Ingredience:
1/4 l VODY
100 g OLEJE
špetka soli
.............
4 ks VEJCE (dala jsem velikost:M)pokud by byly vel.:S -tak bych dala 5ks -pozná se při zašlehávání aby těsto nebylo moc řídké.
Vodu,olej a špetku soli přivedeme k varu.Přisypeme všechnu hladkou mouku: 200g a mícháme až se mouka propaří.Vznikne hladké lesklé těsto, které se nechytá stěny nádoby.Necháme vychladnout nejméně 1 hodinu.Do vychladlého těsta zašleháváme (elektr.hnětačem)vždy po jednom vejci.Je důležité každé vejce zašlehat důkladně a to aspoň :2-4 minuty.(aby se těsto při pečení nerozteklo a věnečky ,,vyskočily"-dobře vyšlehané je totiž tužší)
Těsto si dáme do pytlíku s trubičkou nebo do stlačovací zdobící pistole a stříkáme na plech (vyložený pečícím papírem) kulaté věnečky o průměru:4-5cm,každé kolečko obtočíme 2 x.Plech vložíme do trouby vyhřáté na 210°C,po asi 8-10minutách stlumíme na 180°C(až vyskočí).Během téhle doby troubu v žádném případě neotvíráme ,věnečky by klesly.Po vytažení z trouby necháme jen trochu zchladnout a každý věneček přeřízneme na půlku.Po úplném vychladnutí naplníme krémem,povrch pocukrujeme,polejeme čokoládou nebo potřeme cukrovou polevou.
Pudink:
375ml MLÉKA
1 a 1/2 sáčku pudinkového prášku(nebo :1 pudink.prášek+1vrchovatější lžíce mouky)
1 žloutek(nemusí být) pro barvu a zhoustnutí.
3 lžíce cukru krystal
Z mléka a pudinku(popř.mouky) žloutku a cukru si uvaříme hodně hustý pudink(míchat co to půjde)Za stálého míchání vychladíme ve vodní lázni.
Máslový krém:
120-140g MÁSLA
CUKR MOUČKA(dle chuti-přesně nevím asi:50-70g:mám radši méně sladký)
Pokud budeme hotové věnečky jen cukrovat,nebo polívat čokoládou uděláme krém sladší,jestliže budeme potírat cukrovou polevou(která je hodně sladká)stačí méně sladký krém
Na máslový krém si utřeme máslo s moučkovým cukrem do běla.Do hotového máslového krému po malých dávkách zašleháváme vychladlý pudink.Pudink i krém musí mít stejnou teplotu jinak se rádo sráží.Sražený krém se dá napravit zahřátím ve vodní lázni a vyšlehá se do hladka.
POLEVA:
120g moučkového cukru+2lžíce vařící vody (můžeme pro chuť přidat trochu rumu nebo citrónové šťávy)
Ještě se dá udělat poleva z bílkem-zatím jsem nedělala.
Utřeme do bíla.Můžeme do mísy dát cukr od oka a pak přidávat horkou vodu a vyšlehat do hustčí konzistence.Pokud bude poleva moc řídká přidáme trochu cukru,naopak bude-li moc hustá přiléváme po troškách vřelou vodu.Poleva musí být husčí,aby na věnečku zůstala vidět silnější vrstva,která nesteče. PSělala jsem věnečky poprvé a docela se povedly-viz.:foto.Napřed jsem z různých zdrojů nastudovala co se dalo a pak se do nich pustila.Snad i některým z vás pomůže tento podrobnější popis.
1/4 l VODY
100 g OLEJE
špetka soli
.............
4 ks VEJCE (dala jsem velikost:M)pokud by byly vel.:S -tak bych dala 5ks -pozná se při zašlehávání aby těsto nebylo moc řídké.
Vodu,olej a špetku soli přivedeme k varu.Přisypeme všechnu hladkou mouku: 200g a mícháme až se mouka propaří.Vznikne hladké lesklé těsto, které se nechytá stěny nádoby.Necháme vychladnout nejméně 1 hodinu.Do vychladlého těsta zašleháváme (elektr.hnětačem)vždy po jednom vejci.Je důležité každé vejce zašlehat důkladně a to aspoň :2-4 minuty.(aby se těsto při pečení nerozteklo a věnečky ,,vyskočily"-dobře vyšlehané je totiž tužší)
Těsto si dáme do pytlíku s trubičkou nebo do stlačovací zdobící pistole a stříkáme na plech (vyložený pečícím papírem) kulaté věnečky o průměru:4-5cm,každé kolečko obtočíme 2 x.Plech vložíme do trouby vyhřáté na 210°C,po asi 8-10minutách stlumíme na 180°C(až vyskočí).Během téhle doby troubu v žádném případě neotvíráme ,věnečky by klesly.Po vytažení z trouby necháme jen trochu zchladnout a každý věneček přeřízneme na půlku.Po úplném vychladnutí naplníme krémem,povrch pocukrujeme,polejeme čokoládou nebo potřeme cukrovou polevou.
Pudink:
375ml MLÉKA
1 a 1/2 sáčku pudinkového prášku(nebo :1 pudink.prášek+1vrchovatější lžíce mouky)
1 žloutek(nemusí být) pro barvu a zhoustnutí.
3 lžíce cukru krystal
Z mléka a pudinku(popř.mouky) žloutku a cukru si uvaříme hodně hustý pudink(míchat co to půjde)Za stálého míchání vychladíme ve vodní lázni.
Máslový krém:
120-140g MÁSLA
CUKR MOUČKA(dle chuti-přesně nevím asi:50-70g:mám radši méně sladký)
Pokud budeme hotové věnečky jen cukrovat,nebo polívat čokoládou uděláme krém sladší,jestliže budeme potírat cukrovou polevou(která je hodně sladká)stačí méně sladký krém
Na máslový krém si utřeme máslo s moučkovým cukrem do běla.Do hotového máslového krému po malých dávkách zašleháváme vychladlý pudink.Pudink i krém musí mít stejnou teplotu jinak se rádo sráží.Sražený krém se dá napravit zahřátím ve vodní lázni a vyšlehá se do hladka.
POLEVA:
120g moučkového cukru+2lžíce vařící vody (můžeme pro chuť přidat trochu rumu nebo citrónové šťávy)
Ještě se dá udělat poleva z bílkem-zatím jsem nedělala.
Utřeme do bíla.Můžeme do mísy dát cukr od oka a pak přidávat horkou vodu a vyšlehat do hustčí konzistence.Pokud bude poleva moc řídká přidáme trochu cukru,naopak bude-li moc hustá přiléváme po troškách vřelou vodu.Poleva musí být husčí,aby na věnečku zůstala vidět silnější vrstva,která nesteče. PSělala jsem věnečky poprvé a docela se povedly-viz.:foto.Napřed jsem z různých zdrojů nastudovala co se dalo a pak se do nich pustila.Snad i některým z vás pomůže tento podrobnější popis.
Comment