PERNÍČKY MĚKKÉ BEZ ULEŽENÍ
Těsto:
40 dkg hladké mouky
12 dkg moučkového cukru
1/2 lžičky jedlé sody(opravdu stačí)
16 dkg medu
6 dkg tuku (použila jsem máslo)
2 vejce
1-2 lžičky mleté skořice
3 lžičky perníkového koření (např.:Kothányi;Avocádo...)
1-2 lžičky kakaa (dala jsem 1 lžičku,říká se,že těsto s větším množstvím kakaa pečením tvrdne)
Na potření:
1vejce +1 lžičku vody důkladně rozšleháme,aby se dobře natíraly perníčky a zároveň na nich nebyly kousky špatně rozšlehaného vejce.Pak se krásně lesknou.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na vále smícháme všechny suché ingredience,přidáme vejce,tekutý med (zkrystalizovaný rozehřejeme ),hodně změklé máslo a vypracujeme hladké těsto.Necháme nejméně 3 a 1/2 hodiny (lépe však přes noc,klidně i 24 hodin)odpočinout v ledničce.Vyválíme plát o síle 2-3mm a vykrájíme libovolné tvary,které pokládáme na suchý plech (na pečícím papíře figurky ,,utíkají" při potírání vodou a vejcem po upečení).Před vložením do trouby potřeme vodou.Pečeme v předehřáté troubě na 170-180°C / cca 8 minut,podle velikosti tvarů.Ihned po vatažení z trouby ještě horké potřeme rozšlehaným vejcem se lžičkou vody.(takto se vejce ještě na horkém perníčku uvaří,nemusíme se obávat syrového žloutku,nebo se dá potřít jen rozšlehaným bílkem-ale nezkoušela jsem)Skladujeme v těsnící dóze do které jsme vložili rozkrojené jablko,nebo i pomeranč.kůru,které ovšem musíme po 2 dnech vyměňovat...
Těsto:
40 dkg hladké mouky
12 dkg moučkového cukru
1/2 lžičky jedlé sody(opravdu stačí)
16 dkg medu
6 dkg tuku (použila jsem máslo)
2 vejce
1-2 lžičky mleté skořice
3 lžičky perníkového koření (např.:Kothányi;Avocádo...)
1-2 lžičky kakaa (dala jsem 1 lžičku,říká se,že těsto s větším množstvím kakaa pečením tvrdne)
Na potření:
1vejce +1 lžičku vody důkladně rozšleháme,aby se dobře natíraly perníčky a zároveň na nich nebyly kousky špatně rozšlehaného vejce.Pak se krásně lesknou.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na vále smícháme všechny suché ingredience,přidáme vejce,tekutý med (zkrystalizovaný rozehřejeme ),hodně změklé máslo a vypracujeme hladké těsto.Necháme nejméně 3 a 1/2 hodiny (lépe však přes noc,klidně i 24 hodin)odpočinout v ledničce.Vyválíme plát o síle 2-3mm a vykrájíme libovolné tvary,které pokládáme na suchý plech (na pečícím papíře figurky ,,utíkají" při potírání vodou a vejcem po upečení).Před vložením do trouby potřeme vodou.Pečeme v předehřáté troubě na 170-180°C / cca 8 minut,podle velikosti tvarů.Ihned po vatažení z trouby ještě horké potřeme rozšlehaným vejcem se lžičkou vody.(takto se vejce ještě na horkém perníčku uvaří,nemusíme se obávat syrového žloutku,nebo se dá potřít jen rozšlehaným bílkem-ale nezkoušela jsem)Skladujeme v těsnící dóze do které jsme vložili rozkrojené jablko,nebo i pomeranč.kůru,které ovšem musíme po 2 dnech vyměňovat...
Comment