Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Karamelový dort KARAMEL

Collapse
X

• Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

• Karamelový dort KARAMEL

1 l mléka svařit - nemusí se já to dělám se syrovým
    10 celých vajec
    2 lžíce cukru - vše vyšlehat

200 ml cukru
    100 ml vody - svařit na pánvi na zlatý karamel

Když je hotový nalijeme do vypláchnuté formy - třeba i bábovka
    Podmínkou je,že potom je forma až nahoru plná.Podle toho si určím dávky.Toto je dávka do vysoké bábovky hliníkové.Nebo to peču v kulaté formě skleněné.Jinak se to při vychladnutí propadne.
    Když karamel ztvrdne,nalijeme na to mléčnou část až tak 1 cm pod okraj.Pečeme asi 3/4 hodiny na 180 stupňů.Po půlhodince píchneme příborovým nožem.Jestli se už nelepí,je hotovo.
    Až na úplně vychladlý dort ve formě položíme velký talíř a vyklopíme.Pozor,vyteče nám tekutý karamel,tak ať se nevylije kam nemá.Je to opravdu výborné,hlavně studené.Každou porci si poliji karamelem a ozdobím šlehačkou.
    Někdo tento recept zná jako pečený ve vodě,ale já to dělám takto.Mám to přímo od Egypťanky.Sama mi to ukazovala a to je nejlepší recept,když to člověk vidí,jak na to.Proto Ivance velký dík.Ten kdo ví jak a co a mluví,či píše o tom,tak je mu vše srozumitelné,ale ten kdo to slyší poprvé,je z toho někdy tumpachový.Nevěřila jse,že jenom mléko s vejci se takto udělá.Je to mňam mňam.

Re: Karamelový dort KARAMEL

Trošku tumpachová z toho jsem, znamená, to, že do té vypláchnuté formy se nejprve naleje karamel , ano ? A nebude se tam připalovat ?
    Ale vypadá to skvěle, to jsem zvědavá, jak to dopadne, určitě zkusím. Zdraví iris
    Iris

Comment

Původně odeslal iris
      Trošku tumpachová z toho jsem, znamená, to, že do té vypláchnuté formy se nejprve naleje karamel , ano ? A nebude se tam připalovat ?
      Ale vypadá to skvěle, to jsem zvědavá, jak to dopadne, určitě zkusím. Zdraví iris

Vidíš jak jsi šikovná.Do vypláchnuté formy studenou vodou naliješ ten horký karamel a on ztvrdne.Nepřipaluje se.Když to vyklopíš,tak je to krásně zkaramelizované jenom barvou,protože on se v horku zase rozlije a už neztuhne.Proto musí být větší talíř do kterého se to vyklápí,protože bude nalitý vedle.Je to lahůdka.Hlavně z ledničky.Musí být vychlazený.Zkus,není to žádná věda a dej vědět.Nezapomeň,že forma nesmí být poloprázdná,ale plná,jinak se ti to propadne a je z toho nízká sraženina.Dej vědět.Ale pochopila jsi to dobře.

Comment

už je hotovo a fotky na pokecu, je to fakt perfekt, navrch jsem si udělala karamel z kondenzovaného mléka, díky a zdravím
        Iris

Comment

Ahoj Jaruš a Iris,tak má taky upečený dortík,vypadá krásně a povedl se a jsem zvědavá jak ho vyklopím.Teď se chladí a dám vědět.Díky za recept babi
          Mám na klíně vnučku musím si jít hrát.

Comment

Iris,to jsi si opravdu osladila život.Ten karamel podle ti nestačil?
            Babi,mám tomu rozumět,že jsi dělala ten karamelový? Kdyby ti to nešlo,stačí trošku příborovým nožem obkrojit podle formy,ale většinou se to povede.Vezmi si ale větší talíř,protože se ti podle vylije ten karamel,tak aby jsi to neměla na stole.Taky ne rovný talíř,trochu se zvednutým okrajem.Přeji úspěch a ať chutná.Pošli to do galerie,ať mají inspiraci ostatní.Já teď dělám želatinový ovocný,tak až zatuhne,tak ho tam taky dám.Jaruš

Comment

Jaruš,ten okolo karamel mi nestačil a taky mám přebytky Salka od vánoc a karamel z něj miluju. Ale ten tvůj dort se nedá jíst ve velkém, jsou tam moc dominantní ty vejce - chutově, můj muž už pak říkal, že mu připadá, jako by jedl sladký vejce, těším se na další recepty, ráda zkouším a zkouším.
              Iris.
              Iris

Comment

Ono je možno udělat v tom poměru si více karamelu,ty jsi měla velkou bábovku a tam by se mohlo dát větší množství.Mě to jako vejce nepřipadá,vždyť je to hlaďoučký jako pudink,nebo jak to vypadalo?Má to být jako pudink.Používá se to spíš jako dezert,ne jako něco ke kávě.Ale když někdo sní půlku tak třeba už je to moc

Comment

Ahoj děvčata,tak píšu sice opožděně,ale přeci.Karamelový dort se povedl vyklopil se mi dobře,ale musím souhlasit s Iris s těmi vejci.Byl ale krásně hladkej.Jak píšeš Jaruš,tak je to prostě dezert.Určtě zase něco vyzkouším.Míša ho vyfotila a nedala to sem.Já to totiž neumím TAK PÁ BABI

Comment

Moc a moc mne mrzí,že vám to nechutnalo a vyhodily jste tolik vajec.Je to opravdu jenom jako dezert,asi při větší konzumaci to může někomu nechutnat,ale zatím kdo to u nás jedl,tak si šmakoval.Příště snad bude něco úspěšnější.Jaruš

Comment

Pracuji...
                    X