Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Cibulový koláč

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Cibulový koláč

    Těsto:
    20 dkg hladké mouky
    10 dkg másla
    větší špetka soli
    3-4 lžíce studené vody

    Mouku osolíme a přidáme nakrájené máslo v plátcích a během přípravy přidáváme postupně dle potřeby vodu. Těsto vypracováváme prsty a nenecháme se odradit tím, že poněkud lepí. Během hnětení se bude stávat stále tvárnější a lepit přestane. Nastal ten správný moment, kdy ho necháme pod fólií v chladu odpočinout a můžeme si připravit cibulovou náplň.

    Cibulová náplň:
    1 kg cibule
    3 vejce
    10 dkg měkkého másla
    1-2 lžíce olivového oleje
    čerstvě mletý pepř
    mořská sůl
    1 lžička krupicového cukru
    čerstvý tymián (může být i sušený)
    10 dkg libové slaniny, uzeného masa nebo šunky
    25 dkg zakysané smetany
    15 dkg strouhaného sýra (gouda, ementál)

    Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Poté vezmeme velkou pánev, rozpustíme máslo, přidáme olivový olej, přidáme všechnu cibuli, 1 čajovou lžičku cukru, špetku tymiánu (čerstvý je fantastický, ale pokud nemáte vlastní bylinkovou zahrádku, vemte za vděk i sušeným), osolíme mořskou solí a přidáme mletý pepř. Cibulovou náplň je třeba krátce podusit, ale 15 až 20 minut na to stačí. Do cibule podušené s tymiánem vmícháme postupně na kostky nakrájenou libovou slaninu nebo uzené maso či šunku, přidáme zakysanou smetanu a vmícháme strouhaný sýr. Spojíme se 3 ks vajec, dobře promícháme a náplň nalijeme do koláčové formy, kterou jsme si vyložili předem připraveným těstem. V předehřáté troubě na 180 °C pečeme podle potřeby cca 40 až 45 minut.
    Koláč je fantastický, a to jak teplý, tak studený.
    Attached Files
Pracuji...
X