Oznámení

Collapse
No announcement yet.

ORIGINÁLNÍ Znojemský macerát (ze Znojma)

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • ORIGINÁLNÍ Znojemský macerát (ze Znojma)

    ORIGINÁLNÍ Znojemský macerát (ze Znojma) a ne napodobeniny od jinud!

    Jak už jsem dříve psal v "pokecu", Ve Znojmě se okurky již několik let nevyráběly, jelikož bývalý podnik Znojmia neexistuje. Ten kdo to zavinil byl důkladný a dal zbořit i budovy, takže je zde jenom rumiště a kopřivy! V lonňském roce byla zlikvidována i Znojemská octárna! Zařízení octárny si koupila jedna francouzská firma a odvezla je do Francie, kde je provozuje. Jak vidíte, šlo všechno "Zu grunt" do háje. Na našem trhu se ale pořád vyskytují zaručeně "pravé Znojemské okurky", "Pravý Znojemský nálev", "Pravý Znojemský ocet" ....atd.
    Někteří Znojmáci už tohle nemohli vidět a založili družstvo, kde se vyrábí macerát na Znojemské okurky (viz. níže).

    http://www.znojemskaokurka.cz


    Jak používat Znojemský macerát

    Znojemský macerát na okurky má univerzální použití nejen při nakládání okurek, ale i ostatní zeleniny. Dá se použít k dochucení většiny čerstvých zeleninových salátů, nebo kombinaci salátů z konzervované zeleniny. Je vynikající i k dochucování bramborového salátu nebo dalších hotových jídel. Znojemský macerát je vyvážená směs mnoha druhů koření.
    Recept na Znojemský nálev na okurky:
    1 lahvička Znojemského macerátu 260ml
    15 litrů vody
    6 litrů octa 8%
    2,4 kg cukru, nejlépe krystal
    0,5 kg soli
    Smícháním ve studené nebo teplé vodě získáte asi 24 litrů nálevu.
    Ke zhotovení nálevu lze použít místo cukru umělé sladidlo, např. sacharin. Cukr lze nahradit umělým sladidlem částečně ( směs cukru a umělého sladidla ) nebo zcela. Např. jedno balení FAN Sacharinu, 160 tablet (10gr ) nahradí dle výrobce 1 kg cukru. U ostatních sladidel je nejlépe se o množství umělého sladidla poradit v lékárně, protože umělá sladidla mají různou sílu sladivosti.
    Attached Files
    Last edited by ; 12.07.2010, 17:51.

  • #2
    Jak jsi to psal , tak jsem si to dala do oblíbených až to budu potřebovat. A teď koukám, že to bude za chvíli.
    Jana H.

    Comment

    Pracuji...
    X