Malloreddus
· 200 g mouky z tvrdé pšenice (semolina, mouka z „tvrdé“ pšenice, která obsahuje více lepku než ta klasická. Díky ní jsou uvařené těstoviny pevnější – al dente)
· Špetka šafránu
· Špetka soli
· Cca 1 dcl vlažné vody
Do důlku ve středu mouky, přidejte špetku soli a špetku šafránu a vodu, zapracujte od středu mouku, důkladně dlaněmi propracujte. Těsto necháme ve folii nejméně 30 minut odpočinout. Potom rozdělíme na polovinu, vyválíme válečky o průměru 2,5 cm, ze kterých nakrájíme kousky o síle cca 8 mm. Z těchto kousků vtlačením palce tvoříme na vroubkované podložce těstoviny, které později uvaříme v dostatečném množství osolené vody.
Příprava omáčky:
. 250 gramů čerstvá vepřová klobása
· extra panenský olivový olej
· 1 menší cibule
· 1 stroužek česneku (pokud si připravujete maso s česnekem, tak vynecháme)
· 1/2 lžičky šafránu
· 400 g rajčatové omáčky
· 100 g strouhaného pecorino
· bazalka
· sůl a pepř
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme nadrobno pokrájený česnek, krátce osmahneme.
Rozřízneme klobásu, obsah přidáme na pánev. (Takhle jednoduché to mají v Itálii). Asi po 15ti minutách přidáme rajčatovou omáčku, sůl a vaříme do zhoustnutí. V malém množství teplé vody rozpustíme šafrán, přidáme do směsi, dochutíme pepřem (já dávám i špetku sušené bazalky).
Malloreddus uvařené al dente přidáme do horké směsi, promícháme, na talíři posypeme sýrem a zdobíme bazalkou.
V Čechách jsem si musela místo klobásy připravit předem masovou směs:
Vepřové maso 200 g a kvalitní měkkou slaninu 50 g nakrájíme nadrobno ( 5x5mm-nebo pomeleme),
lehce osolíme. Přidáme pepř, rozdrcený anýz a hřebíček- ŠPETKU !!! od každého (já jsem anýz neměla,
tak jsem přidala 1 lžíci OUZA), prolisujeme 1 stroužek česneku a ½ lžičky uzené nebo polosladké papriky.
Důkladně promícháme a necháme přes noc proležet v chladnu.
Na klobásy vyráběné z prasátek krmených bylinkami a spec. žaludy to asi nemá, ale i tak je to božská krmě.
Určitě to bude dobré i z u nás koupených semolinových těstovin.
· 200 g mouky z tvrdé pšenice (semolina, mouka z „tvrdé“ pšenice, která obsahuje více lepku než ta klasická. Díky ní jsou uvařené těstoviny pevnější – al dente)
· Špetka šafránu
· Špetka soli
· Cca 1 dcl vlažné vody
Do důlku ve středu mouky, přidejte špetku soli a špetku šafránu a vodu, zapracujte od středu mouku, důkladně dlaněmi propracujte. Těsto necháme ve folii nejméně 30 minut odpočinout. Potom rozdělíme na polovinu, vyválíme válečky o průměru 2,5 cm, ze kterých nakrájíme kousky o síle cca 8 mm. Z těchto kousků vtlačením palce tvoříme na vroubkované podložce těstoviny, které později uvaříme v dostatečném množství osolené vody.
Příprava omáčky:
. 250 gramů čerstvá vepřová klobása
· extra panenský olivový olej
· 1 menší cibule
· 1 stroužek česneku (pokud si připravujete maso s česnekem, tak vynecháme)
· 1/2 lžičky šafránu
· 400 g rajčatové omáčky
· 100 g strouhaného pecorino
· bazalka
· sůl a pepř
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme nadrobno pokrájený česnek, krátce osmahneme.
Rozřízneme klobásu, obsah přidáme na pánev. (Takhle jednoduché to mají v Itálii). Asi po 15ti minutách přidáme rajčatovou omáčku, sůl a vaříme do zhoustnutí. V malém množství teplé vody rozpustíme šafrán, přidáme do směsi, dochutíme pepřem (já dávám i špetku sušené bazalky).
Malloreddus uvařené al dente přidáme do horké směsi, promícháme, na talíři posypeme sýrem a zdobíme bazalkou.
V Čechách jsem si musela místo klobásy připravit předem masovou směs:
Vepřové maso 200 g a kvalitní měkkou slaninu 50 g nakrájíme nadrobno ( 5x5mm-nebo pomeleme),
lehce osolíme. Přidáme pepř, rozdrcený anýz a hřebíček- ŠPETKU !!! od každého (já jsem anýz neměla,
tak jsem přidala 1 lžíci OUZA), prolisujeme 1 stroužek česneku a ½ lžičky uzené nebo polosladké papriky.
Důkladně promícháme a necháme přes noc proležet v chladnu.
Na klobásy vyráběné z prasátek krmených bylinkami a spec. žaludy to asi nemá, ale i tak je to božská krmě.
Určitě to bude dobré i z u nás koupených semolinových těstovin.
Comment