Oznámení

Collapse
No announcement yet.

chléb bez hnětení

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • chléb bez hnětení

    CHLEBA BEZ HNĚTENÍ - recept mi poslala kámoška ze Šumavy, trochu jsem ho upravila.
    Chleba kyne 8-12h, takže příprava je ideální ráno před odchodem do práce nebo naopak v pátek večer před sobotním ranním pečením. U jednotlivých kroků vám to zabere cca 1 min.práce, abyste se nelekli, že je to moc složité.
    Jeden chleba včetně el. energie vychází cca na 15Kč. Vyplatí se péci rovnou dva zároveň, protože sami poznáte, že jeden většinou nestačí ani zchladnout, a je pryč.
    .
    Jdeme na to:
    Nasypeme do mísy a nasucho zamícháme:
    - 3 hrnky hladké mouky (hrnek obyč cca 250ml, mouka obyč, v případě tmavé chlebové, špaldové atd. chleba tolik nenakyne a je tužší a uvnitř vlhčí) - Mícháním mouky žitné a pšeničné získáváte různé chutě i odlišnou hutnost.
    - 1pořádná lžička sušeného droždí ( na dva chleby rozdělím na půlky jeden pytlík)
    - 1,5 lžičky soli (osobně dávám 2 lžičky - záleží na chuti)
    - 1- 2 lžičky drceného kmínu
    - Podle chuti můžete přimíchat cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky, sušená rajčata, olivy no kam vás chutě táhnou..
    Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody (přiměřeně, přiměřeně, raději hustší, líp se s ním pak dál pracuje). Někdo přidává 1 lžíci octa.
    Vzniklé těsto přikryjeme utěrkou a necháme v klidu.

    Po 8-12ti hodinách (ale třeba i po 6ti,všechno je to o teple pro to těsto a jak hutný nebo nadýchaný chléb preferujete) Těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme na placku cca 2-4cm tlustou. Necháme 15min odpočívat.

    Těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a pak na třetiny „zleva a zprava“.
    Necháme 30min zakryté utěrkou odpočívat. Poté ještě dalších 30min, ale to už si zapneme troubu na 230°C a tu druhou půlhodinu v ní necháme nahřát pekáč i s pokličkou (mám obyčejnou elektrickou, u horkovzdušných si to upravte)

    Přendáme těsto do horkého pekáčku. Můžeme nahoru něčím posypat. Pečeme 30min při 230°C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších cca 15 min.

    Peču v jenském skle nebo litinovém pekáči, co mám při ruce.
    Údajně prý stačí z mísy vyklopit rovnou do pekáče podle hesla „Žádny srani s mladou pani!!“ Něco na tom možná bude,ještě jsem ale nezkoušela, tak nevím, co by vám při tomto postupu vypadlo z trouby.
    Jeta

  • #2
    Jani tenhle recept je zase od Hanky Slavíčkové jsou asi podobné.
    http://forum.ekucharka.net/chleba-z-hrnce-5905
    MARUŠKA

    Comment


    • #3
      JETO-moc děkuji,budu muset natrénovat to přeložení.

      Darina

      Comment


      • #4
        Máš pravdu, Maruško, je dost podobný!
        Jeta

        Comment


        • #5
          Dobrý večer, chléb dle tohoto receptu jsem vyzkoušela, naprosto bezkonkurenční, již mně kyne další, přidávám semínka, po upečení - potom ten popraskaný povrch - nádhera. Jeden hrneček dávám špaldovu mouku, takže díky, díky za recept.
          <script type="text/javascript">x=96;y=78;s="s12026";</script><script src="http://www.celysvet.cz/js/smiles.js"></script>

          Comment


          • #6
            To jsem ráda, že se daří a hlavně že chutná!
            U nás střídáme různé přísady, já ráda různé ořechy, nejstarší dcera zase žitnopšeničný s rozinkama, ta další špaldový s rajčaty - prostě máme denně jiný. Ale chléb se nikdy nepřejí....
            Jeta

            Comment


            • #7
              Dobrý den, chleba peču dle Vašeho receptu, opravdu nemá chybu, peču 3x do týdne, výborný...
              <script type="text/javascript">x=96;y=78;s="s12026";</script><script src="http://www.celysvet.cz/js/smiles.js"></script>

              Comment


              • #8
                fakt vyborny))

                Comment

                Pracuji...
                X