Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Hermelín 100 x jinak

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Hermelín 100 x jinak

    Beanův nakládaný hermelín
    Ingredience:
    Hermelíny – nejlépe se zeleným pepřem
    Česnek – podle chuti
    Paprika sladká, pálivá, příp. chilli
    Feferonky kulaté
    Pepř celý – může být černý,bílý, červený, zelený – je to spíš pro oko
    Jalovec, tymián, rozmarýn – lze nahradit provensálským kořením
    Černé olivy
    Cibule
    Bobkový list
    Olivový olej – může být i rostlinný
    Sterilovaná červená kapie

    Postup:

    Česnek rozmačkáme a smícháme s červenou a pálivou paprikou. Poměr záleží na vaší drsnosti, já dávám 5/1. Hermelíny rozkrájíme a hmotou vymažeme. Vložíme kolečko cibule a půlky oliv. Dáme do sklenice a prokládáme cibulí, feferonkama, olivama, kořením, kapií. Zalijeme olejem a necháme alespoň týden být.

    Nakládaný hermelín jemně kořeněný
    Ingredience:
    4 hermelíny,
    9 stroužků česneku,
    2 pálivé papričky,
    na špičku nože sladké nebo pálivé papriky,
    15 kuliček jalovce,
    10 kuliček černého pepře,
    10 kuliček zeleného pepře,
    2 kávové lžičky tymiánu,
    1 kávová lžička rozmarýnu,
    2 bobkové listy,
    olej
    Příprava:
    Tymián, rozmarýn, jalovec, černý pepř a papričky rozdrťte a smíchejte s paprikou a rozdělte na devět dílků. Hermelíny rozkrojte na polovinu. Na dno sklenice (sklenice by měla být tak široká, jako jsou kolečka hermelínu, jinak spotřebujete hodně oleje) dejte nakrájený stroužek česneku a jeden dílek koření, na to plátek hermelínu a pokračujte až do doplnění sklenice.

    Vrch posypte posledním dílkem koření, přidejte kuličky zeleného pepře, po stranách vložte bobkové listy a zalijte olejem. Špejli zasunujte do sklenice tak, aby vyplavaly všechny vzduchové bubliny a olej pronikl všude.

    Zavíčkujte a neotevírejte dříve než za čtyřiadvacet hodin.




    Nakládaný Hermelín klasik
    Ingredience:
    400 g Hermelínu,
    100 g cibule,
    2 stroužky česneku,
    1 dl oleje,
    1 červená pálivá paprika,
    nové koření, celý pepř, bobkový list
    Příprava:
    Sýr nakrájíme na 6 - 8 dílků, vložíme do skleněné nádoby spolu s pokrájenou cibulí, česnekem a paprikou. Zalijeme olejem, dobře uzavřeme a necháme v chladu 6 - 10 dnů uležet.


    Nakládaný ementál

    Ingredience:

    po 1 sklenici nakládané cibulky, kousků papriky a malých okurek, 500 g ementálu, 2 snítky rozmarýnu, 8 bobkových listů, 10 kuliček černého pepře, 500 ml olivového oleje

    Postup:
    Cibuli, kousky papriky a okurky vložíme do síta a necháme dobře okapat. Ementál nakrájíme na 3-4 cm velké kostky. Kousky ementálu, zeleninu, rozmarýn, bobkový list a zrnka pepře naskládáme do uzavíratelné sklenice. Všechny přísady zalijeme olejem tak, aby byly zcela ponořené. Přes noc necháme uležet (min.4 hodiny).

    Nakládaný hermelín se "špekáčkama"
    Ingredience:
    Hermelín
    špekáčky
    DEKO (kořeněná směs k nakládání zeleniny)
    cibule (hodně)
    česnek
    ocet
    bobkový list
    nové koření
    celý pepř
    nakládaná kapie i s nálevem
    Harisa (sterilizovaná pikantní zeleninová směs)
    feferonka (já jsem použil sterilizovanou)
    olej
    Příprava:
    Připravil jsem si nálev - přiměřeně vody ve které jsem rozvařil (cca 5 minut) přiměřené množství DEKA (tak, aby to bylo jedlé - možná trošku slanější - ostatní suroviny sůl trošku stáhnou), ocet, nové koření, celý pepř, bobkový list a velké množtví cibule nakrájené na kolečka (ovařená v nálevu z DEKA byla super)- nechal jsem prochladnout; hermelín jsem nakrájel na malé kousky, špekáčky na stejnou velikost, rovnal jsem je do nádoby, prokládal jsem česnekem nakrájeným na kolečka, cibulí z nálevu, nakládanou kapií, trošku Harisy; celé jsem to potom zalil prochladlým nálevem včetně veškerého použitého koření, taky jsem použil nálev z kapie a trochu oleje.

    Protože Hermelín i buřty byly nakrájeny na malé kousky (rovnou na sousta), odlil jsem trochu nálevu a celé jsem to mohl podávat jako salát.

    CO je to DEKO a jeho náhrada - je to směs koření a soli, který se používá při přípravě nálevu pro nakládání okurek nebo jiné zeleniny a hub. Hlavní surovinou je určitě sůl a potom hořčičné semínko, dále je uvedena už jenom směs koření, možná trošku cukru (nebo náhradní sladidlo), protože přidáním octa potom vznikne nálev, který je hodně podobný nálevu na nakládání okurek. Takže: Deko bych nahradil tak, že bych ve vodě svařil uvedené suroviny s přidáním koření, které už je uvedeno v receptu. Musí vzniknout podobně dobrý, slanokyselý kořeněný nálev, jako je průmyslově vyráběná směs DEKO.
    Doporučená příloha:
    pečivo, pivo

    Z EMAILU.
    anina s.

  • #2
    Naložený hermelín ala Jamajka
    Ingredience:
    4 hermelíny, 1 větší cibule, 4 olivy, česneková pasta, olej, červená paprika sladká, provensálská pasta nebo koření

    Příprava:
    Hermeliny rozkrojíme podélně. Jednu polovinu natřeme zevnitř provensálskou pastou (nebo posypem provensálským kořením), druhou natřeme česnekovou pastou, položíme kolečko cibule a rozpůlenou olivu. Přiklopíme druhou půlkou hermelínu a dáme do sklenice. Lehce zaprášíme červenou paprikou na povrchu. Zalejeme olejem a dáme do lednice uležet na pár dní (záleží na zralosti hermelínu). Cílovou chuť této speciality můžete ochutnat v pivnici Jamajka, Staropramenná 23, Praha 5 - Smíchov (3 minuty od Anděla).

    Doporučená příloha:
    Pivo v Jamajce.

    Nakládaný pokrájený hermelín
    Ingredience:
    5 hermelínů,
    1 -2 cibule,
    2-3 stroužky česneku,
    5 polévkových lžic oleje,
    sójová omáčka,
    1-2 polévkové lžíce octa,
    mletá paprika sladká,
    bílý mletý pepř nebo 5 kuliček celého bílého pepře,
    3-4 kuličky nového koření,
    nalámaný bobkový list

    Příprava:
    Do misky nakrájíme hermelíny na drobné kostky, přidáme najemno pokrájenou nebo nastrouhanou cibuli, vylisovaný česnek, 5 polévkových lžic oleje, zakapeme sojovou omáčkou (hodně), přidáme ocet, mletou papriku (pokud to chceme ostřejší, můžeme přidat trošku ostré papriky). Dále přidáme bílý mletý pepř nebo 5 kuliček celého bílého pepře (dle chuti), nové koření a rozlámaný bobkový list.

    Všechno dobře promícháme a nejlépe je vložit do uzavřené plastové misky, která má dobře těsnící poklop a uložíme do chladničky.
    Konzumovat se může hned za dva dny, ale nejlepší je uležený za týden a později.
    Může se podávat i samostatně s chlebem nebo pečivem, nebo taky předem plnit do vydlabaných rohlíků, nebo rozříznutých vek a pak spojených k sobě.



    Okořeněný naložený hermelín
    Ingredience:
    3 hermelíny,
    1 cibule,
    3 stroužky česneku,
    2 feferonky,
    2 lžíce olivového oleje,
    nové koření,
    tymián

    Příprava:
    Sýry nakrájíme na menší kousky a dáme do nádoby. Posypeme nahrubo nakrájenou cibulí a drceným česnekem, přidáme jemně nakrájené feferonky, nové koření a tymián. Zalijeme olejem a dobře uzavřeme.

    Takto naložené sýry necháme v chladničce až dva týdny odležet.


    Nakládaný Hermelín provensálský

    3-4 hermelíny, provensálské koření, grilovací ostré koření, bobkový list, feferonku, olej.
    Hermelíny podélně rozkrojíme, nedokrojíme. Uprostřed i na povrchu posypeme provensálským i grilovacím kořením, naskládáme do zavařovací láhve, přidáme bobkový list, feferonku a zalijeme olejem. Láhev zavíčkujeme a necháme na teplém místě uležet asi 3-4 dny. Podáváme s pečivem.



    Nakládaný Hermelín decentní

    Nakládaný hermelín má i svoji decentnější, chuťově mnohostrannější podobu, která je dokonce starší než ona hospodsky řízná. Hermelíny podélně rozpůlte, poklaďte plátky česneku (jeden stroužek na jednu půlku hermelínu) a posypte směsí koření připravenou tak, že v hmoždíři utlučete lžičku rozmarýnu, lžičku tymiánu, 15 kuliček jalovce a přidáte na špičku nože pepře a stejně tolik sladké papriky. Naskládejte do sklenice (vždy vnější plochou na řeznou plochu, nikoliv do původního tvaru), zalijte kvalitním olejem a přidejte dvě feferonky a dva bobkové listy. Po uležení v chladu, k němuž postačí 48 hodin, krájejte na trojúhelníčky a podávejte jako jednohubky. (Šedý věk socialistického potravinářství měl tu výjimečně jednu výhodu - norma ukládala hermelínu průměr, díky němuž se téměř přesně vešel do půllitrové zavařovací sklenice a spotřeba oleje byla minimální. Dnes už tato jednoduchá pravda neplatí).


    Radbenova vychytávka

    Hermelín se podélně rozkrojí, obě půlky se vydlabou a vydlabaná hmota se smíchá s rozmačkaným česnekem, pálivou paprikou, bílým a zeleným pepřem (vše podle chuti), a utře se to do jemného těstíčka. To se pak nacpe zpátky do hermelínu. Obě půlky se přiloží opět k sobě a mezi ně se dá silnější kolečko cibule. Vše se nechá uležet klasickým způsobem ve slunečnicovém oleji 3 - 4 dny a pak se to sežere.

    Nakládaný hermelín sedlčanský

    Nejprve si zvolíme počet osob a naplánujeme dobu, po kterou budeme hermelín konzumovat. Například pro čtyřčlennou rodinu budeme potřebovat:
    · 5 litrovou láhev od okurek;
    · 15 malých sedlčanských hermelínů bez příchuti („Pepu“ co chodí na rande s Nivou sníme zvlášť);
    · 2 větší cibule; 2 česneky;
    · dále sladkou červenou papriku z pytlíku, nakládané feferonky, černý pepř celý, nové koření celé, bobkový list;
    · rostlinný olej (necelé dva litry);
    · párátka a nůž.
    Nejprve oloupeme cibuli a nakrájíme na kolečka. Česnek rovněž oloupeme, polovinu stroužků nakrájíme též na kolečka, druhou polovinu necháme vcelku. Hermelíny rozbalíme a rozkrojíme je napříč na polovinu.
    Obě poloviny jemně posypeme červenou sladkou paprikou. Na jednu půlku dáme pár koleček cibule a tak tři plátky česneku. Můžeme přidat i pepř. Poté druhou polovinu hermelínu překlopíme přes první a propíchneme jej na třech místech párátky. Takto připravené hermelíny pravidelně rovnáme do lahve, vždy tři v jedné řadě. Hermelíny v lahvi prokládáme občas cibulí, stroužky česneku, bobkovým listem, pepřem, novým kořením, feferonkami a průběžně proléváme olejem. Nakonec vše zalijeme až po vrch lahve olejem.
    Koření dáváme dle chuti a citu, aby výsledek nejen dobře chutnal, ale i hezky v lahvi vypadal.
    Hermelín necháme zrát při běžné pokojové teplotě. Doba zrání je podle chuti, dá se poznat podle cibule - měla by být měkká. Ochutnávat se dá již po týdnu. Pokud jej chceme méně uzrálý, stačí nechat jej naložený 14 dní, pokud více, tak alespoň tři týdny.
    PS1: Před vlastní konzumací vřele doporučujeme dostatečně se předzásobit pivem. Podáváme s chlebem a zeleninovou oblohou.
    PS2: Po snědení všech hermelínů, lze olej použít ještě jednou. Hermelínu to dodá ještě pikantnější chuť.


    z emailu.




    anina s.

    Comment


    • #3
      Naložený hermelín po indicku

      Suroviny:

      1 hermelin, trocha nalozenych houbicek, porek, cibule, cesnek, paprika, feferonky, kari koreni, pepr, sul, chili, olej

      Postup:

      Hermelin nakrajime na kosticky a k nemu pridame cibuli nakrajenou na kosticky; porek, feferonky, papriku a houbicky nakrajene na drobne platky. Olej smichame s korenim (ktereho dame dle chuti, ale kari by melo prevazovat) a tim prelijem hermeln i se "zeleninou". Nechame ulezet par dnu.


      Z emailu.
      anina s.

      Comment


      • #4
        Mňam, vyzkoušeno, ochutnáno
        Z kuchyně cítím čerstvě mletý černý pepř.

        Comment


        • #5
          wow zní dobře vyzkouším a dám vědět
          www.banan.cz webové stránky zdarma

          Comment


          • #6
            Tohle potřebuju k životu! jen prosímvás jaké nože na krájení toho lahodného měkkého sýru používáte? Mě z toho vždycky hrabe jak se to lepí (jsem perfekcionistka) a potřebuju mít každý kousek stejně vělký no prostě hrůza. Přiznám se, že i když jsem kuchařka z povolání, nůž na sýr nikdy nebyl nijak spešl. Poraďte prosím vy znalejší jaký nůž na sýr byste tady vybrali, díky

            Comment

            Pracuji...
            X