Oznámení

Collapse
No announcement yet.

Ořechové pletýnky

Collapse
X

• Filter
  • Čas
  • Show
Clear All
new posts

• Ořechové pletýnky

Suroviny:
    400g polohrubé mouky
    80g cukru
    70g rozpuštěného másla
    250 ml vlažného mléka
    1/2 lžičky skořice
    1/2 čerstvého droždí
    špetka soli

Na náplň:
    100g rozpuštěného másla
    100g strouhaných oříšků
    1 lžíce cukru + 1 vanilkový cukr

Postup:
    Z lžičky cukru, části vlažného mléka a rozdrobeného droždí připravíme kvásek a necháme vykynout.
    Do mísy nasypeme mouku osolíme, přidáme skořici, tuk a vykynutý kvásek. Zaděláme mlékem dle potřeby. Těsto by mělo být polotuhé a pružné.
    Necháme hodinu kynout na teplém místě.
    Náplň: máslo smíchat s oříšky a cukrem
    Těsto vyválíme do obdélníku 30x60cm, potřeme náplní a složíme po delší straně tak, aby byly nad sebou tři stejné vrstvy. Nakrájíme na pruhy 5cm, každý pruh dvakrát podélně rozkrojíme, ale na jednom konci nedořízneme. Spleteme cop. Konce vložíme dospod.
    Dám je na plech potažený pečícím papírem. Na plechu ještě nechat kynout, pak potřít vajíčkem a péct asi na 190°C cca 20 minut. Měla jsem jich 12 kusů.[attachment=0:3705pj25]Orechove pletynky.jpg[/attachment:3705pj25]
    Attached Files
    Kamila

Re: Ořechové pletýnky

Prima nápad, zeť je ořechový a makový. Šlo by to udělat i s mákem, ale to už by byly makové, ale myslím, že by to nevadilo.
    Jana H.

Comment

Re: Ořechové pletýnky

Jani, určitě by to šlo udělat i s mákem. Proč to nepotřít takovou tou nádivkou do koláčů. To mi připomělo, že musím koupit mák. Poslední jsem dala do řepánků. Já to dělám i jejnom pomazané máslem a posypané skořicovým cukrem, pak už skořici nedávám do těsta. Sroluju do rolády, nakrájím na kolečka, řeznou stranou na pečící papír, nechám vykynout, potřu vajíčkem a peču. Je to jako ty kupované skořicové šneky.
      Kamila

Comment

Pracuji...
      X