ŠKVARKOVÉ PAGÁČKY z listového těsta
recept z webu s. recepty.cz s mými drobnými změnami
Potřebujeme: listové těsto
umleté škvarky + drobně nasekané kousky škvarků
1 vejce na potření
kmín, sezamová semínka, hrubozrnnou sůl na posypání
bílé víno nebo koňak nemusí být
Postup:
Škvarky umeleme na masovém strojku, ale nechala jsem i nožem nasekané drobnější kousky škvarků, je fajn když jsou v těstě cítit. Listové těsto rozválíme na tenký plát. Potřeme a posypeme škvarkyV původním receptu bylo, že pak škvarky dobře zakápneme bílým vínem, příp. koňakem, ale já jsem alkohol nedávala, nechtěla jsem potlačit chuť škvarků. Poté těsto přeložíme a znovu vyválíme. Zopakujeme asi třikrát. Vyválený silnější plát poté zakryjeme utěrkou a necháme chvíli odpočívat.
Mezitím si troubu rozehřejeme na 200°C. Z těsta vypichujeme kolečka, rovnáme je na plech vyložený pečícím papírem. Na povrchu každého kolečka otiskneme kolečko na brambory, udělá to pěknou ozdobnou mřížku a nebo, jak je v původním receptu uděláme nožem zářez ve tvaru kříže, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubozrnnou solí, kmínem nebo sezamem podle chuti.Pečeme asi 20 minut dozlatova. Jsou skvělé teplé i studené jako slané pohoštění a nebo je přikusovat k dobré polívečce či masíčku, je to dobrota Dobrou chuť.
recept z webu s. recepty.cz s mými drobnými změnami
Potřebujeme: listové těsto
umleté škvarky + drobně nasekané kousky škvarků
1 vejce na potření
kmín, sezamová semínka, hrubozrnnou sůl na posypání
bílé víno nebo koňak nemusí být
Postup:
Škvarky umeleme na masovém strojku, ale nechala jsem i nožem nasekané drobnější kousky škvarků, je fajn když jsou v těstě cítit. Listové těsto rozválíme na tenký plát. Potřeme a posypeme škvarkyV původním receptu bylo, že pak škvarky dobře zakápneme bílým vínem, příp. koňakem, ale já jsem alkohol nedávala, nechtěla jsem potlačit chuť škvarků. Poté těsto přeložíme a znovu vyválíme. Zopakujeme asi třikrát. Vyválený silnější plát poté zakryjeme utěrkou a necháme chvíli odpočívat.
Mezitím si troubu rozehřejeme na 200°C. Z těsta vypichujeme kolečka, rovnáme je na plech vyložený pečícím papírem. Na povrchu každého kolečka otiskneme kolečko na brambory, udělá to pěknou ozdobnou mřížku a nebo, jak je v původním receptu uděláme nožem zářez ve tvaru kříže, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubozrnnou solí, kmínem nebo sezamem podle chuti.Pečeme asi 20 minut dozlatova. Jsou skvělé teplé i studené jako slané pohoštění a nebo je přikusovat k dobré polívečce či masíčku, je to dobrota Dobrou chuť.