NA KVASINKY PRES NOC
1 1/2 hrnicku bile silne chlebove mouky(jestli se da u nas koupit,tak italska mouka)
1 hrnicek vlazne vody
1/4 lzicka suseneho drozdi
NA TESTO
1 lzicka suseneho drozdi
1 1/2 hrnecku chlebove bile mouky silne
1 1/2 lzicky soli
1 lzicka cukru
1 lzice (polevkova) suseneho mleka
1/4 hrnicku vody,mozna budem potrebovat trosku vice (100ml)
2 lzice olivoveho oleje
priprava
smichame vsechny ingredience v mise na kvasinky dohromady do te doby az nam vznikne takova houba
zabalime misu do celofanu a nechame na teplem miste nad 15 hodin odlezet(nejlepe pres noc)
bude nam to bublat a kynout,takze musime mit vetsi misu
testo na ciabattu
na druhy den smichame vsechny ingredience na ciabattu dohromady s kvasinkami
nejlepe v mixeru ci v domaci pekarne,nebo i rukou(8-10minut)
smichame vse dohromady velmi dobre(ja to micham vareckou)
testo bude pomerne mokre
zakryjeme misu celofanem a nechame na teplem miste kynout 1 1/2 hodiny az nam to pekne nabobtna
v pulce kynuti testo propychnem a pretocime ze spodku na vrch(to nam pomuze vice nabobnat)
nemjete starost testo bude velmi lepkave a mokre,ale tak to ma byt
po nakynuti premystime na poolejovanou desku na ktere budem pracovat a take ruce by jsme meli mit mastne
zatim si vymazeme olejem plech na kterem budem peci(nejlepsi je bez okraju,jestli nemame,tak pouzijeme veliky plech) 30x30cm
na desce si testo rozpulime na polovinu
budme s testem opatrni,natahneme testo asi na 30cm(jako knedlik) a dame to na plech
chlebik by mel byt asi 10 az 15cm siroky
to stejne udelame z druhe pulky
prekryjeme chlebiky na plechu velmi silne pomazanym olejem celofanem a nechame 1 hodinu kynout
po hodine odkryjeme testo a dobre poolejovanyma prstama propychame oba dva chlebiky vsude
znova zakryjeme olejovym celofanem a nechame kynout dasli hodinu
testo by melo byt velmi nakynute a melo by se trepat jako zelatina,kdyz s tim trosku zatrepete
rozehrejem troubu na 220c
posprejujeme ciabatty vodou a poprasime moukou
peceme 20az 25minut az nam ciabatta zezlatne nahore,pote je vyndame z trouby a vypneme ji prendame je z plechu a dame je zpet do vypnute trouby jen na mrizku,troubu nechame otevrenou na par centimetru a nechame je tam do te doby nez nam trouba vychladne(to nam doda specialni krupavou kurcicku)
1 1/2 hrnicku bile silne chlebove mouky(jestli se da u nas koupit,tak italska mouka)
1 hrnicek vlazne vody
1/4 lzicka suseneho drozdi
NA TESTO
1 lzicka suseneho drozdi
1 1/2 hrnecku chlebove bile mouky silne
1 1/2 lzicky soli
1 lzicka cukru
1 lzice (polevkova) suseneho mleka
1/4 hrnicku vody,mozna budem potrebovat trosku vice (100ml)
2 lzice olivoveho oleje
priprava
smichame vsechny ingredience v mise na kvasinky dohromady do te doby az nam vznikne takova houba
zabalime misu do celofanu a nechame na teplem miste nad 15 hodin odlezet(nejlepe pres noc)
bude nam to bublat a kynout,takze musime mit vetsi misu
testo na ciabattu
na druhy den smichame vsechny ingredience na ciabattu dohromady s kvasinkami
nejlepe v mixeru ci v domaci pekarne,nebo i rukou(8-10minut)
smichame vse dohromady velmi dobre(ja to micham vareckou)
testo bude pomerne mokre
zakryjeme misu celofanem a nechame na teplem miste kynout 1 1/2 hodiny az nam to pekne nabobtna
v pulce kynuti testo propychnem a pretocime ze spodku na vrch(to nam pomuze vice nabobnat)
nemjete starost testo bude velmi lepkave a mokre,ale tak to ma byt
po nakynuti premystime na poolejovanou desku na ktere budem pracovat a take ruce by jsme meli mit mastne
zatim si vymazeme olejem plech na kterem budem peci(nejlepsi je bez okraju,jestli nemame,tak pouzijeme veliky plech) 30x30cm
na desce si testo rozpulime na polovinu
budme s testem opatrni,natahneme testo asi na 30cm(jako knedlik) a dame to na plech
chlebik by mel byt asi 10 az 15cm siroky
to stejne udelame z druhe pulky
prekryjeme chlebiky na plechu velmi silne pomazanym olejem celofanem a nechame 1 hodinu kynout
po hodine odkryjeme testo a dobre poolejovanyma prstama propychame oba dva chlebiky vsude
znova zakryjeme olejovym celofanem a nechame kynout dasli hodinu
testo by melo byt velmi nakynute a melo by se trepat jako zelatina,kdyz s tim trosku zatrepete
rozehrejem troubu na 220c
posprejujeme ciabatty vodou a poprasime moukou
peceme 20az 25minut az nam ciabatta zezlatne nahore,pote je vyndame z trouby a vypneme ji prendame je z plechu a dame je zpet do vypnute trouby jen na mrizku,troubu nechame otevrenou na par centimetru a nechame je tam do te doby nez nam trouba vychladne(to nam doda specialni krupavou kurcicku)