ORIGINÁLNÍ Znojemský macerát (ze Znojma) a ne napodobeniny od jinud!
Jak už jsem dříve psal v "pokecu", Ve Znojmě se okurky již několik let nevyráběly, jelikož bývalý podnik Znojmia neexistuje. Ten kdo to zavinil byl důkladný a dal zbořit i budovy, takže je zde jenom rumiště a kopřivy! V lonňském roce byla zlikvidována i Znojemská octárna! Zařízení octárny si koupila jedna francouzská firma a odvezla je do Francie, kde je provozuje. Jak vidíte, šlo všechno "Zu grunt" do háje. Na našem trhu se ale pořád vyskytují zaručeně "pravé Znojemské okurky", "Pravý Znojemský nálev", "Pravý Znojemský ocet" ....atd.
Někteří Znojmáci už tohle nemohli vidět a založili družstvo, kde se vyrábí macerát na Znojemské okurky (viz. níže).
http://www.znojemskaokurka.cz
Jak používat Znojemský macerát
Znojemský macerát na okurky má univerzální použití nejen při nakládání okurek, ale i ostatní zeleniny. Dá se použít k dochucení většiny čerstvých zeleninových salátů, nebo kombinaci salátů z konzervované zeleniny. Je vynikající i k dochucování bramborového salátu nebo dalších hotových jídel. Znojemský macerát je vyvážená směs mnoha druhů koření.
Recept na Znojemský nálev na okurky:
1 lahvička Znojemského macerátu 260ml
15 litrů vody
6 litrů octa 8%
2,4 kg cukru, nejlépe krystal
0,5 kg soli
Smícháním ve studené nebo teplé vodě získáte asi 24 litrů nálevu.
Ke zhotovení nálevu lze použít místo cukru umělé sladidlo, např. sacharin. Cukr lze nahradit umělým sladidlem částečně ( směs cukru a umělého sladidla ) nebo zcela. Např. jedno balení FAN Sacharinu, 160 tablet (10gr ) nahradí dle výrobce 1 kg cukru. U ostatních sladidel je nejlépe se o množství umělého sladidla poradit v lékárně, protože umělá sladidla mají různou sílu sladivosti.
Jak už jsem dříve psal v "pokecu", Ve Znojmě se okurky již několik let nevyráběly, jelikož bývalý podnik Znojmia neexistuje. Ten kdo to zavinil byl důkladný a dal zbořit i budovy, takže je zde jenom rumiště a kopřivy! V lonňském roce byla zlikvidována i Znojemská octárna! Zařízení octárny si koupila jedna francouzská firma a odvezla je do Francie, kde je provozuje. Jak vidíte, šlo všechno "Zu grunt" do háje. Na našem trhu se ale pořád vyskytují zaručeně "pravé Znojemské okurky", "Pravý Znojemský nálev", "Pravý Znojemský ocet" ....atd.
Někteří Znojmáci už tohle nemohli vidět a založili družstvo, kde se vyrábí macerát na Znojemské okurky (viz. níže).
http://www.znojemskaokurka.cz
Jak používat Znojemský macerát
Znojemský macerát na okurky má univerzální použití nejen při nakládání okurek, ale i ostatní zeleniny. Dá se použít k dochucení většiny čerstvých zeleninových salátů, nebo kombinaci salátů z konzervované zeleniny. Je vynikající i k dochucování bramborového salátu nebo dalších hotových jídel. Znojemský macerát je vyvážená směs mnoha druhů koření.
Recept na Znojemský nálev na okurky:
1 lahvička Znojemského macerátu 260ml
15 litrů vody
6 litrů octa 8%
2,4 kg cukru, nejlépe krystal
0,5 kg soli
Smícháním ve studené nebo teplé vodě získáte asi 24 litrů nálevu.
Ke zhotovení nálevu lze použít místo cukru umělé sladidlo, např. sacharin. Cukr lze nahradit umělým sladidlem částečně ( směs cukru a umělého sladidla ) nebo zcela. Např. jedno balení FAN Sacharinu, 160 tablet (10gr ) nahradí dle výrobce 1 kg cukru. U ostatních sladidel je nejlépe se o množství umělého sladidla poradit v lékárně, protože umělá sladidla mají různou sílu sladivosti.
Comment