Těsto:
20 dkg hladké mouky
10 dkg másla
větší špetka soli
3-4 lžíce studené vody
Mouku osolíme a přidáme nakrájené máslo v plátcích a během přípravy přidáváme postupně dle potřeby vodu. Těsto vypracováváme prsty a nenecháme se odradit tím, že poněkud lepí. Během hnětení se bude stávat stále tvárnější a lepit přestane. Nastal ten správný moment, kdy ho necháme pod fólií v chladu odpočinout a můžeme si připravit cibulovou náplň.
Cibulová náplň:
1 kg cibule
3 vejce
10 dkg měkkého másla
1-2 lžíce olivového oleje
čerstvě mletý pepř
mořská sůl
1 lžička krupicového cukru
čerstvý tymián (může být i sušený)
10 dkg libové slaniny, uzeného masa nebo šunky
25 dkg zakysané smetany
15 dkg strouhaného sýra (gouda, ementál)
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Poté vezmeme velkou pánev, rozpustíme máslo, přidáme olivový olej, přidáme všechnu cibuli, 1 čajovou lžičku cukru, špetku tymiánu (čerstvý je fantastický, ale pokud nemáte vlastní bylinkovou zahrádku, vemte za vděk i sušeným), osolíme mořskou solí a přidáme mletý pepř. Cibulovou náplň je třeba krátce podusit, ale 15 až 20 minut na to stačí. Do cibule podušené s tymiánem vmícháme postupně na kostky nakrájenou libovou slaninu nebo uzené maso či šunku, přidáme zakysanou smetanu a vmícháme strouhaný sýr. Spojíme se 3 ks vajec, dobře promícháme a náplň nalijeme do koláčové formy, kterou jsme si vyložili předem připraveným těstem. V předehřáté troubě na 180 °C pečeme podle potřeby cca 40 až 45 minut.
Koláč je fantastický, a to jak teplý, tak studený.
20 dkg hladké mouky
10 dkg másla
větší špetka soli
3-4 lžíce studené vody
Mouku osolíme a přidáme nakrájené máslo v plátcích a během přípravy přidáváme postupně dle potřeby vodu. Těsto vypracováváme prsty a nenecháme se odradit tím, že poněkud lepí. Během hnětení se bude stávat stále tvárnější a lepit přestane. Nastal ten správný moment, kdy ho necháme pod fólií v chladu odpočinout a můžeme si připravit cibulovou náplň.
Cibulová náplň:
1 kg cibule
3 vejce
10 dkg měkkého másla
1-2 lžíce olivového oleje
čerstvě mletý pepř
mořská sůl
1 lžička krupicového cukru
čerstvý tymián (může být i sušený)
10 dkg libové slaniny, uzeného masa nebo šunky
25 dkg zakysané smetany
15 dkg strouhaného sýra (gouda, ementál)
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Poté vezmeme velkou pánev, rozpustíme máslo, přidáme olivový olej, přidáme všechnu cibuli, 1 čajovou lžičku cukru, špetku tymiánu (čerstvý je fantastický, ale pokud nemáte vlastní bylinkovou zahrádku, vemte za vděk i sušeným), osolíme mořskou solí a přidáme mletý pepř. Cibulovou náplň je třeba krátce podusit, ale 15 až 20 minut na to stačí. Do cibule podušené s tymiánem vmícháme postupně na kostky nakrájenou libovou slaninu nebo uzené maso či šunku, přidáme zakysanou smetanu a vmícháme strouhaný sýr. Spojíme se 3 ks vajec, dobře promícháme a náplň nalijeme do koláčové formy, kterou jsme si vyložili předem připraveným těstem. V předehřáté troubě na 180 °C pečeme podle potřeby cca 40 až 45 minut.
Koláč je fantastický, a to jak teplý, tak studený.