Suroviny:
260 ml vlažné vody
2 dkg oleje
1 dkg soli
50 dkg polohrubé mouky
1,75 dkg čerstvého droždí nebo 1,5 lžičky instantního
0,5 dkg cukru
Buď necháme těsto zadělat a vykynout v domácí pekárně nebo postupujeme takto: do mísy nasypeme mouku, přimícháme do ní sůl a uděláme si hlubší důlek. Do něho vlijeme vodu, přidáme cukr a rozdrobené droždí a necháme ho vykynout. Pak přidáme olej a vypracujeme těsto. Pokud se nám zdá tuhé, můžeme přilít vodu. Po vypracování posypeme těsto moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 40 minut kynout. Po vykynutí těsto propracujeme, těsto se nelepí, tak ho nemusíme podsypávat. Rozdělíme si ho na cca 15 dílů a vytvoříme rohlíky případně jiné tvary. Naskládáme na plech a necháme kynout dalších 30 - 40 minut. Potom pomašlujeme rozšlehaným vejcem nebo jen žloutkem, můžeme posypat hrubou solí nebo kmínem a pečeme ve vyhřáté troubě při cca 200°C 10 - 15 minut. Hotové rohlíky ihned přendáme z plechu na mřížku a necháme vychladnout.
260 ml vlažné vody
2 dkg oleje
1 dkg soli
50 dkg polohrubé mouky
1,75 dkg čerstvého droždí nebo 1,5 lžičky instantního
0,5 dkg cukru
Buď necháme těsto zadělat a vykynout v domácí pekárně nebo postupujeme takto: do mísy nasypeme mouku, přimícháme do ní sůl a uděláme si hlubší důlek. Do něho vlijeme vodu, přidáme cukr a rozdrobené droždí a necháme ho vykynout. Pak přidáme olej a vypracujeme těsto. Pokud se nám zdá tuhé, můžeme přilít vodu. Po vypracování posypeme těsto moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 40 minut kynout. Po vykynutí těsto propracujeme, těsto se nelepí, tak ho nemusíme podsypávat. Rozdělíme si ho na cca 15 dílů a vytvoříme rohlíky případně jiné tvary. Naskládáme na plech a necháme kynout dalších 30 - 40 minut. Potom pomašlujeme rozšlehaným vejcem nebo jen žloutkem, můžeme posypat hrubou solí nebo kmínem a pečeme ve vyhřáté troubě při cca 200°C 10 - 15 minut. Hotové rohlíky ihned přendáme z plechu na mřížku a necháme vychladnout.
Comment