Housky-bagety-
i sladké tvarohové šátečky Hančí
(možno i jako toustový chléb do formy,dokonce i vánočka)
24 ks housek nebo 10 baget
nebo 1 toustový chléb+ 1 srnčí hřbet
nebo asi 70 ks tvarohových šátečků, stř. vel.asi 5x5 cm
nebo 2 ks vánočky
Základní recept
1 kg mouky hladké (jde i polohrubá)
½ l vody (můžete dát mléko,jsou lepší)
1 ks vejce (v nouzi,lze vynechat)
1-1,5 dcl oliv.olej,my jiný nesmíme
(vy můžete 125g tuku na pečení nebo másla,tj.půl kostky,změklého,
ale lze snížit,zvýšit-na sladké pečivo nebo i vynechat,
podle požadované křehkosti,pokud vynecháte úplně,zadělejte mlékem a je to taky dobré)
1 ks droždí (42 g)
1 lžička cukru
2 lžičky soli
Na potření-1 vejce
Na posypání-mák,kmín,semínka-sezam,slunečnice atd.,sůl, -kdo co má rád.
Povrch lze také jen potřít vodou nebo mlékem,pokud někdo nemůže nebo nemá vejce!!!
Postup:
Do robota s pohyblivým ramenem, dám mouku, přidám na okraj sůl, do důlku uprostřed mouky, cukr a droždí.Přidám vodu(mléko),olej(tuk) a spustím hnětení.Podle potřeby ,ještě někdy trochu vody nebo mouky, přidám.
Těsto musí být dobře prohnětené,vláčné a ne moc tuhé a musí se začít odlepovat od okrajů, pomohu tomu, trochu podsypáváním mouky při okrajích.To asi většinou znáte.Pokud robot nebo hnětací mixér nemáte,tak klasicky vařečkou, jako na knedlíky, mísit a mísit!!!To jen pro ty nezkušené!!!Jinak prostě klasika!!!
Pak nechám vykynout,až těsto zdvojnásobí svůj objem,asi 20-30 min.na topení nebo blízko tepla.
Mezitím si připravím plechy s pečícím papírem,rozšlehám vajíčko na potírání a sypání na housky.
Po vykynutí, vyklopím na vál, ještě jednou trochu zpracuji a rozdělím, podle potřeby na dílky.
Na housky:
24 dílů
–udělám jen bochánky a ty pak na plechu, nastříhnu nůžkami, nahoře do kříže nebo jen v řádcích za sebou, tak tři bodliny.Potřu rozšlehaným vejcem a posypu podle libosti semínky.Většinou nemotám ze tří, klasickou housku,je mi to moc zdlouhavé,ale kdo chce, fantazii se meze nekladou.Nechám asi 30 min.kynout na plechu.
Na rohlíčky:
24 dílů
-vyválím na jakýsi trojúhelník nebo ovál a smotám po širší straně,pak konce podle chuti ohnu nebo ne. Potřu rozšlehaným vejcem a posypu podle libosti semínky. Nechám 30 min. na plechu kynout.
Na bagety:
10 dílů
-uválím jen válce a přenesu napříč na plech,ostrým nožem udělám trochu šikmé, příčné, mělké zářezy.Potřu rozšlehaným vejcem, lze pak také klidně použít jako veku na chlebíčky.Možno i posypat semínky.Opět nechám na plechu 30 min. kynout.
Na toustový chléb:Rozdělím těsto na 1 větší polovinu do chlebové formy a 1 menší polovinu do srnčího hřbetu.
Uválím válce.
Formu na chléb-1 hranatou a 1 srnčí hřbet vymažu, hodně, jen olejem a těsto dám do nich.Uprostřed vyhloubím, spojenými dlaněmi žlábek, dost hluboký,on se zas vyplní,jak těsto bude kynout.Tím olejem, je těsto křehčí a jsou to dobré toustíky!!!
Vejcem nepotírám,napovrch vetšinou vyteče trochu oleje a tak je pak i povrch křehký.
Nechám ve formách 30 min. vykynout.
Po vykynutí upečeme v předehřáté troubě , já mám plynovou , tak já peču, na plno asi
15-20 min.housky,rohlíky a bagety.A toustový chléb asi 20-30 min.
I tytvarohové šátečky jsou z tohoto těsta, jen je přislazeno!!!
Na to 1 kg mouky asi 100-200g cukru nebo přiměřené množství sladidla,
to si raději vyzkoušejte,kdo má jak rád.
Jinak vše, jako na housky,jen ubrat soli na půl lžičky a může se přidat víc tuku,až 250g ,ale nemusí!!!
V tom případě,ale trochu zmenšete množství vody nebo mléka.
My nesmíme moc tuku, tak dávám jen to 1-1,5 dcl oliv.oleje.
Tvaroh byl
1 olešnický takový trojúhelník ,nízkotučný,
je pevnější a opravdu nevyteče při plnění a pečení.
+ 2 vaničky tvaroh nízkotučný,
celkem 750 g tvarohu
přidáme-1/2 sáčku van.pudinku nebo dvě pol.lžíce škrobu,
van.cukr,sladidlo nebo cukr podle chuti ,
citr.kůra a trochu šťávy,
1 vejce,
kdo chce může jen 2 žloutky.
Rozšlehat!!
Oslazené těsto rozdělím na 4 díly rozválím a vykrájím čtverce asi 5-6 cm, naplníme ochuceným tvarohem. Šátečky sbalíme za protilehlé rohy. Povrch jsem taky potřela rozšlehaným vejcem a nechala šátečky na plechu asi 30 min.kynout.Pak jsem je pekla asi 20 min.v předehřáté troubě.
Vyzkoušejte,můžete experimentovat, já to dělám taky.
Je to universální těsto, se kterým se dá dělat vše, dokonce i sladké věci, po přidání 2 vajec,
mandlí a rozinek, sladidla a příchutí-rumu, citrónu jsem udělala i dobrou dia-vánočku.
No a to je vše,je to mé osvědčené těsto na vše.Doufám,že jsem to vysvětlila dost podrobně,to i pro ty méně zkušené,které se bojí kynutého těsta a ať se vám daří.
Pokud máte ještě dotaz, ptejte se, ráda vše zodpovím.Ahojky
i sladké tvarohové šátečky Hančí
(možno i jako toustový chléb do formy,dokonce i vánočka)
24 ks housek nebo 10 baget
nebo 1 toustový chléb+ 1 srnčí hřbet
nebo asi 70 ks tvarohových šátečků, stř. vel.asi 5x5 cm
nebo 2 ks vánočky
Základní recept
1 kg mouky hladké (jde i polohrubá)
½ l vody (můžete dát mléko,jsou lepší)
1 ks vejce (v nouzi,lze vynechat)
1-1,5 dcl oliv.olej,my jiný nesmíme
(vy můžete 125g tuku na pečení nebo másla,tj.půl kostky,změklého,
ale lze snížit,zvýšit-na sladké pečivo nebo i vynechat,
podle požadované křehkosti,pokud vynecháte úplně,zadělejte mlékem a je to taky dobré)
1 ks droždí (42 g)
1 lžička cukru
2 lžičky soli
Na potření-1 vejce
Na posypání-mák,kmín,semínka-sezam,slunečnice atd.,sůl, -kdo co má rád.
Povrch lze také jen potřít vodou nebo mlékem,pokud někdo nemůže nebo nemá vejce!!!
Postup:
Do robota s pohyblivým ramenem, dám mouku, přidám na okraj sůl, do důlku uprostřed mouky, cukr a droždí.Přidám vodu(mléko),olej(tuk) a spustím hnětení.Podle potřeby ,ještě někdy trochu vody nebo mouky, přidám.
Těsto musí být dobře prohnětené,vláčné a ne moc tuhé a musí se začít odlepovat od okrajů, pomohu tomu, trochu podsypáváním mouky při okrajích.To asi většinou znáte.Pokud robot nebo hnětací mixér nemáte,tak klasicky vařečkou, jako na knedlíky, mísit a mísit!!!To jen pro ty nezkušené!!!Jinak prostě klasika!!!
Pak nechám vykynout,až těsto zdvojnásobí svůj objem,asi 20-30 min.na topení nebo blízko tepla.
Mezitím si připravím plechy s pečícím papírem,rozšlehám vajíčko na potírání a sypání na housky.
Po vykynutí, vyklopím na vál, ještě jednou trochu zpracuji a rozdělím, podle potřeby na dílky.
Na housky:
24 dílů
–udělám jen bochánky a ty pak na plechu, nastříhnu nůžkami, nahoře do kříže nebo jen v řádcích za sebou, tak tři bodliny.Potřu rozšlehaným vejcem a posypu podle libosti semínky.Většinou nemotám ze tří, klasickou housku,je mi to moc zdlouhavé,ale kdo chce, fantazii se meze nekladou.Nechám asi 30 min.kynout na plechu.
Na rohlíčky:
24 dílů
-vyválím na jakýsi trojúhelník nebo ovál a smotám po širší straně,pak konce podle chuti ohnu nebo ne. Potřu rozšlehaným vejcem a posypu podle libosti semínky. Nechám 30 min. na plechu kynout.
Na bagety:
10 dílů
-uválím jen válce a přenesu napříč na plech,ostrým nožem udělám trochu šikmé, příčné, mělké zářezy.Potřu rozšlehaným vejcem, lze pak také klidně použít jako veku na chlebíčky.Možno i posypat semínky.Opět nechám na plechu 30 min. kynout.
Na toustový chléb:Rozdělím těsto na 1 větší polovinu do chlebové formy a 1 menší polovinu do srnčího hřbetu.
Uválím válce.
Formu na chléb-1 hranatou a 1 srnčí hřbet vymažu, hodně, jen olejem a těsto dám do nich.Uprostřed vyhloubím, spojenými dlaněmi žlábek, dost hluboký,on se zas vyplní,jak těsto bude kynout.Tím olejem, je těsto křehčí a jsou to dobré toustíky!!!
Vejcem nepotírám,napovrch vetšinou vyteče trochu oleje a tak je pak i povrch křehký.
Nechám ve formách 30 min. vykynout.
Po vykynutí upečeme v předehřáté troubě , já mám plynovou , tak já peču, na plno asi
15-20 min.housky,rohlíky a bagety.A toustový chléb asi 20-30 min.
I tytvarohové šátečky jsou z tohoto těsta, jen je přislazeno!!!
Na to 1 kg mouky asi 100-200g cukru nebo přiměřené množství sladidla,
to si raději vyzkoušejte,kdo má jak rád.
Jinak vše, jako na housky,jen ubrat soli na půl lžičky a může se přidat víc tuku,až 250g ,ale nemusí!!!
V tom případě,ale trochu zmenšete množství vody nebo mléka.
My nesmíme moc tuku, tak dávám jen to 1-1,5 dcl oliv.oleje.
Tvaroh byl
1 olešnický takový trojúhelník ,nízkotučný,
je pevnější a opravdu nevyteče při plnění a pečení.
+ 2 vaničky tvaroh nízkotučný,
celkem 750 g tvarohu
přidáme-1/2 sáčku van.pudinku nebo dvě pol.lžíce škrobu,
van.cukr,sladidlo nebo cukr podle chuti ,
citr.kůra a trochu šťávy,
1 vejce,
kdo chce může jen 2 žloutky.
Rozšlehat!!
Oslazené těsto rozdělím na 4 díly rozválím a vykrájím čtverce asi 5-6 cm, naplníme ochuceným tvarohem. Šátečky sbalíme za protilehlé rohy. Povrch jsem taky potřela rozšlehaným vejcem a nechala šátečky na plechu asi 30 min.kynout.Pak jsem je pekla asi 20 min.v předehřáté troubě.
Vyzkoušejte,můžete experimentovat, já to dělám taky.
Je to universální těsto, se kterým se dá dělat vše, dokonce i sladké věci, po přidání 2 vajec,
mandlí a rozinek, sladidla a příchutí-rumu, citrónu jsem udělala i dobrou dia-vánočku.
No a to je vše,je to mé osvědčené těsto na vše.Doufám,že jsem to vysvětlila dost podrobně,to i pro ty méně zkušené,které se bojí kynutého těsta a ať se vám daří.
Pokud máte ještě dotaz, ptejte se, ráda vše zodpovím.Ahojky
Comment