Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Tvarohové šátečky Hančí

Collapse
X

• Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

• Tvarohové šátečky Hančí

70 ks tvarohových šátečků, stř. vel.asi 5x5 cm
    nebo i 2 ks vánočky

Základní recept

1 kg mouky hladké (jde i polohrubá)
    ½ l vody (můžete dát mléko,jsou lepší)
    1 ks vejce (pokud smíte, můžete dát 3 ks)
    1-1,5 dcl oliv.olej,my jiný nesmíme
    (vy, pokud můžete tak 125g-250g tuku na pečení nebo másla,změklého,
    pokud zvolíte víc než 125g,dejte méně tekutin)
    1 ks droždí (42 g)
    100g-200g cukru nebo sladidlo
    1/2 lžičky soli
    Na potření-1-2 vejce

Tvaroh :1 olešnický takový trojúhelník ,nízkotučný,je pevnější a neteče pak,při plnění a pečení.
    + 2 vaničky nízkotučný,
    celkem 750g tvarohu

přidáme-trochu van.pudinku nebo škrobu,van.cukr,sladidlo nebo cukr podle chuti ,citr.kůra a trochu šťávy,
    1 vejce,kdo chce může jen 2 žloutky.Rozšlehat!!

Postup:
    Do robota s pohyblivým ramenem, dám mouku, přidám na okraj sůl, do důlku uprostřed mouky, cukr a droždí.Přidám vodu(mléko),olej(tuk) a spustím hnětení.Podle potřeby ,ještě někdy trochu vody nebo mouky, přidám.Těsto musí být dobře prohnětené,vláčné a ne moc tuhé a musí se začít odlepovat od okrajů, pomohu tomu, trochu podsypáváním mouky při okrajích.To asi většinou znáte.Pokud robot nebo hnětací mixér nemáte,tak klasicky vařečkou, jako na knedlíky, mísit a mísit!!!To jen pro ty nezkušené!!!Jinak prostě klasika!!!
    Pak nechám vykynout,až těsto zdvojnásobí svůj objem,asi 20-30 min.na topení nebo blízko tepla.Mezitím si připravím plechy s pečícím papírem,rozšlehám vajíčko na potírání .
    Po vykynutí, vyklopím na vál, ještě jednou trochu zpracuji .Těsto rozdělím na 4 díly rozválím a vykrájím čtverce asi 5-6 cm, naplníme ochuceným tvarohem. Šátečky sbalíme za protilehlé rohy. TROCHU VÍC PŘIMÁČKNEM CÍPY K SOBĚ,pak malinko jako zahneme!!!
    Povrch jsem potřela rozšlehaným vejcem a nechala šátečky na plechu asi 30 min.kynout.Pak jsem je pekla asi 20 min.v předehřáté troubě.

Vyzkoušejte,můžete experimentovat, já to dělám taky.
    Je to universální těsto,se kterým se dá dělat vše,dokonce i slané housky,po přidání pouze 1 lžičky cukru a 2 lžiček soli.
    Jinak,po přidání 2 vajec,mandlí a rozinek,sladidla a příchutí-rumu,citrónu jsem udělala i dobrou diavánočku.

No a to je vše,je to mé osvědčené těsto na vše.Doufám,že jsem to vysvětlila dost podrobně,to i pro ty méně zkušené :P ,které se bojí kynutého těsta a ať se vám daří.Pokud máte ještě dotaz, ptejte se, ráda vše zodpovím.Ahojky :P

Hančí
Pracuji...
X