3 kg středně velkých okurek, na 1 l vody 5 lžiček soli, kopr, vinný list ( nebo listy z černého rybízu), na kolečka nakrájený křen, 1 krajíc tmavšího chleba.
Okurky namočíme na 2 hodiny do studené vody, pak odkrojíme špičky a nařízneme je do kříže nebo propícháme jehlicí. Naskládáme je spolu s kořením do láhve, zalijeme solným roztokem a vršek zakryjeme opečeným krajícem chleba. Ponecháme-li okurky na slunci, zkysnou již za 3-4 dny. Potom je však musíme uložit do chladu.
Čerpáno z Kuchyně křížem krážem od Vladimíra Hůny.
Okurky namočíme na 2 hodiny do studené vody, pak odkrojíme špičky a nařízneme je do kříže nebo propícháme jehlicí. Naskládáme je spolu s kořením do láhve, zalijeme solným roztokem a vršek zakryjeme opečeným krajícem chleba. Ponecháme-li okurky na slunci, zkysnou již za 3-4 dny. Potom je však musíme uložit do chladu.
Čerpáno z Kuchyně křížem krážem od Vladimíra Hůny.