Udelame si klasicke kynute testo z
1kg jemne hladke mouky prosit sitkem, aby se provzdusnila
40g drozdi..........................................
1kavove lzicky cukru........................... udelat kvasek s trochou mouky a mleka
1polevkove lzice soli
600ml vlazneho mleka
150g rozpusteneho a zase vychladleho masla
(vajicko se nedava!)
Vse velice dobre prohnetat, aby testo bylo vzdusne.
Nechat na teplem miste dobre vykynout - trva to trochu dele, protoze je tam dost masla.
Po vykynuti prendat testo na lehce pomouceny val a kratce "propracovat"
Testo rozdelit na pul, z kazde pulky vyvalet rukama dlouhou "nudli"
Ta by mela byt uprostred trochu silnejsi, nez na koncich.
Jednu "nudli" polozit svisle, druhou navrch vodorovne.
Ted ten vrchni konec te svisle "nudle" prendat dolu (k sobe), prekrizit s tou dolejsi (jednou omotat kolem sebe)
Ted ty vodorovne konce prendat doprostred pres ty, co jsou smerem dolu a prekrizit
a zase ty vnejsi doprostred a prekrizit
A tim zpusobem uplest cely copan.
Zkuste si to pleteni nejakym provazkem
Nevim, zda jsem dokazala dobre to pleteni vysvetlit
Z "nouze" take muzete testo rozdelit na 3 dily a uplest klasicky cop, ale to pak neni Original
Prendat na plech s pecicim papirem a nechat jeste nejmene pul hodiny kynout.
Vykynuty cop potrit rozslehanym zloutkem, do ktereho pro hezky lesk primichame kapku oleje.
Pect v na 180°C vyhrate troube asi 50 minut.
Kdyby zlatnul moc rychle, prikryjte ho pecicim papirem.
1kg jemne hladke mouky prosit sitkem, aby se provzdusnila
40g drozdi..........................................
1kavove lzicky cukru........................... udelat kvasek s trochou mouky a mleka
1polevkove lzice soli
600ml vlazneho mleka
150g rozpusteneho a zase vychladleho masla
(vajicko se nedava!)
Vse velice dobre prohnetat, aby testo bylo vzdusne.
Nechat na teplem miste dobre vykynout - trva to trochu dele, protoze je tam dost masla.
Po vykynuti prendat testo na lehce pomouceny val a kratce "propracovat"
Testo rozdelit na pul, z kazde pulky vyvalet rukama dlouhou "nudli"
Ta by mela byt uprostred trochu silnejsi, nez na koncich.
Jednu "nudli" polozit svisle, druhou navrch vodorovne.
Ted ten vrchni konec te svisle "nudle" prendat dolu (k sobe), prekrizit s tou dolejsi (jednou omotat kolem sebe)
Ted ty vodorovne konce prendat doprostred pres ty, co jsou smerem dolu a prekrizit
a zase ty vnejsi doprostred a prekrizit
A tim zpusobem uplest cely copan.
Zkuste si to pleteni nejakym provazkem
Nevim, zda jsem dokazala dobre to pleteni vysvetlit
Z "nouze" take muzete testo rozdelit na 3 dily a uplest klasicky cop, ale to pak neni Original
Prendat na plech s pecicim papirem a nechat jeste nejmene pul hodiny kynout.
Vykynuty cop potrit rozslehanym zloutkem, do ktereho pro hezky lesk primichame kapku oleje.
Pect v na 180°C vyhrate troube asi 50 minut.
Kdyby zlatnul moc rychle, prikryjte ho pecicim papirem.
Comment