1 kg hladké mouky
0,5 l mléka (používám plnotučné)
50 gr droždí
100 gr stolního oleje (ne olivový!)
10 gr cukru
20 gr soli
1 rozšlehaný bílek s trochou vody na potřeni
sůl, mák, kmin (podle chuti) na posypání
Do zadělávací mísy přeseju mouku, přidám droždí rozmíchané v trošce mléka, sůl, cukr, olej, zbytek mléka a vypracuji těsto, které nechám kynout.
Když zdvojnásobí objem, rozdělim ho nejdřive na polovinu. Druhou půlku dám stranou.
Z jedné půlky udělám opatrně 2 stejné „krychle“, které rozdělím na další 4 stejné kusy, z nichž příčně vykrojim trojúhelniky. Takto mi vyjde z poloviny těsta 16 kusů (rohliků).
Kousíčky těsta hodně vytahuji, takže rohlíky jsou hodně zatočené.
Na plech dám pouze papir na pečeni, bez potiráni a pokládám na něj rovnou rohliky.
Než je hodim do trouby, potřu je rozšlehaným bílkem s trochou vody, posypu soli a na vybranou buď mákem, nebo drceným kminem.
Peču v předehřáte troubě na 250°C asi 15–20 minut.
Zatim co se peče prvni várka, připravim si druhou.
Abych nezapomněla, u tohoto receptu olej vážim.
Manžel mi je krade ještě horké.
Rohliky, ktere zbydou, dám do mrazáku a ubirám podle potřeby.
0,5 l mléka (používám plnotučné)
50 gr droždí
100 gr stolního oleje (ne olivový!)
10 gr cukru
20 gr soli
1 rozšlehaný bílek s trochou vody na potřeni
sůl, mák, kmin (podle chuti) na posypání
Do zadělávací mísy přeseju mouku, přidám droždí rozmíchané v trošce mléka, sůl, cukr, olej, zbytek mléka a vypracuji těsto, které nechám kynout.
Když zdvojnásobí objem, rozdělim ho nejdřive na polovinu. Druhou půlku dám stranou.
Z jedné půlky udělám opatrně 2 stejné „krychle“, které rozdělím na další 4 stejné kusy, z nichž příčně vykrojim trojúhelniky. Takto mi vyjde z poloviny těsta 16 kusů (rohliků).
Kousíčky těsta hodně vytahuji, takže rohlíky jsou hodně zatočené.
Na plech dám pouze papir na pečeni, bez potiráni a pokládám na něj rovnou rohliky.
Než je hodim do trouby, potřu je rozšlehaným bílkem s trochou vody, posypu soli a na vybranou buď mákem, nebo drceným kminem.
Peču v předehřáte troubě na 250°C asi 15–20 minut.
Zatim co se peče prvni várka, připravim si druhou.
Abych nezapomněla, u tohoto receptu olej vážim.
Manžel mi je krade ještě horké.
Rohliky, ktere zbydou, dám do mrazáku a ubirám podle potřeby.
Comment