Recept na svatební koláčky, které jsou i 14 dní křehké.
1kg polohr.mouky, 30dkg másla, 30dkg cukru krupice, 1 šlehačka,7 vajec, 8dkg druždí+1/4 l mléka, 1 lžička soli, 1/2 prášku do peč., citr.kůra,rum, ze 4 bílků sníh. Ze 7 vajec se vezmou jen žloutky a spolu s cukrem a máslem se utřou do pěny. Do misky se dá mouka nakynutý kvásek, sůl,prášek do peč., nalije se šlehačka,citr.kůru, rum a přidá se pěna ze žloutků. Zamíchá se těsto a nakonec se přidá sníh ze 4 bílků (3 bílky zbydou). Těsto je řidší není tak tuhé jako třeba na vánočku. Po vykynutí se dělejí malé bochánky, nemusí těsto podsypávat, protože těsto je tučné. Bochánky se vymačkávají nějakou skleničkou, ale nedělá se slabé těsto nechává se vyšší. Okraje koláčků se mašlovačkou omažou rozšlehaným vajíčkem a plní nádivkou z tvarohu, máku, povidel atd.
Je to možná složitější, ale výsledek stojí za to.
Mějte se a hodně kuchařských úspěchů. Dáša B.
1kg polohr.mouky, 30dkg másla, 30dkg cukru krupice, 1 šlehačka,7 vajec, 8dkg druždí+1/4 l mléka, 1 lžička soli, 1/2 prášku do peč., citr.kůra,rum, ze 4 bílků sníh. Ze 7 vajec se vezmou jen žloutky a spolu s cukrem a máslem se utřou do pěny. Do misky se dá mouka nakynutý kvásek, sůl,prášek do peč., nalije se šlehačka,citr.kůru, rum a přidá se pěna ze žloutků. Zamíchá se těsto a nakonec se přidá sníh ze 4 bílků (3 bílky zbydou). Těsto je řidší není tak tuhé jako třeba na vánočku. Po vykynutí se dělejí malé bochánky, nemusí těsto podsypávat, protože těsto je tučné. Bochánky se vymačkávají nějakou skleničkou, ale nedělá se slabé těsto nechává se vyšší. Okraje koláčků se mašlovačkou omažou rozšlehaným vajíčkem a plní nádivkou z tvarohu, máku, povidel atd.
Je to možná složitější, ale výsledek stojí za to.
Mějte se a hodně kuchařských úspěchů. Dáša B.