Těstovinové gratin s mletým masem
400g těstovin ( vrtule, potrubí)
500g mletého masa - nejlepší je hovězí, může být i směs
2 cibule - nakrájet na měsíčky
6 stroužků česneku, může být i více - nakrájet na plátky
zelenina dle chuti: základ mrkev, celer petržel - nakrájet
1 lžička provensálského koření
3 lžíce rajčatového protlaku
trochu smetany
vývar, třeba i z kostky
sůl, pepř, trochu oliv. oleje
V nádobě, která může na plotýnku i do trouby, na rozpáleném oleji usmažíme mleté maso a tím zároveň rozdrobíme, po chvilce přidáme česnek, cibuli, rajský protlak a koření, nakonec zeleninu. Zalijeme vývarem a přidáme těstoviny syrové - nevařené, musí být potopené. Přidáme trochu smetany, osolíme a to trochu více, kvůli těstovinám, opepříme.
Dáme zakryté do trouby na 180 stupňů, asi na půl hodiny. Záleží na troubě. V polovině opatrně promícháme a dopečeme. Buď zakryté jako já, muž nemá rád zapékané, nebo odkryté, pak můžem ke konci zasypat dobrým sýrem. Sypu na talíři strouhaným Parmazánem, nebo podobným sýrem