Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Moje věnečky z odpalovaného těsta

Collapse
X
 
  • Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

  • Moje věnečky z odpalovaného těsta

    Ingredience:
    1/4 l VODY
    100 g OLEJE
    špetka soli

    .............
    4 ks VEJCE (dala jsem velikost:M)pokud by byly vel.:S -tak bych dala 5ks -pozná se při zašlehávání aby těsto nebylo moc řídké.

    Vodu,olej a špetku soli přivedeme k varu.Přisypeme všechnu hladkou mouku: 200g a mícháme až se mouka propaří.Vznikne hladké lesklé těsto, které se nechytá stěny nádoby.Necháme vychladnout nejméně 1 hodinu.Do vychladlého těsta zašleháváme (elektr.hnětačem)vždy po jednom vejci.Je důležité každé vejce zašlehat důkladně a to aspoň :2-4 minuty.(aby se těsto při pečení nerozteklo a věnečky ,,vyskočily"-dobře vyšlehané je totiž tužší)

    Těsto si dáme do pytlíku s trubičkou nebo do stlačovací zdobící pistole a stříkáme na plech (vyložený pečícím papírem) kulaté věnečky o průměru:4-5cm,každé kolečko obtočíme 2 x.Plech vložíme do trouby vyhřáté na 210°C,po asi 8-10minutách stlumíme na 180°C(až vyskočí).Během téhle doby troubu v žádném případě neotvíráme ,věnečky by klesly.Po vytažení z trouby necháme jen trochu zchladnout a každý věneček přeřízneme na půlku.Po úplném vychladnutí naplníme krémem,povrch pocukrujeme,polejeme čokoládou nebo potřeme cukrovou polevou.

    Pudink:
    375ml MLÉKA

    1 a 1/2 sáčku pudinkového prášku(nebo :1 pudink.prášek+1vrchovatější lžíce mouky)
    1 žloutek(nemusí být) pro barvu a zhoustnutí.
    3 lžíce cukru krystal

    Z mléka a pudinku(popř.mouky) žloutku a cukru si uvaříme hodně hustý pudink(míchat co to půjde)Za stálého míchání vychladíme ve vodní lázni.

    Máslový krém:
    120-140g MÁSLA
    CUKR MOUČKA(dle chuti-přesně nevím asi:50-70g:mám radši méně sladký)
    Pokud budeme hotové věnečky jen cukrovat,nebo polívat čokoládou uděláme krém sladší,jestliže budeme potírat cukrovou polevou(která je hodně sladká)stačí méně sladký krém
    Na máslový krém si utřeme máslo s moučkovým cukrem do běla.Do hotového máslového krému po malých dávkách zašleháváme vychladlý pudink.Pudink i krém musí mít stejnou teplotu jinak se rádo sráží.Sražený krém se dá napravit zahřátím ve vodní lázni a vyšlehá se do hladka.

    POLEVA:
    120g moučkového cukru+2lžíce vařící vody (můžeme pro chuť přidat trochu rumu nebo citrónové šťávy)
    Ještě se dá udělat poleva z bílkem-zatím jsem nedělala.

    Utřeme do bíla.Můžeme do mísy dát cukr od oka a pak přidávat horkou vodu a vyšlehat do hustčí konzistence.Pokud bude poleva moc řídká přidáme trochu cukru,naopak bude-li moc hustá přiléváme po troškách vřelou vodu.Poleva musí být husčí,aby na věnečku zůstala vidět silnější vrstva,která nesteče. PSělala jsem věnečky poprvé a docela se povedly-viz.:foto.Napřed jsem z různých zdrojů nastudovala co se dalo a pak se do nich pustila.Snad i některým z vás pomůže tento podrobnější popis.
    Attached Files
    Radka

  • #2
    Re: Moje věnečky z odpalovaného těsta

    No ty jsou,jeden jako druhý,kolik mouky?Když přidám hned víc,tak bych to mohla pokazit.Máš to nějak dané?Můj recept je 1/4 l vody,10 dkg tuku hery,špetka soli až se svaří 20 dkg hladké mouky a vše vezmeme z ohně a nesmí se lepit na mísu.Do vychladlého vejce po vejceti zapracovávat / 4 kusy /.

    Comment


    • #3
      Re: Moje věnečky z odpalovaného těsta

      Omlouvám se za chybičky,už jsem zkontrolovala a opravila.Mělo by být v pořádku,když tak dejte vědět,kdyby se něco nezdálo.Ano to je přesně ten recept,jen s olejem.Ještě mám jiný-ten je ze sádlem,nebo zase ještě jeden recept na těsto z hrubé mouky,ale ty jsem nezkoušela. :P Radka
      Radka

      Comment


      • #4
        Re: Moje věnečky z odpalovaného těsta

        V receptu mám psaný olej takto v gramech.Jen by mě zajímalo jaký je rozdíl,třeba i v chuti v případě másla(hery) a nebo tedy oleje
        Radka

        Comment


        • #5
          Re: Moje věnečky z odpalovaného těsta

          No já jsem s olejem ještě neslyšela a se sádlem taky ne.V mouce je rozdíl asi ten,že ty z hrubé jsou takové sušší a z hladké vláčnější.To je můj poznatek,už jsem to dělala,ale vždy dávám heru.Mám silnou trubici a tak točím na papír jen jednou.Budu je dělat sladké i plněné slanou náplní jako malé jednohubky.Výborné jsou tresčí játra s cibulkou.

          Comment


          • #6
            Re: Moje věnečky z odpalovaného těsta

            Ja je zkousela ze sadla (hodne krehke), z masla (ty se mi zdaly mekke) a skoncila jsem u tvrdeho tuku. Delam je asi 25 let )!! Olej jsem nezkousela, ale delam kynute testo z oleje, tuku, z masla a rozdil opravdu je... Proste zkus a co ti vyhovuje to pouzivej ) at se dari!!!
            Jo a moc pekne jsou i labutinky z tohoto testa, krky se delaji zvlast a kridylka ze slehacky!!! moc pekne na pohled, ale udelat jen par, slehacka opadne...
            Marie z Moravy

            Comment


            • #7
              Re: Moje věnečky z odpalovaného těsta

              Tak za tuhle zprávu o,,věnečku- z jaké mouky"děkuji,nemám ještě moc zkušeností,ale moc ráda je sbírám a přiučím se.Jak píšete,že věneček stříkáte jen jednoduchý ze silné trubičky,mohla byste mi ji trošku popsat?Asi se jedná o plechovou trubičku na pytlík,je šesticípá nedá se určit velikost,třeba průměr užšího konce ozdobné špice-přibližně? Byla byste moc hodná.Právě jsem přemýšlela o tom že se dají stříkat jen jednoduché,viděno na obrázku,nebo i ty kupované jsou takové.Ještě mě napadá,kdybych žádala trubičku na věnečky v obchodě dom.potřeb-zda-li budou vědět o kterou se přesně jedná.Jestli můžete poradit,budu moc ráda. :P Radka
              Radka

              Comment


              • #8
                Re: Moje věnečky z odpalovaného těsta

                Já si myslím,že někde v kuchyňce mají různé rozměry.Tohle je opravdu silná trubička asi 2 cm v průměru,to vyteče dostatek těsta.Já ji koupila v těch cukrářských potřebách firmy Fiala.Nevím odkud jsi,ale tato firma ja v Praze 5 a v Brně.Ale v kuchyňce se poptej,je to do pytlíku jako jiná,ale je silná.
                Recept máme v poměrech stejný,akorát,že ty máš místo Hery olej a s tím zase nemám zkušenosti já.Já už je dělám strašně dlouho,je to recept po mamince a ta ho má od tety cukrářky.

                Comment


                • #9
                  Re: Moje věnečky z odpalovaného těsta

                  Tenhle váš recept s herou určitě taky vyzkouším,pak dám vědět jaký je rozdíl.Díky za cenné rady.( I paní Marušce) :P
                  Radka

                  Comment

                  Pracuji...
                  X