Jogurtový dort
Suroviny na korpus :
4 vejce
100 g polohrubé mouky
100 g cukru krystal a nebo krupice
1 vanilkový cukr
trocha citronové kůry
Suroviny na krém :
500 g jogurtu
50 g cukru moučky - možno i více podle chuti
20 g želatiny
100 g vody
250 g šlehačky
Postup na korpus :
bílky vyšleháme se špetkou soli v pevný , dobře vyšlehaný sníh . Žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem vyšleháme do husté pěny kterou zamícháme do bílkového sněhu . Až budeme mít obě hmoty spojené tak pomalu a opatrně zamícháme mouku . smíchanou s citronovou kůrou . Těsto nalijeme do dortové formy vymazané a polohrubou moukou vysypané formy , dáme péct do předehřáté trouby na 170 - 180 stupnů celsia . Upečený korpus poznáme tak , že se nám těsto trochu odtáhne od formy a že když do něj píchneme špejlí tak se nám těsto nelepí . Vyndáme z formy , vál a nebo prkýnko si trochu posypeme hladkou moukou a korpus na něj položíme tak , aby horní strana byla dole , tím se nám korpus krásně zarovná , po vystydnutí si korpus oprášíme od mouky .
Postup na krém :
šlehačku ušleháme , smícháme s jogurtem a moučkovým cukrem . Uvaříme si želatinu . Želatinu zalijeme vodou , a pokračujeme jako je psáno na obale u želatiny . Želatina bude hustší než normálně , protože želatina nám ten dort bude krásně držet . Želatinu si necháme vychladnout tak , aby nebyla horká , ale , aby nám zase nezželírovala , nalijeme ji do krému , pořádně vymícháme .
Postup na celý dort :
vychladlý korpus si potřeme marmeládou kterou sme si předem v mističce rozšlehali metličkou , aby v ní nebyly kousky . Potřeme jí korpus který potom dáme do dortové formy ve které sme pekli , navrch dáme ten krém , urovnáme , abysme měli hladký povrch . Necháme do druhého dne zatuhnout . Druhý den nožem objedeme stranu dortu , to proto , abysme jej odlepily od formy , formu odepneme a dort vyndáme .
Povrch dortu můžeme ještě dozdobit šlehačkou tak jak to je třeba na dortu POHÁDKA .
Je to opravdu dobrý dortík který nikdy nezklame , ale hlavně si ochutnejte krém , já většinou přidávám víc cukru než je psané v receptu . Jogurt si dejte s příchutí jakou máte rádi , mohou být i kousky ovoce . Určitě si pochutnáte . Tak at se vám daří .
Suroviny na korpus :
4 vejce
100 g polohrubé mouky
100 g cukru krystal a nebo krupice
1 vanilkový cukr
trocha citronové kůry
Suroviny na krém :
500 g jogurtu
50 g cukru moučky - možno i více podle chuti
20 g želatiny
100 g vody
250 g šlehačky
Postup na korpus :
bílky vyšleháme se špetkou soli v pevný , dobře vyšlehaný sníh . Žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem vyšleháme do husté pěny kterou zamícháme do bílkového sněhu . Až budeme mít obě hmoty spojené tak pomalu a opatrně zamícháme mouku . smíchanou s citronovou kůrou . Těsto nalijeme do dortové formy vymazané a polohrubou moukou vysypané formy , dáme péct do předehřáté trouby na 170 - 180 stupnů celsia . Upečený korpus poznáme tak , že se nám těsto trochu odtáhne od formy a že když do něj píchneme špejlí tak se nám těsto nelepí . Vyndáme z formy , vál a nebo prkýnko si trochu posypeme hladkou moukou a korpus na něj položíme tak , aby horní strana byla dole , tím se nám korpus krásně zarovná , po vystydnutí si korpus oprášíme od mouky .
Postup na krém :
šlehačku ušleháme , smícháme s jogurtem a moučkovým cukrem . Uvaříme si želatinu . Želatinu zalijeme vodou , a pokračujeme jako je psáno na obale u želatiny . Želatina bude hustší než normálně , protože želatina nám ten dort bude krásně držet . Želatinu si necháme vychladnout tak , aby nebyla horká , ale , aby nám zase nezželírovala , nalijeme ji do krému , pořádně vymícháme .
Postup na celý dort :
vychladlý korpus si potřeme marmeládou kterou sme si předem v mističce rozšlehali metličkou , aby v ní nebyly kousky . Potřeme jí korpus který potom dáme do dortové formy ve které sme pekli , navrch dáme ten krém , urovnáme , abysme měli hladký povrch . Necháme do druhého dne zatuhnout . Druhý den nožem objedeme stranu dortu , to proto , abysme jej odlepily od formy , formu odepneme a dort vyndáme .
Povrch dortu můžeme ještě dozdobit šlehačkou tak jak to je třeba na dortu POHÁDKA .
Je to opravdu dobrý dortík který nikdy nezklame , ale hlavně si ochutnejte krém , já většinou přidávám víc cukru než je psané v receptu . Jogurt si dejte s příchutí jakou máte rádi , mohou být i kousky ovoce . Určitě si pochutnáte . Tak at se vám daří .
Comment