Babiččiny KOBLIHY
...vyzkoušený recept)
Suroviny na cca 30 koblih:
*4lžíce moučkového cukru
*kostka droždí 42g
*300 ml mléka
*100g másla
*6žloutků
*3lžíce rumu
*200g hladké mouky
*400g polohrubé mouky
*1lžíce solamylu
*špetka soli
*špetka prdopeč.
*nastrouhaná kůra z 1 citrónu
*Marmeláda na náplň *olej na smažení
1.Lžíci cukru s droždím promíchejte na kašičku.Přimíchejte 2lžíce vlahého mléka a lžíci mouky.Nechte na teplém místě vzejít kvásek.Máslo utřete se zbylým cukrem na hladkou pěnu a postupně do ní zašlehávejte žloutky a rum.Do mísy prosejte obě mouky,přidejte sůl a nastrouh.citrón.kůru.Přidejte kvásek a vlažné mléko a vařečkou vypracujte vláčné těsto.
2.Směs nejprve promíchejte a poté nadzdvihávejte těsto vařečkou jedním směrem proti stěně mísy,dokud se dokonale nespojí a nepřestane se lepit na stěny.Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě alespoň hodinu kynout,mělo by zdvojnásobit svůj objem.
3.Těsto vyklopte na lehce pomoučenou plochu a rozdělte na 3části.Z každé postupně vyválejte placku o síle 1cm.Skleničkou nebo hrnkem o průměru asi 8cm vykrájejte z těsta kolečka,těsně vedle sebe.
4.Na polovinu koleček naklaďte lžičkou marmeládu a přiklopte prázdným kolečkem.Okraje k sobě dobře přitiskněte,trošku zploštěte a znovu sklenkou namočenou v mouce vykrojte.Nechte je ještě chvíli na vále kynout.
5.V kastrole nebo vyšší pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu oleje,koblihy by v něm měly při smažení plavat.Koblihy smažte do zlatova po obou stranách.Vyndávejte je ven děrovanou naběračkou a pokládejte je na obrousky nebo utěrky,které odsají přebytečný tuk.Hotové koblihy poprašte moučkovým cukrem.
...vyzkoušený recept)
Suroviny na cca 30 koblih:
*4lžíce moučkového cukru
*kostka droždí 42g
*300 ml mléka
*100g másla
*6žloutků
*3lžíce rumu
*200g hladké mouky
*400g polohrubé mouky
*1lžíce solamylu
*špetka soli
*špetka prdopeč.
*nastrouhaná kůra z 1 citrónu
*Marmeláda na náplň *olej na smažení
1.Lžíci cukru s droždím promíchejte na kašičku.Přimíchejte 2lžíce vlahého mléka a lžíci mouky.Nechte na teplém místě vzejít kvásek.Máslo utřete se zbylým cukrem na hladkou pěnu a postupně do ní zašlehávejte žloutky a rum.Do mísy prosejte obě mouky,přidejte sůl a nastrouh.citrón.kůru.Přidejte kvásek a vlažné mléko a vařečkou vypracujte vláčné těsto.
2.Směs nejprve promíchejte a poté nadzdvihávejte těsto vařečkou jedním směrem proti stěně mísy,dokud se dokonale nespojí a nepřestane se lepit na stěny.Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě alespoň hodinu kynout,mělo by zdvojnásobit svůj objem.
3.Těsto vyklopte na lehce pomoučenou plochu a rozdělte na 3části.Z každé postupně vyválejte placku o síle 1cm.Skleničkou nebo hrnkem o průměru asi 8cm vykrájejte z těsta kolečka,těsně vedle sebe.
4.Na polovinu koleček naklaďte lžičkou marmeládu a přiklopte prázdným kolečkem.Okraje k sobě dobře přitiskněte,trošku zploštěte a znovu sklenkou namočenou v mouce vykrojte.Nechte je ještě chvíli na vále kynout.
5.V kastrole nebo vyšší pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu oleje,koblihy by v něm měly při smažení plavat.Koblihy smažte do zlatova po obou stranách.Vyndávejte je ven děrovanou naběračkou a pokládejte je na obrousky nebo utěrky,které odsají přebytečný tuk.Hotové koblihy poprašte moučkovým cukrem.
Comment