenová zelenina je samozřejmostí. Chápu, že v hospodách se to táhne klidně 2 a více dní a hází se tam odřezky všeho možného.

        Šlo mi o tu chuť kterou bohužel neumím popsat, a kterou má většina hospod společnou. Jestli to není zapříčiněné nějakou zeleninou, která se obvykle nepřidává nebo kořením. Že by to dělaly hospody narychlo z pytel mi moc nepřipadá, protože takové ty rychlopolévky už jsem zkoušel pro jistotu taky. Takže poctivost tam ještě trošku asi bude.

        Každopádně díky za tipy.

        Comment

        Pracuji...
        X