Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Utopenci 100 x jinak

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Utopenci 100 x jinak

    Beanovi utopenci



    Unikátní technologie výroby této národní pochoutky



    Ingredience:
    Materiál: buřty či špekáčky 20 ks, cibule (mnoho), sklenice steril. papriky, sklenice dlouhých feferonek, sklenice kulatých feferonek, sklenice kyselých okurek, 1 l octa, 1 l vody, sklenice od okurek 3 litry, pepř bílý mletý.

    Koření a pochutiny nutné: cukr 4 lžičky, sůl 2 lžičky, pepř celý 10 kuliček, nové koření 4 kuličky, bobkový list 10 kousků, hřebíček 4 ks, feferonky kulaté extra pálivé 8 ks.

    Koření a pochutiny doporučené: jalovec 4 ks, anýz-fenykl-tymián-libeček – špetku, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička oleje.

    Postup:
    Příprava nálevu: ocet smícháme s vodou, přidáme všechny pochutiny a koření (mimo kulatých feferonek) a uvedeme do varu. Vaříme 5 minut (dost to smrdí). Poté vhodíme 2 rozpůlené kulaté pálivé feferonky a necháme chladnout.

    Příprava utopenců: Buřty oloupáme a nařízneme. Buřty vymažeme bílým pepřem a vložíme do nich kus papriky, tenký plátek kys. okurky a půl kolečka cibule. Dno sklenice vysteleme cibulí, pak dáme vrstvu utopenců, doplníme dlouhou feferonkou, poté opět cibule,utopenci,cibule….

    Finále: Teplý nálev (ne horký, ne studený), nalijeme do naplněné sklenice, koření, které nám zbylo v hrnci rovněž lžičkou nandáme do sklenice. Poté zavíčkujeme (nebo igelit s gumičkou) a necháme 14 dní stát v chladnu. Je dobré jednou za dva dny sklenici někde nad dřezem opatrně otočit a obsah tak promíchat, poté sklenici otevřít a případný úbytek nálevu doplnit octem.

    Domácí utopenci

    Ingredience:
    1 balíček Deka (přípravek k nakládání okurek a zeleni*ny),
    porcelánový či kameninový hrnec o obsahu něco přes 2 litry (případně skleněná tří*litrová láhev),
    1,5 l vody,
    0,5 l octa,
    400-500 g cibule,
    20 špekáčků (což je něco přes ki*lo, ale nálev stačí do 2 kg),
    6 kuliček nového koření,
    3 bob*kové listy,
    1 lžíce moučkové*ho cukru (nebo 2-4 pecičky umělého sladidla),
    může být 4-6 menších plátků křenu a 1/2 feferonky - když děláme pro rodinu, nedáváme.
    Příprava:
    Svaříme vodu s octem, vsype*me celý (nikdy nedělit na několik nálevů!) obsah 100 g balíčku Deka, povaříme asi 4 minuty a necháme chladnout. Špekáčky obupáme, rozkrojí*me napůl, ale nedokrojíme (mů*žeme nechat i vcelku) a do hrnce či sklenice je vkládáme do vrstev rozevřeným řezem dolů střídavě s cibulí nakrájenou na kolečka.

    Prosypeme cukrem, pokud jsme zvolili umělé sladidlo, necháme ho rozpustit ve vařícím nálevu, přidáme další koření a zahrne téměř chladným.nálevem. Nechá*me zrát ve špajzce 10 dní, pokud nevydržíme, alespoň týden.
    Doporučená příloha:
    čerstvý chléb, peči*vo, případně na dochucení pepř a cibule, pro dospělé na zapití výhradně pivo.



    Pikantní utopenci
    Ingredience:
    nakrájené špekáčky nebo kabanos,
    nakrájená cibule na kolečka,
    15 lžic vody,
    5 lžic octa,
    4 lžíce worcesteru,
    4 lžíce oleje,
    2 lžíce hořčice,
    1 bobkový list,
    mletý pepř,
    2 kuličky nového koření,
    chilli koření,
    sůl,
    4 lžíce kečupu
    Příprava:
    Do sklenice narovnáme na kolečka nakrájenou uzeninu, prokládáme na kolečka nakrájenou cibuli.

    Smícháme 15 lžic vody, 5 lžic octa, 4 lžíce worcesteru, 4 lžíce oleje, 2 lžíce hořčice a přidáme 1 bobkový list, mletý pepř, 2 kuličky nového koření, chilli koření a sůl. Povaříme 5 minut, necháme vychladnout a vmícháme 4 lžíce kečupu. Studeným nálevem prolijeme uzeninu, sklenici zavřeme a necháme 24 hodin v chladu uležet.

    Rychlí utopenci
    Ingredience:
    1/2 kg točeného salámu či špekáčků
    4 cibule

    lák: 4 lžíce octa
    4 lžíce oleje
    4 lžíce plnotučné hořčice
    4 lžíce worčestru
    4 lžíce kečupu
    8 lžic vody
    1/2 lžičky chilli
    sůl, pepř, špetka sladké papriky- vše se povaří až vznikne hladká hmota
    Příprava:
    uzeninu i cibuli nakrájíme na kolečka, narovnáme do sklenic, asi do půlky a zalijeme lákem, pak znovu dáme vrstvu cibule a uzeniny. Zavřeme, dáme vychladit. Konzumujeme vychladlé. Nemusí se nechat uležet.
    Doporučená příloha:
    chleba a pivečko





    Utopence podle Fany Kadlecové
    Ingredience:
    M N O Ž S T V Í
    do zavařovací láhve
    S U R O V I N Y
    špekáčky
    cibule
    voda
    ocet
    kuličky pepře
    mletý pepř
    feferonka
    bobkový list
    plnotučná hořčice
    Příprava:
    Nálev: voda, ocet (asi 1/3 vody), kuličky pepře, feferonku, bobkový list. Necháme dojít k varu, odstavíme a necháme zchládnout. Plnotučnou hořčici smícháme s mletým pepřem. Špekáčky oloupeme, nakrojíme do půlky, vevnitř potřeme opepřenou hořčicí, vložíme na kolečka nakrájenou cibuli (co nejvíc se vejde) a dáme do sklenice. Vrstvu prosypeme cibulí a klademe další vrstvu špekáčků. Tak pokračujeme do naplnění sklenice. Pak přelijeme vychládlým nálevem, zakryjeme a necháme uležet min. 5 dnů.

    Doporučená příloha:
    chléb, pivo

    Utopence podle Ivany Císařovské
    Ingredience:
    M N O Ž S T V Í
    do zavařovací láhve
    S U R O V I N Y
    špekáčky
    cibule
    plnotučná hořčice
    zelená paprika
    bobkový list
    pepř
    sůl
    ocet
    3 bobkové listy
    voda
    Příprava:
    Oloupané špekáčky nakrojíme na polovinu (nedokrojíme), vzniklou spáru namažeme hořčicí a proložíme proužky cibule, zelené papriky a
    bobkovým listem (vše podle vlastní chuti). Nálev: jeden díl octa, dva díly vody, lžička soli, několik zrnek celého pepře, trochu olivového oleje svaříme, necháme mírně prochladnout a ještě vlažným zaléváme utopence. Vložíme do sklenice, zalijeme nálevem a 30 minut sterilujeme při 100 stupnich C. Po vychladnutí můžeme konzumovat (nejlepší jsou asi po 3 dnech).

    Utopenci neboli špekáčky v octu nejsou žádná minutka - potřebují pět až sedm dnů na to, aby se správně rozležely. Je to ideální pochoutka na chatu, čekáte-li hosty. Lze ji totiž připravit předem, navíc nepotřebujete ledničku, během deseti minut utopenec na stole nevychladne a příjemně se zalévá pivem.

    Utopence podle Martina Kohouta
    Ingredience:
    do pětilitrové láhve od okurků
    2 kg méně tučných špekáčků
    1.75 kg cibule
    600 ml octa
    1250 ml vody
    5 polévkových lžic soli - 120g
    1/2 polévkové lžíce mletého černého pepře - 5g
    3/4 polévkové lžíce cukru - 10g
    1 polévková lžíce oleje
    3 bobkové listy
    na špičku nože chilli
    Příprava:
    Nejprve si připravíme nálev. Dáme vařit vodu s octem. Ve varu přidáme sůl, cukr, olej, bobkový list a chilli a necháme 2 minuty povařit. Nálev pak necháme vychladnout. Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Oloupanou cibuli nakrájíme na rovnoměrná kolečka. Do vymyté pětilitrové sklenice od okurek dáme cca 1 cm vysokou vrstvu cibule. Potom tuto cibuli poklademe vrstvou špekáčků. Vrstvy opakujeme až do naplnění sklenice. Vychladlý nálev nalijeme do připravené sklenice. Sklenici je na závěr nutné dobře uzavřít - stačí celofán a gumička.


    Doporučená příloha:
    chléb, pivo






    PŘEKOPÍROVÁNO Z EMAILU.
    Last edited by janina s.; 02.10.2011, 22:41.
    anina s.

  • #2
    Utopenci z gothaje s cibulí
    Suroviny:
    Gothajský salám 2 kg, cibule 6 ks, ocet 3/4 litru, pepř mletý, bobkový list, sůl a podobně

    Postup:
    Nakrájíte gothaj na tenké centimetrové plátky (trojúhelníčky, kostky..), cibuli na kolečka. Do velké lahve od okurek dáváte na střídačku cibuli a salám, popepříte, přidáte bobkový list, můžete přidat i cokoliv jiného - nové koření, mletou papriku, čili papričky, feferony, nakládanou papriku nebo okurky, nakonec zalejete octem (čím víc, tím líp) lžičku soli a vodu - klasicky za studena nebo si můžete nálev svařit předem a nechat ho raději vychladnout - pozor, gothaj taje víc než buřty).
    Fajnšmekrovi utopenci
    Ingredience:
    2 kg špekáčků, 1,5 kg cibule, 10 kyselých okurek, 2 sterilované kapie (popř. feferonky), 0,65 l vody, 0,5 l octa, 1/2 sáčku Deka na okurky, 3 lžíce cukru, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky mletého černého pepře, 1 lžíce oleje, 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, 1 stroužek česneku, 1 lžíce sójové, 1 lžíce worchestrové omáčky.
    Postup přípravy:
    Špekáčky oloupeme a podélně nařízneme. Okurky nakrájíme na plátky a vložíme do naříznutých špekáčků. Cibuli a kapii nakrájíme na nudličky. Vše skládáme do 3,5 l láhve od okurek (cibule, špekáčky, sem tam kapie, cibule atd.). Dobře upěchujeme a zaléváme teplým (ne vařícím) nálevem (jsou dříve hotové). Dobře uzavřeme celofánem a gumičkou a necháme v chladu uležet nejméně týden.

    Utopenci se zelím
    Ingredience:
    špekáčky, chilli koření, cibule, kysané zelí
    Nálev: 1/2 l octa, 1/4 l vody, 20 x cukerin, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, 4 bobkové listy, 1 lžička soli
    Postup přípravy:
    Špekáčky podélně nařízneme,opepříme, přidáme chilli dle chuti a vložíme cibuli. Do 4 litrové lahve prokládáme vrstvu zelí vrstvu cibule a špekáčky. Nakonec přidáme feferonku. Vše zalijeme horkým nálevem.

    Utopenci s mrkví
    Ingredience:
    15 špekáčků, 2 nastrouhané mrkve, plnotučná nebo francouzská hořčice, 3-4 bobkové listy, 6-8 kuliček nového koření, asi 40 kuliček černého pepře, kousek feferonky, 4 sterilované podélně na plátky nakrájené okurky, 8 stroužků česneku nakrájeného na plátky, ocet, nálev z Deka podle návodu, oslazeny 3-5 kousky sacharinu, 5-6 středních cibulí nakrájených a rozebraných na kolečka.
    Postup:
    Špekáčky sloupneme, z jedné strany podílně nařízneme asi do poloviny, z druhé strany uděláme 3-4 méně hluboké příčné řezy. Do příčných řezů vložíme plátky česneku, pak podélný řez vytřeme hořčicí a vložíme do něho plátek okurky. Řezy s náplní zamáčkneme.
    Do sklenice vrstvu cibule, vrstvu zeleniny, vrstvu špekáčků, vrstvu cibule, vrstvu zeleniny, vrstvu špekáčků, horní vrstva cibule. Do vychladlého nálevu přidáme 1 dl octa, zamícháme a zalijeme (vše musí být ponořeno). Zakryjeme alobalem a necháme 7-10 dní v chladu (dole v ledničce) uležet. Zbytek nálevu můžeme použít na dolévání, když bude potřeba, a schovat napříště.

    Kubasovi Mastňáci
    Ingredience:
    Špekáčky bez špeku nebo točeňák, cibule (vhodnější je žlutá nebo bílá, červená zase osvěží estetický dojem), česnek, voda, ocet, olej, cukr, sůl, hořčičné semínko, celý pepř, nové koření, koriandr, bobkový list.
    Postup:
    Točeňák svlékneme ze střívka (beztak je asi umělé) a nakrájíme na kolečka. Na kolečka nakrájíme také cibuli (spíš víc než míň). Na pětilitrovku Mastňáků je třeba asi tak 1,3 kg uzeniny a 3 - 4 větší cibule. Připravíme si asi tři stružky česneku, nakrájené na plátky.
    Když máme cibuli a salám připravené, rozjedeme to nejdůležitější - lák. Dáme vařit cca 2 litry vody, 2 deci octa a cca 0,5 litru oleje. Přidáme cukr a sůl tak, aby lák nechutnal ani příliš sladce, ani příliš slaně. Dobře je sypat to do hrnce pomalu a postupně a průběžně ochutnávat. Přidáme 4 bobkové listy, lžičku nebo dvě hořčičného semínka, lžičku koriandru, 20 kuliček pepře a 15 kuliček nového koření. Lák povaříme, dochutíme podle gusta.
    Mezitím si připravíme Mastňáky do sklenice. Na dno patří mocná vrstva cibule. Na ní klademe ve dvou vrstvách kolečka točeňáku. pak zas cibule (a česnek) a zase salám a tak až nahoru. Když je sklenice plná, zalijeme buřtíky horkým lákem, zavíčkujeme sklenici a víčko ještě překryjeme sáčkem (celofánovým nebo mikrotenovým).
    Mastňáci jsou hotoví za dva až tři dny. Nejlépe ale chutnají třetí týden. To je ale potřeba je sníst, protože čtvrtý týden už tak dobří nejsou (chytnou příliš kyselost octa).

    Utopenci s worcesterem
    Ingredience:
    50 dkg kabanosu, buřtů nebo špekáčků
    4 větší cibule

    Nálev:
    4 lžíce octa,
    4 lžíce oleje,
    4 lžíce plnotučné hořčice,
    4 lžíce worcesteru,
    4 lžíce kečupu,
    8 lžic vody,
    1/2 lžičky chilli,
    sůl a pepř,
    papriku

    Příprava:
    Uzeninu a cibuli nakrájíme na kolečka. Narovnáme do sklenice (asi do poloviny), zalijeme nálevem, zbylou uzeninu s cibulí lžící utlačíme, dolijeme nálevem a sklenici uzavřeme.

    Nálev:
    Ocet, olej, hořčici, worcester, kečup a vodu povaříme za stálého míchání na mírném ohni, přidáme půl lžičky chilli, sůl, pepř, papriku (podle chuti).

    Když vznikne hladká hmota, teplá se nalije na uzeninu.
    Po vychladnutí můžeme konzumovat, ale chutnější je až za několik dnů (2-4 dny), kdy se v chladu uleží, když ji ale nesníte.


    Z EMAILU.
    anina s.

    Comment


    • #3
      Utopenci ala Jamajka
      Ingredience:
      1,5 kg buřtů, hodně cibule, 1,5 litru octa, 1 lžíce Deka (přípavek na zavařování kyselých okurek), pepř, červená paprika sladká (i pálivá), feferonky (nepovinně)

      Příprava:
      Dáme svařit 0,5-1 litr vody s Dekem. Ve chvíli, kdy se voda vaří přilejeme ocet, vypneme a necháme vychladnout. Pozor, když budete vařit vodu dohromady i s octem, tak to hrozně smrdí ) Buřty podélně nařízneme, vložíme do nich kolečko cibule, případně feferonku a postuně pěchujeme do láhve od okurek. Prosypáváme další cibulí, pepřem a paprikou. Utopence zalejeme vychladlým nálevem a necháme uležet podle chuti.

      Doporučená příloha:
      Přece pivíčko







      Utopenci v ohavnem nalevu
      Suroviny
      :burty, cibule, pepr 4polevkove lzice kecupu, octa, oleje, horcice a worchesterove omacky a dvojnasobek vody. kavova lzicka soli, pepre, chilli
      Postup:
      Burty oloupeme, prekrojime napul vlozime do lahve. Pak opeprit, dat vrstvu cibule a opakovat do pozadovaneho mnozstvi. Nalev nechame prijit do varu, odstavime a jeste horky nalevame k burtum.



      Utopenci s feferonkou
      Ingredience:
      1,5 kg oloupaných špekáčků,
      2 feferonky,
      2 velké cibule,
      5 kuliček pepře,
      5 kuliček nového koření,
      5 bobkových listů,
      3 dl octa,
      1 lžička soli,
      horčičné semínko,
      1,5 litru vody

      Příprava:
      Z vody, octa, na plátky nakrájené cibule a koření připravíme nálev. Necháme přejít varem a vychladíme.

      Špekáčky spolu s feferonkami naskládáme do kameninové nebo skleněné nádoby, zalijeme studeným nálevem. Necháme v chladu aspoň týden uležet.


      Žižkovští utopenci s hořčicí a česnekem
      Ingredience:
      15 buřtů,
      2 lžíce nastrouhané mrkve,
      plnotučná nebo francouzská hořčice,
      3-4 bobkové listy,
      6-8 kuliček nového koření,
      hrstka (kolem 40 kuliček) celého pepře,
      2 nastrouhané (či na plátky nařezané) feferonky,
      případně 3 lžičky koupených mletých feferonek ze skleničky,
      4 sterilované, podélně nakrájené okurky,
      6-8 (i více) stroužků česneku nakrájeného na plátky,
      ocet,
      nálev z Deka uděleny podle návodu na sáčku, oslazený 3-5 kousky umělého sladidla,
      4 až 6 středních cibulí nakrájených a rozebraných na kolečka.

      Příprava:
      Vuřty sloupneme a z jedné strany (podélně) asi do 2/3 nařízneme. Řez vytřeme hořčicí a vložíme plátek okurky. Na druhé straně uděláme několik kratších a méně hlubokých řezů a do nich vložíme po 1 2 plátcích česneku. Řezy s náplní vždy zamáčkneme.

      Do sklenice dáme vrstvu zeleniny, vrstvu vuřtů, cibule a koření a stále pokračujeme v nakládání, až je sklenice plná (končíme cibulí).
      Do vychladlého nálevu z Deka přilijeme ještě 1-1,5 dl octa, promícháme a zalijeme naložené vuřty. Zbytek nálevu schováme na příště. Zbylé plátky česneku přdáme do nádoby k vuřtům.

      Necháme 7-10 dní v chladu (dole v ledničce, lehce pokryjeme alobalem). Pokud se lák vsákne, doléváme ze zbylého.

      Doporučená příloha:
      slaný rohlík, dobrý chléb.



      Nakládané buřtíky
      Ingredience:
      Na 3 litrovou lahev potřebujeme následující:

      40 lžic vody - 560 ml
      25 lžic octa - 350 ml
      10 lžic oleje - 140 ml
      5 lžic vorčestru - 70 ml
      5 lžic hořčice - 70 ml
      5 bobkových listů
      5 ks nového koření
      9 špetek soli
      7 špetek pepře
      2 špetky chilli

      buřtíky nebo točený salám
      kečup
      cibule na kolečka

      Příprava:
      Všechny ingredience / mimo uzeniny, kečupu, cibule/ povaříme, až se rozpustí hořčice. Pak vmícháme 12 lžic sladkého kečupu a necháme chvilku vychladnout. Do omyté sklenice skládáme buřtíky nebo točený salám rozkrojený na půlky střídavě s cibulí a pak zalijeme ještě teplým nálevem. Necháme minimálně 3 dny uležet v lednici nebo na dobře ukrytém místě. Pro ostřejší chuť můžeme přidat feferonky.


      Utopenci v pivnim nalevu

      Suroviny:
      1 flaska cerneho piva, burty, bobkovy list, chili, cibule, pepr, sul
      Postup:
      Nalev vytvorime povarenim cerneho piva s korenim. Cibuli nakrajime na kolecka. Burty rozrizneme a vlozime do nich trochu koreni, bobkovy list, cibuli. Burt spojime spejli. V nalevu nechame ulezet cca tyden
      Last edited by janina s.; 07.11.2012, 01:33.
      anina s.

      Comment

      Pracuji...
      X